Puteți susține ziarul Informația Harghitei și, implicit, această pagină de Internet
prin direcționarea către Fundația „Adevărul Harghitei”
a până la 3,5% din impozitul datorat.

Preşedintele aşa-zisului Consiliu Naţional Secuiesc pretinde că nu acceptă decât căile legale şi constituţionale, dar organizaţia sa nu este nici astăzi înregistrată legal | Informația Harghitei - jurnal independent
vineri , 24 mai 2024
Home » Politic » Preşedintele aşa-zisului Consiliu Naţional Secuiesc pretinde că nu acceptă decât căile legale şi constituţionale, dar organizaţia sa nu este nici astăzi înregistrată legal
Preşedintele aşa-zisului Consiliu Naţional Secuiesc pretinde că nu acceptă decât căile legale şi constituţionale, dar organizaţia sa nu este nici astăzi înregistrată legal

Preşedintele aşa-zisului Consiliu Naţional Secuiesc pretinde că nu acceptă decât căile legale şi constituţionale, dar organizaţia sa nu este nici astăzi înregistrată legal

Membrii CNS l-au reales, sâmbătă, pe Izsák Balázs la conducerea Consiliului Naţional Secuiesc, cu 109 voturi pentru, în timp ce contracandidatul său, Farkas Csaba, a obţinut 93 de voturi.

Izsák Balázs a afirmat că în cadrul Congresului de la Târgu Mureş a avut parte de o competiţie care i-a dat oarecare emoţii, întrucât aceste alegeri au avut o miză morală foarte mare.

„Am avut emoţii. Cu toate că nu dispunem de putere, nu dispunem de bani publici, CNS are un capital moral care e cunoscut nu doar intern, ci şi internaţional. Miza morală era mare. Aveam emoţii, pentru că eu am crezut şi am considerat că am mers pe calea corectă. Au fost unii care au dorit o radicalizare a CNS, dar noi suntem o organizaţie nonviolentă, refuz orice formă de violenţă şi nu accept decât căi legale. Poziţia mea este neclintită! (…) Am primit critici în privinţa comunicării interne cum că trebuie să facem mai mult. Poate lumea nu ştie că hotărârile adoptate de CNS sunt adresate tuturor consiliilor scaunale, care le discută. Când am introdus toate propunerile, ca într-un parlament, atunci am votat, de cele mai multe ori cu unanimitate. Eu nu aş numi această practică ca fiind antidemocratică. Voi încerca să discut şi mai mult cu organizaţiile scaunale, le voi vizita pe toate cele opt organizaţii scaunale secuieşti”, a declarat Izsák Balázs pentru Agerpres.

Totodată, preşedintele reales al Consiliului Naţional Secuiesc a declarat că organizaţia are un statut de autonomie a ţinutului secuiesc şi că doreşte să obţină autonomia pe cale constituţională, nu prin compromisuri politice.

„În programul prezentat de mine în cadrul Congresului de la Târgu Mureş, elementul principal era statornicia, sunt valori fundamentale ale Consiliului Naţional Secuiesc care ne dirijează. Avem un statut de autonomie a ţinutului secuiesc, dorim să obţinem această autonomie pe cale constituţională, pe calea dreptului şi democraţiei, pentru noi acest lucru înseamnă aprofundarea caracterului statului de drept al României în sensul ca toate drepturile de care beneficiază secuii să fie pe bază de legi şi instituţii şi nu pe bază de compromisuri cu Guvernul, în spatele culiselor”, a declarat, Izsák Balázs, după realegerea sa.

În privinţa arborării drapelului catalan alături de drapelul secuiesc pe parcursul Congresului CNS, Izsák a precizat că acesta a fost un mesaj simbolic de solidarizare cu catalanii.

„Cu ocazia referendumului, jandarmeria spaniolă a încălcat dreptul catalan la libera exprimare. Ne-am solidarizat, aşa cum şi catalanii, reprezentaţi în EFA, s-au solidarizat cu noi, atunci când, în Târgu Mureş, au fost amendaţi 84 de activişti de-ai noştri. Au scris o scrisoare ministrului de Interne, iar noi am soluţionat conflictul pe cale juridică. Acum am transmis şi un mesaj catalanilor în care am spus că, dacă Europa rămâne indiferentă la încălcarea drepturilor fundamentale ale catalanilor, atunci Europa se îndreaptă într-o direcţie greşită. E foarte rău dacă organele europene, Consiliul Europei, Parlamentul European nu reacţionează la aceste atrocităţi, care nu sunt justificate”, a declarat Izsák Balázs agenţiei amintite.

Peste măsură de ciudat este faptul că Izsák Balázs, în calitate de preşedinte al unei entităţi inexistente legal, nu se jenează să facă atât de intense trimiteri la legalitate şi constituţie. Într-o ţară în care, ca să înlocuiască pe banii lor o tablă spartă la şcoală, părinţii trebuie să se organizeze şi să-şi legalizeze o asociaţie, omul nostru pune la cale ample adunări publice şi marşuri de protest fără ca vreo autoritate a statului să-i ceară actul de înfiinţare a organizaţiei pe care, cică, o conduce…

Comentarii:

comentarii

2 comments

  1. După ce s-a întâmplat în Spania … nimeni nu va mai susține așa ceva în Europa.

  2. Foarte bine că dl.Izsak afirmă calea dialogului, cea nonviolentă. Problema legalității funcționării Consiliului trebuie clarificată, altfel Parchetul poate sesiza Tribunalul pentru infracțiunea de ”asociere în vederea săvârșirii de infracțiuni…”. Ceea ce nu ar fi de dorit. Cât despre scopul urmărit de Consiliu – autonomia administrativă pe criteriul etnic -, în condițiile concrete ale României, mai trebuie reflectat. Ea există în fapt, într-un anume fel, și nu trebuie abordată excesiv nici de ”secui”, nici de maghiari. Și nici de români. În nici un caz nu sunt de dorit provocări și șantaje din partea CNS.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.