După doi ani de pauză pandemicăSăptămâna viitoare începe universitatea de vară „Tusványos”, eveniment la care va participa şi premierul Ungariei | Informația Harghitei - jurnal independent
duminică , 23 iunie 2024
Home » Politic »
După doi ani de pauză pandemică
Săptămâna viitoare începe universitatea de vară „Tusványos”, eveniment la care va participa şi premierul Ungariei
<h5><i>După doi ani de pauză pandemică</i></h5>Săptămâna viitoare începe universitatea de vară „Tusványos”, eveniment la care va participa şi premierul Ungariei

După doi ani de pauză pandemică
Săptămâna viitoare începe universitatea de vară „Tusványos”, eveniment la care va participa şi premierul Ungariei

Câteva sute de persoane sunt aşteptate să participe, în perioada 19-24 iulie, la universitatea de vară şi tabăra studenţească „Tusványos”, organizată în staţiunea Băile Tuşnad după doi ani de pauză în care manifestarea nu a avut loc din cauza pandemiei de coronavirus.

Universitatea de vară „Tusványos” se află anul acesta la cea de-a 31-a ediţie şi este organizată sub motto-ul „Există ceva ce este etern”, organizatorii gândindu-se, atunci când au ales acest slogan, la cei doi ani în care nu s-a putut derula evenimentul şi la faptul că sunt lucruri sau valori care sunt eterne şi care trebuie păstrate şi accentuate în cadrul unui program cum este cel al universităţii de vară de la Băile Tuşnad, a declarat preşedintele executiv al Consiliului Naţional Maghiar din Transilvania (CNMT), Sándor Krisztina. „Când am ales acest slogan ne-am gândit şi la faptul că este un război în vecinătatea noastră şi totuşi Tusványos oferă posibilitatea de discuţii, de dezbateri, de a anula conflictele sau de a diminua conflictele între oameni în general, între diferite partide, între diferite interese economice sau politice. Oamenii au în general această nevoie eternă de a discuta, de a comunica, de a se conecta, deci acest slogan se referă şi la această nevoie care este, aş zice, eternă sau continuă în omenire şi în societate. Ne-am gândit şi la faptul că avem şi noi valorile noastre eterne sau care sunt generale, care nu se discută şi aceste valori ţin de cultură, de limbă, de tradiţii, iar pe lângă dezbaterile politice actuale Tusványos s-a dezvoltat în ultimii ani şi pe acest plan, cultural, de divertisment şi de a oferi programe culturale de calitate. Deci şi la această dimensiune ne-am referit când am ales acest motto”, a precizat Sándor Krisztina, care este şi responsabilă cu programul politic al universităţii de vară.

Aceasta a menţionat că au fost planificate peste 400 de programe şi vor fi 27 de corturi în care se vor desfăşura dezbaterile zilnice începând de miercuri şi până sâmbătă. Cel mai important program va fi cel de sâmbătă, când pe scena principală vor susţine discursuri premierul Ungariei, Orbán Viktor, preşedintele CNMT, Tőkés László şi deputatul ungar Németh Zsolt, care este şi unul dintre fondatorii universităţii de vară.

La dezbaterile organizate în cadrul „Tusványos” au fost invitaţi mai mulţi politicieni din Ungaria, urmând să fie prezent şi vicepremierul ungar Semjén Zsolt, alături de ministrul Culturii şi Inovării din ţara vecină, Csak János, ministrul Justiţiei, Varga Judit sau ministrul Finanţelor, Varga Mihály.

Din partea Guvernului României vor fi prezenţi vicepremierul Kelemen Hunor şi miniştrii Tánczos Barna, Cseke Attila şi Novák Károly Eduard, dar vor participa la lucrările universităţii de vară şi parlamentari din partea UDMR şi Alianţei Maghiare din Transilvania.

Au fost lansate invitaţii şi către fostul premier Mihai Răzvan Ungureanu şi către fostul comisar european Leonard Orban, dar acesta din urmă nu şi-a confirmat deocamdată prezenţa. De asemenea, vor fi prezenţi invitaţi şi din alte ţări europene, precum şi din Statele Unite ale Americii, dar este vorba în principal despre experţi care vor participa la dezbateri legate de prezentul şi viitorul Uniunii Europene şi al regiunii Europei Centrale şi de Est.

Sándor Krisztina a mai spus că vor fi patru mari categorii în ceea ce priveşte temele principale ale ediţiei din acest an a universităţii de vară „Tusványos”. Una dintre acestea este legată de războiul care se desfăşoară în Ucraina, de efectele acestui conflict armat asupra regiunii în viitorul apropiat, urmând să se deruleze mai multe dezbateri în această privinţă. Un al subiect important este cel al crizei economice care se conturează, din perspectivele naţionale şi ale Uniunii Europene. A treia temă principală vizează rolul Uniunii Europene şi regiunii Europei Centrale şi de Est, „care încearcă să îşi manifeste propriile interese politice în UE”, iar al patrulea subiect mai amplu, pe marginea căruia vor avea loc dezbateri, va fi cel al politicii pentru păstrarea identităţii naţionale, a menţionat Sándor Krisztina. Aceasta a adăugat că în cadrul universităţii de vară va fi şi un program pentru iubitorii sportului, fiind lansate invitaţii către mai mulţi sportivi olimpici din diferite domenii, dar şi către antrenorul echipei naţionale a Ungariei, Marco Rossi, cei prezenţi având posibilitatea să se întâlnească faţă în faţă cu oameni pe care i-au văzut până în prezent, poate, doar la televizor.

Totodată, în fiecare seară vor avea loc două concerte mai mari pe scena principală, susţinute de formaţii care se bucură de popularitate în Ungaria şi în zonă, dar vor avea ocazia să se facă cunoscute şi formaţii mai mici din Transilvania. Intrarea la universitatea de vară „Tusványos” este liberă în fiecare zi până la ora 16:00, după care trebuie achitată o taxă de 30 de lei, iar pentru cei care doresc să meargă cu corturile la eveniment există un spaţiu special amenajat pentru acest lucru.

„Ne pare bine că după doi ani de COVID-19 revine Tusványos, cu tot ceea ce ne-am obişnuit atunci când ne gândim la universitatea de vară şi tabăra studenţească de la Băile Tuşnad. Este unul dintre cele mai vechi programe de acest gen din Transilvania. A început ca un proces care oferă prilej de dezbatere pe temele actuale ale vieţii politice din România şi mai ales cu accent mai mare pus pe relaţia româno-maghiară. Între timp s-a dezvoltat această universitate de vară, acum include foarte mulţi parteneri, asociaţi care vor să se prezinte la Tusványos în fiecare an. În ultimii 11-12 ani, de când Consiliul Tineretului Maghiar din România este co-organizator împreună cu Fundaţia ProMinoritate din Ungaria, s-a pus mai mult accent – datorită şi actualului guvern ungar – pe relaţiile maghiaro-maghiare şi pe tot ceea ce ţine de politica privind păstrarea identităţii maghiare în Bazinul Carpatic. Deci, avem foarte multe subiecte care de fapt analizează şi încearcă să ofere planuri pentru prezent şi viitor în ceea ce priveşte educaţia, economia, dezvoltarea în general a acestor comunităţi din afara graniţelor Ungariei”, a mai precizat Sándor Krisztina.

Cea de-a 31-a ediţie a universităţii de vară şi taberei studenţeşti „Tusványos” de la Băile Tuşnad este organizată de Fundaţia Pro Minoritate din Budapesta, Consiliul Tineretului Maghiar din România, cu sprijinul mai multor parteneri din ţară şi din Ungaria.

***

Subiectul taberei de vară de la Băile Tuşnad a fost atins şi de ministrul Afacerilor Externe, Bogdan Aurescu, cu prilejul discuţiilor pe care le-a avut, ieri, la Bucureşti, cu omologul său ungar Péter Szijjártó.

„Am discutat astăzi şi despre vizitele în România ale oficialilor ungari, am discutat şi despre viitoarea apropiată reuniune a Taberei de vară de la Tuşnad şi, împreună, am subliniat necesitatea şi importanţa unui discurs public în logica şi spiritul Parteneriatului nostru Strategic şi ale Tratatului politic de bază”, a afirmat Bogdan Aurescu, la finalul consultărilor cu Péter Szijjártó.

EMIL GROZA

Comentarii:

comentarii

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.