Puteți susține ziarul Informația Harghitei și, implicit, această pagină de Internet
prin direcționarea către Fundația „Adevărul Harghitei”
a până la 3,5% din impozitul datorat.

Premieră în ţară: Spitalele din judeţul Harghita sunt interconectate printr-un sistem informatic medical | Informația Harghitei - jurnal independent
joi , 22 februarie 2024
Home » Sănătate » Premieră în ţară: Spitalele din judeţul Harghita sunt interconectate printr-un sistem informatic medical
Premieră în ţară: Spitalele din judeţul Harghita sunt interconectate printr-un sistem informatic medical

Premieră în ţară: Spitalele din judeţul Harghita sunt interconectate printr-un sistem informatic medical

Cinci unităţi medicale din judeţ – Spitalul de Urgenţă Miercurea-Ciuc, spitalele din Topliţa, Odorheiu-Secuiesc, Gheorgheni şi Spitalul de Psihiatrie din Tulgheş – au fost conectate la un sistem informatic ultramodern care permite medicilor accesul facil şi rapid la datele pacienţilor transferaţi de la un spital la altul, dar şi intervenţiei de urgenţă.

Proiectul, intitulat „E-sănătate, servicii medicale de calitate – sistem informatic medical la nivelul judeţului Harghita”, a fost finanţat prin Programul Operaţional Sectorial cu peste 7 milioane lei şi a avut ca parteneri două companii importante din domeniul IT: Info World şi C&D Industries.

Managerul Spitalului Judeţean de Urgenţă Miercurea-Ciuc, dr. Demeter Ferenc, spunea, ieri, cu ocazia lansării proiectului, că sistemul este deja implementat în toate spitalele din judeţ şi că funcţionează. „Sigur, fiind un proiect nou, un sistem nou, un concept unicat în România, nu funcţionează 100%, dar avem o garanţie de 5 ani şi, în săptămânile care vor urma, toate aceste mici deficienţe vor fi corectate, reparate de către firma care ne-a furnizat acest soft medical integrat pe bază web”, spunea dr. Demeter Ferenc.

Acesta explica că sistemul funcţionează pe un server instalat la spitalul din Miercurea-Ciuc şi care adăposteşte toate cele 5 baze de date ale spitalelor din judeţ. Fiecare spital îşi va putea accesa propria bază de date, dar la nevoie, cu permisiunea pacientului, va putea accesa fişele medicale şi de la alte spitale; acest lucru este necesar, mai ales, în cazul pacienţilor transferaţi de la o unitate medicală la alta.

Pe lângă spitale, pe baza unei parole, şi pacienţii îşi vor putea accesa fişele lor medicale, iar permisiunea vizualizării informaţiilor medicale poate fi atribuită şi medicului de familie.

Bineînţeles, pentru ca randamentul sistemului să crească este nevoie ca, pe lângă completarea bazei de date de către spitale, şi medicii de familie trebuie să încarce informaţiile despre pacienţii lor în acest sistem informatic.

„Toate acestea (date, informaţii) – continua dr. Demeter Ferenc – sunt accesabile prin Internet. Conexiunile la Internet sunt destul de bune în România, dar, din păcate, în anumite zone ale judeţului încă nu este un Internet cu conexiune suficient de bună ca să funcţioneze impecabil sistemul. Dar nu putem aştepta ca la momentul inaugurării să funcţioneze totul perfect”.

La rândul lui, managerul de proiect, Ferencz Huba, spunea că sistemul poate fi accesat prin intermediul unui browser. Astfel, el este funcţional inclusiv de pe un smartphone, medicul putând să vadă rezultate de laborator ori radiografii chiar dacă nu se află la birou, în faţa unui calculator.

„Dacă un pacient a fost internat la Miercurea-Ciuc, explica Ferencz Huba, şi trebuie să meargă la Odorhei sau la Topliţa, poate să dea medicului din Topliţa acces la datele din Miercurea-Ciuc”.

La festivitatea de ieri, care a marcat finalizarea proiectului „E-sănătate, servicii medicale de calitate – sistem informatic medical la nivelul judeţului Harghita”, au fost de faţă şi reprezentanţii consorţiului Info World, care a implementat sistemul, precum şi preşedintele Consiliului Judeţean Harghita, Borboly Csaba.

L. CÂMPEAN

Comentarii:

comentarii

One comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.