Astăzi, ministrul Finanțelor Publice, Marcel Boloș, președintele Casei Naționale de Pensii Publice (CNPP), Daniel Baciu și directorul Poștei Române, Valentin Ștefan, au susținut, la sediul PNL, o conferință de presă cu privire la procesul de recalculare și distribuire a pensiilor.
În cadrul acesteia, Daniel Baciu preciza că peste 80% dintre pensionari vor avea pensiile mărite în urma procesului de recalculare.
Creșterea medie a pensiei este de 622 lei, astfel că în acest an – arăta Daniel Baciu –, creșterea medie a pensiilor va depăși 40%. Creșterile de la 1 septembrie variază în 1% și 100%.
Președintele CNPP mai preciza că banii pentru majorare au fost prevăzuți în bugetul asigurărilor sociale încă din decembrie, anul trecut.
Noutatea legii, afirma Daniel Baciu, o reprezintă punctele de contributivitate, care elimină inechitățile din sistemul public. Astfel, nu se mai ține cont de stagiile de cotizare, iar la contributivitate egală vom avea pensii egale.
El a explicat și modul de calcul al noilor pensii. Se adună punctele de contributivitate cu punctele de stabilitate, iar rezultatul se înmulțește cu valoarea punctului de referință, rezultând noul cuantum al pensiei.
„Conform noii legi a pensiilor, peste 3,8 milioane de pensionari vor avea pensiile mărite. (…) în jur de 83% din pensionarii din sistemul public vor beneficia de măriri ale pensiilor în urma aplicării noii formule de calcul, care face parte integrantă din lege.
Practic, creşterea medie în lei este de 622 lei, iar în procente vorbim de aproape 27% creştere în medie a pensiilor din sistemul public, aplicată de la 1 septembrie. Dacă mai adăugăm şi creşterea pe care am avut-o la 1 ianuarie, veţi observa că anul acesta creşterea medie a pensiilor depăşeşte 40%. (…) vreau să vă reamintesc că la 1 ianuarie pensiile au crescut cu 13,8%. Vorbim de indexarea cu rata inflaţiei şi cu câştigul salarial mediu brut pe economie.
Avem o creştere a pensiei medii în sistemul public de pensii de la 2.292 lei, cât este în prezent, la 2.761 lei.
Avem banii prinși în buget pentru că încă de la elaborarea bugetului de asigurări sociale, din decembrie anul trecut, noi am dat aceste sume și avem aceste sume prinse în bugetul asigurărilor sociale de stat cu privire la plata pensiilor recalculate pe ultimele 4 luni de zile, vorbim de perioada septembrie până în decembrie.
Avem creşteri ale pensiilor de la 1% până la 100%. Practic avem şi dublări ale pensiilor. Această nouă lege a pensiilor este o lege profund liberală pentru că încurajează contributivitatea, prelungirea vieţii active, asigurând sustenabilitatea sistemului public de pensii pe termen mediu şi lung.
Practic, noutatea acestei legi sunt punctele de stabilitate care vin în plus faţă de punctele de contributivitate care se acordă tuturor pensionarilor care au realizat stagii de cotizare mai mari de 25 de ani. Şi aici avem cele trei paliere: între 25 şi 30 avem o creştere de 0,5% pentru fiecare an din acest interval, între 30 şi 35 de ani de contributivitate avem o creştere de 0,75 puncte pentru fiecare an din acest interval, iar cei care au realizat stagii de cotizare mai mari de 35 de ani avem chiar un punct în plus acordat peste acest stagiu de cotizare. Practic, cei care au realizat stagii de cotizare superioare vor avea creşteri substanţiale.
În momentul de față aveam pensii în sistemul public de contributivitate lungă de timp, dar la niște contribuții mici pentru că s-a contribuit la salariul minim pe economie, așa erau salariile în industrie, în general în economie, în acea perioadă. Dar oamenii au contribuit o perioadă lungă de timp. Tocmai pentru acest lucru am intervenit cu aceste puncte de stabilitate, să facem clar o diferențiere a persoanelor care au contribuit, pentru că principiul contribuitivității este cel mai important principiu care guvernează această nouă lege a pensiilor, iar ei, care au lucrat peste 30 de ani de contributivitate vor ieși practic din sfera indemnizației sociale, din sfera pensiei minime aplicându-se noua lege începând cu 1 septembrie.
În momentul de față, procesul de recalculare s-a încheiat, deciziile au fost trimise către Compania Națională Poșta Română, noi începem, deja, de la sfârșitul acestei săptămâni, și tipărirea taloanelor de pensie cu noul cuantum al pensiei conform noii legi a pensiilor, astfel încât cu prima zi lucrătoare din luna septembrie, pensionarii vor primi deja și drepturile bănești aferente noii legi a pensiilor începând cu luna septembrie.
Noi am încercat prin această lege a pensiilor să eliminăm inechitățile care s-au acumulat în sistem pentru că aveam pensii în plată cu cuantumuri diferite, dar aveau, totuși, aceeași contributivitate pentru că legea a fost modificată de nenumărate ori în decursul ultimelor ani, astfel încât aveam aceste cuantumuri diferite în plată, cu toate că aveau aceeași controbutivitate.
Practic, această nouă lege a pensiei respectă un principiu de bun simț: la contributivitate egală vom avea pensii egale în plată începând din luna septembrie. Practic, prin aplicarea noii formule de calcul care face parte integrată din lege, acel număr total de puncte contributive, la care se adaugă și punctele de stabilitate, înmulțind cu valoarea punctului de referință, rezultă noul cuantum al pensiei. Nu se mai ține cont de acele stagii de cotizare care au fost diferite de-a lungul timpului, rezultând aceste discrepanțe în rândul pensionarilor care au generat multe nemulțumiri din partea pensionarilor.
Mai precis, 3.806.270 de pensionari vor avea creșteri ale pensiilor începând cu 1 septembrie, iar o parte din pensionari, vorbim de aproximativ 100.000, vor ieși din sfera indemnizației sociale, din sfera pensiei minime datorită acestei majorări care vor fi aplicate începând cu data de 1 septmebrie.”, preciza Daniel Baciu, președintele Casei Naționale de Pensii Publice.