Puteți susține ziarul Informația Harghitei și, implicit, această pagină de Internet
prin direcționarea către Fundația „Adevărul Harghitei”
a până la 3,5% din impozitul datorat.

PNL şi PDL au fuzionat, dar nu chiar de tot… | Informația Harghitei - jurnal independent
vineri , 24 mai 2024
Home » Politic » PNL şi PDL au fuzionat, dar nu chiar de tot…
PNL şi PDL au fuzionat, dar nu chiar de tot…

PNL şi PDL au fuzionat, dar nu chiar de tot…

Topliţa: Co-preşedinţii PNL au afirmat că – şi în Harghita – de-acum încolo există un singur PNL şi toată lumea este obligată, sub ameninţarea excluderii din partid, să se comporte ca atare

Beneficiind de orele diferite care circulau prin municipiul Topliţa, apropo de ora începerii conferinţei de presă a tandemului de co-preşedinţi ai Partidului Naţional Liberal, Alina Gorghiu şi Vasile Blaga, precum şi de bună-voinţa celor prezenţi, am participat şi la întâlnirea pe care cei doi au avut-o cu membrii partidului din judeţ. Lucrurile au demarat calm, cu salutul preşedintelui filialei judeţene, şi primar al municipiului Topliţa, Stelu Platon, după care, la primul semn a lui Vasile Blaga că se poate lua cuvântul, a şi început furtuna. Lucian Marinaş a început prin a întreba despre care partid e vorba, întrucât în Harghita sunt două, PNL şi PDL. Apoi a continuat textual, adresându-se d-lui Blaga: „Şi eu mi-am pus multe speranţe în dvs., dar m-aţi dezamăgit”. În continuare, cauzele dezamăgirii n-au fost foarte clare, dar co-preşedintele a fost acuzat că stă în umbră şi o împinge în faţă pe d-na Gorghiu. D-l Blaga a replicat destul de acut, menţionând că a fost singurul preşedinte de partid care şi-a asumat conducerea efectivă a campaniei electorale, soldate cu un rezultat favorabil. O membră din Bălan, a PNL, a vorbit oarecum în sensul celor spuse de d-l Marinaş, arătând că PDL-ul face alianţe cu UDMR, cum s-a întâmplat printre altele la Bălan, atunci când a fost ales ca viceprimar un membru al UDMR.

Cei doi preşedinţi au încercat să potolească lucrurile, decretând că de-acum încolo există un singur PNL şi toată lumea este obligată, sub ameninţarea excluderii din partid, să se comporte ca atare. În acest context, d-l Blaga a spus că, după fuziune, procentajul partidului în sondaje a crescut, astfel că nu există sondaj care să nu indice un procentaj de peste 40 la sută în favoarea PNL.

La conferinţa de presă care a urmat, beneficiind de prezenţa mai îndelungată alături de PNL-işti, am avut ocazia să pun prima întrebare, dar numai după ce am completat afirmaţia d-nei Gorghiu referitoare la faptul că nimeni din Ministerul Educaţiei nu se sinchiseşte de faptul că elevi, din şcoli cu predare în limba maghiară, nu pot lega două propoziţii în limba română, dar iau note de 9 sau 10 la Bacalaureat. Într-adevăr nimeni nu pare a observa această anomalie, atâta doar că ea se perpetuează de 20 de ani şi a fost „testată” şi de fostul senator George Pruteanu, la Liceul „Márton Áron” din Miercurea-Ciuc.

Paranteza fiind închisă, am solicitat celor doi co-preşedinţi să ne dezvăluie dacă noul PNL are în program un capitol referitor la românii din Covasna şi Harghita, considerând că dispariţia acestora din cele două judeţe ar fi catastrofală pentru România. Colega Angela Bârsan, de la TVR şi Radio România Actualităţi, aflată într-o dispoziţie fără loc de eufemisme, a completat că nici un Guvern de până acum, evident nici cele în care PNL a fost la guvernare, n-a făcut nimic pentru a pune stavilă fenomenului de reducere a prezenţei românilor în Harghita şi Covasna. D-l Blaga n-a părut impresionat de această problemă, considerând că dezvoltarea infrastructurii şi crearea unei abundenţe de locuri de muncă ar rezolva-o. Alina Gorghiu a părut mai sensibilă şi mai nuanţată la felul cum vede această chestiune, inclusiv în ce priveşte presa în limba oficială, având în vedere că presa unor minorităţi din Harghita este generos finanţată din bani care provin, în ultimă instanţă, de la Guvernul român.

În legătură cu o întrebare legată de schimbarea cu 180 de grade a atitudinii PNL privind noul Cod fiscal, Vasile Blaga şi Alina Gorghiu au motivat-o prin modificarea, pe parcurs, a procentului de reducere a TVA şi prin faptul că nu sunt precizate concret şi credibil sursele de compensare a pierderilor de la buget.

Conducerea centrală a PNL şi, în bună parte, şi cea judeţeană au încercat să încheie reuniunea propriu-zisă într-o atmosferă „pupat toţi Piaţa Independenţii”, numai că în aer plutea o urmă de scepticism, despre care numai timpul va spune dacă e justificat sau nu.

ŞTEFAN DANCIU

Comentarii:

comentarii

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.