Puteți susține ziarul Informația Harghitei și, implicit, această pagină de Internet
prin direcționarea către Fundația „Adevărul Harghitei”
a până la 3,5% din impozitul datorat.

Premiere şi tradiţii harghitene în 2016 | Informația Harghitei - jurnal independent
vineri , 23 februarie 2024
Home » Societate » Premiere şi tradiţii harghitene în 2016
Premiere şi tradiţii harghitene în 2016

Premiere şi tradiţii harghitene în 2016

Anul 2016 a fost marcat, în Harghita, de mai multe premiere, cum ar fi prima prelevare de organe, realizată la Spitalul Judeţean de Urgenţă, sau o expoziţie de picturi din bacterii nepericuloase, prezentată în premieră naţională la Universitatea „Sapientia” din Miercurea-Ciuc

*** Prima prelevare multi-organ din istoria Spitalului Judeţean de Urgenţă din Miercurea-Ciuc a avut loc în luna mai 2016, chiar dacă unitatea sanitară era acreditată de trei ani să facă acest lucru. Potrivit managerului SJU Miercurea-Ciuc, dr. Demeter Ferenc, pacientul de la care s-au prelevat organele a fost un tânăr de 31 de ani, dintr-un sat din zona Ghimeş, care a suferit un accident banal, în urma căruia a intrat în moarte cerebrală. Familia a decis să doneze organele şi să acorde o şansă la viaţă unor pacienţi aflaţi în suferinţă. Astfel s-au salvat trei vieţi, prin transplanturile de ficat şi rinichi care s-au efectuat în aceeaşi noapte, şi s-a redat mersul la patru oameni şi vederea altor doi.

„Este un eveniment bivalent: este trist pentru familie, întrucât a pierdut un tânăr de 31 ani şi este fericit întrucât a înţeles să ajute alţi pacienţi şi familiile lor. M-a emoţionat gestul nobil al acestei familii care a fost de acord să doneze organele tânărului şi să acorde o şansă la viaţă unor pacienţi aflaţi în suferinţă, pe care nu-i cunoaşte şi probabil că nu-i va cunoaşte niciodată”, a spus dr. Demeter Ferenc.

 

*** O altă premieră, de această dată naţională, s-a înregistrat la Universitatea „Sapientia” din Miercurea-Ciuc, unde a fost vernisată o expoziţie cuprinzând peste 350 de picturi „vii”, realizate din bacterii nepericuloase în laboratoarele de microbiologie ale instituţiei. Ideea realizării „picturilor bacteriologice” i-a aparţinut conferenţiarului universitar doctor Máthé István, de la Departamentul de Bioinginerie al Universităţii „Sapientia”, care în călătoriile sale în străinătate a văzut pe un afiş logo-uri realizate din bacterii şi s-a gândit să încerce acest lucru şi cu studenţii.

În cadrul proiectului din 2016 au fost implicaţi şi liceeni din clasa a XII-a, pe care conferenţiarul i-a învăţat să „picteze cu bacterii”. Doar din imaginaţie sau folosindu-se de anumite desene pe care le-au pus sub cutiile de sticlă rotunde şi transparente utilizate pentru „pictat”, elevii au aplicat pe mediul de cultură bacteriile microscopice, care conţin pigmenţi de diferite culori, cu ajutorul unor anse de însămânţare. Interesant este că, la momentul realizării picturii, elevii nu au ştiut exact cum va arăta „creaţia” lor, dar după 24-48 ore, când bacteriile s-au înmulţit, picturile au început să prindă contur şi să se transforme în portrete, în peisaje, în diverse animale sau plante. Prin acest experiment inedit, conferenţiarul a dorit să li se arate atât viitorilor potenţiali studenţi, cât şi tuturor celor interesaţi că nu există numai bacterii patogene, care aduc boli, ci sunt foarte multe microorganisme folositoare omului, în domenii dintre cele mai diverse.

 

*** 2016 a mai marcat o premieră în judeţ, respectiv lansarea primului site al unei instituţii publice destinat persoanele nevăzătoare. Site-ul Agenţiei Judeţene pentru Ocuparea Forţei de Muncă (AJOFM) dispune de un meniu audio, în română şi maghiară, destinat nevăzătorilor, fiind singura instituţie publică din judeţ care oferă o asemenea facilitate. Potrivit directorului executiv al AJOFM Harghita, Tiberiu Pănescu, meniul în format audio este interactiv, în aşa fel încât o persoană nevăzătoare, care doreşte să-şi caute un loc de muncă potrivit dizabilităţii pe care o are, să poată obţine informaţii de interes public de la această instituţie. Directorul AJOFM Harghita a precizat că sugestia dezvoltării unui astfel de meniu a venit chiar de la persoanele nevăzătoare din judeţ, care au participat în trecut la cursuri de calificare în cadrul unui proiect european derulat de instituţie şi care au spus că instrumentul „ar fi folositor pentru cei care încearcă să îşi caute un loc de muncă, în pofida dizabilităţii pe care o au”.

 

*** Tradiţionalul pelerinaj de Rusaliile Catolice de la Şumuleu-Ciuc a reunit, şi în 2016, peste 100.000 de persoane, venite la cea mai mare procesiune de acest fel din Europa Centrală şi de Est. Unii dintre credincioşi au dormit în corturi amplasate pe Muntele Şumuleu, iar alţii au înnoptat chiar sub cerul liber, în ciuda vremii răcoroase şi umede. Au existat şi credincioşi care şi-au petrecut noaptea în rugăciune, la biserica franciscană. Printre pelerini se numără şi persoane care au venit pe jos de la zeci sau chiar de la sute de kilometri şi care spun că nu simt oboseala şi nici durerea la gândul că vor ajunge „pe muntele sfânt Şumuleu”, să se roage Maicii Domnului. Motto-ul din 2016 al pelerinajului, care s-a ţinut pentru a 449-a oară, a fost „Fii binecuvântată, Fecioară Preasfântă, Doamna Milostivirii!”, întrucât, potrivit organizatorilor, „Sanctitatea sa, Papa Francisc, le-a propus în mod expres tuturor diacezelor să deschidă poarta sacră a milostivirii”.

 

*** La fel ca în fiecare an, premierul Ungariei, Viktor Orbán, a fost prezent la Universitatea de Vară de la Băile Tuşnad, unde a anunţat că împărtăşeşte câteva dintre ideile lui Donald Trump, candidatul republican la preşedinţia Statelor Unite ale Americii, ales ulterior preşedinte, privind măsurile pentru stoparea terorismului, care ar putea fi preluate şi implementate în Europa.

Orbán a spus că „nu este omul de campanie al lui Donald Trump” şi nu credea niciodată că îi va împărtăşi opiniile, dar ascultându-l este de acord că unele măsuri enunţate de acesta ar putea fi o soluţie pentru redobândirea siguranţei Europei. Premierul Ungariei consideră că este nevoie de crearea unor servicii secrete puternice, care să colaboreze, dar şi de oprirea politicii de exportare a democraţiei în ţările din care provin migranţii.

În cadrul prelegerii susţinute la Băile Tuşnad, Viktor Orbán a opinat că există premisa, având în vedere creşterea populaţiei, ca un nou val de migranţi spre Europa să vină din Africa, iar acest lucru va reprezenta un pericol pentru continentul nostru. El a mai vorbit şi despre faptul că, pe fondul atacurilor teroriste, în Europa creşte frica şi nesiguranţa, care generează neîncredere reciprocă, subliniind că oamenii politici au obligaţia să găsească soluţii la aceste probleme. Viktor Orbán a menţionat că a fost adesea criticat pentru luările sale de poziţie, Ungaria devenind „oaia neagră” a Europei, dar evoluţiile din ultimii ani arată că aceste opinii s-au adeverit.

 

*** La două săptămâni distanţă, în staţiunea Izvoru-Mureşului s-au desfăşurat lucrările Universităţii de Vară a Românilor de Pretutindeni, în cadrul căreia au fost aduse în discuţie problemele identitare cu care se confruntă românii din comunităţile istorice din jurul ţării, dar şi românii numeric minoritari din Harghita şi Covasna.

În rezoluţia adoptată de cursanţii Universităţii de Vară se solicită, printre altele, înfiinţarea unui minister al românilor de pretutindeni, aplicarea principiului reciprocităţii în materie de respectare a drepturilor minorităţilor naţionale de către statele care au minorităţi pe teritoriul României, dar şi încheierea unui acord privind reunificarea cu Republica Moldova. Potrivit documentului, „comunităţile autohtone româneşti din jurul frontierelor României şi din Balcani sunt supuse unui proces agresiv de asimilare, unele dintre acestea fără a beneficia de drepturile impuse de standardele europene pentru minorităţi naţionale”.

De asemenea, s-a cerut elaborarea unei strategii de dezvoltare economică pentru judeţele Covasna şi Harghita, finanţarea asociaţiilor culturale româneşti, dar şi interzicerea finanţării din fonduri publice a manifestărilor cu caracter extremist. În document se arată că „românii din judeţele Covasna, Harghita şi parţial Mureş sunt expuşi sistematic unui proces continuu şi susţinut de deznaţionalizare, din cauza politicii autorităţilor locale, dar şi ca urmare a dezinteresului autorităţilor statului român”. Participanţii la lucrările Universităţii de Vară au cerut Guvernului să adopte măsuri pentru a stopa sau măcar a încetini declinul demografic şi plecarea în masă din zonă, mai ales din rândul tinerilor, „din cauza discriminărilor la care sunt supuşi şi lipsei de orizont profesional şi de respect al demnităţii”.

Totodată, s-a mai solicitat asigurarea respectării statutului limbii române ca limbă oficială în activitatea instituţiilor administraţiei publice locale, „inclusiv prin amendarea normelor care aduc atingere acestui statut în teritoriu” şi „interzicerea finanţării din fonduri publice a manifestărilor cu caracter extremist”.

 

*** La Miercurea-Ciuc a avut loc şi în 2016 tradiţionalul concurs de limbă română destinat copiilor din şcolile maghiare şi intitulat „Carte frumoasă, cinste cui te-a scris”. La evenimentul ajuns la a XIV-a ediţie au participat 160 de elevi din Harghita şi Covasna. La fel ca în ultimii ani, ei au fost premiaţi la sediul Guvernului României.

În cadrul festivităţii, elevii au primit cărţi oferite de Asociaţia Comunitară Românească din Miercurea-Ciuc, partenerul tradiţional al concursului, iar din partea Guvernului le-au fost înmânate pachete cu volume de literatură românească şi universală, oferite de mai multe edituri importante. De asemenea, şi profesorii care i-au îndrumat au primit din partea Guvernului cărţi şi produse de birotică. Reprezentanta Asociaţiei Comunitare Româneşti din Miercurea-Ciuc, Angela Bîrsan, a declarat că acest proiect şi-a dovedit utilitatea în ultimii 14 ani, elevii participanţi fiind adevărate punţi culturale şi de dialog între români şi maghiari, iar premiile oferite de Secretariatul General al Guvernului arată faptul că Executivul român acordă o atenţie deosebită bunelor relaţii între români şi maghiari. Şi directorul Colegiului „Márton Áron” din Miercurea-Ciuc, Varga László, gazda concursului, consideră că acesta este important, întrucât însuşirea limbii române înseamnă o şansă pentru comunicare, pentru dialog, pentru înţelegere şi convieţuire paşnică.

 

*** La finalul lui 2016, singurul orfelinat pentru puii de urşi din Europa, aflat în Munţii Hăşmaş, a rămas fără finanţare şi este în pericol de închidere, după ce doi dintre parteneri au anunţat că nu îşi vor mai reînnoi contractele de susţinere. Orfelinatul se întinde pe o suprafaţă de 20 de hectare, departe de prezenţa oamenilor, iar principiul după care funcţionează este interacţiunea minimă cu omul, pentru ca animalele să se poată reintegra perfect în sălbăticie. Ursuleţii sunt monitorizaţi permanent cât timp se află în centru, dar li se urmăreşte evoluţia şi în mediul lor natural, după ce sunt eliberaţi. Principala cauză pentru care puii rămân orfani este „deranjul ursoaicei la bârlog” de cei care exploatează lemne, fapt care o determină pe această să îi părăsească. Funcţionarea centrului se află însă în pericol, începând cu ianuarie 2017, întrucât cei doi finanţatori majori ai săi au decis să nu mai reînnoiască contractele de susţinere. Pentru ca orfelinatul să-şi continue activitatea, WWF (World Wildlife Fund) România a declanşat o campanie de strângere de fonduri, prin care iubitorii de animale sunt îndemnaţi să contribuie lunar cu o anumită sumă de bani.

 

*** Un alt eveniment, care a marcat o premieră în judeţul Harghita, a fost câştigarea de către subprefectul Petres Sándor a peste 1 milion de forinţi, la un concurs televizat din Ungaria. Emisiunea se intitulează „Maradj Talpon” (Rămâi în picioare – n.red.), este transmisă de postul ungar de televiziune Duna Tv, iar în platou se află 11 persoane care în maximum 20 secunde trebuie să răspundă la diverse întrebări, în baza unor reguli stabilite. Cel care greşeşte este scos din joc într-un mod inedit, întrucât are sub picioare o trapă care se deschide şi concurentul „dispare” sub platou.

Subprefectul a spus că ideea participării i-a aparţinut soţiei sale, iar pentru a participa la concurs şi-a luat concediu. Potrivit înregistrărilor existente pe pagina emisiunii, subprefectul Harghitei a răspuns la aproximativ 25 de întrebări, cu teme diverse, de la personaje de desene animate şi filme pentru copii până la psihologie, sport, economie sau istorie. Două întrebări l-au pus în dificultate, una legată de site-ul Tumblr şi a doua referitoare la bandoneon, un instrument asemănător acordeonului care se foloseşte în America de Sud. Întrucât regulile i-au permis să „paseze” aceste întrebări, după ce a câştigat duelul cu al cincilea adversar din cei zece, a decis să se retragă, declarând în emisiune: „Până aici m-a ţinut ştiinţa”.

LIA MATEI

Comentarii:

comentarii

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.