Pregătiri pentru reluarea „pas cu pas” a activităţilor după data de 15 mai | Informația Harghitei - jurnal independent
sâmbătă , 9 decembrie 2023
Home » Societate » Pregătiri pentru reluarea „pas cu pas” a activităţilor după data de 15 mai
Pregătiri pentru reluarea „pas cu pas” a activităţilor după data de 15 mai

Pregătiri pentru reluarea „pas cu pas” a activităţilor după data de 15 mai

Piaţa agroalimentară nu va funcţiona mai mult de trei zile pe săptămână

În cadrul şedinţei Comitetului Local pentru Situaţii de Urgenţă Miercurea Ciuc, care a avut loc ieri, s-a discutat, în principal, despre modul în care se vor relua activităţile după data de 15 mai, când ar urma să se ridice o mare parte dintre restricţii. Însă, spunea Ráduly Róbert Kálmán, primarul municipiului Miercurea Ciuc, trebuie să fim conştienţi că începând cu data de 16 sau 18 mai (aceasta fiind prima zi de luni de după restricţii) situaţia nu va fi una identică cu cea de la începutul lunii martie. „Nu va fi la fel, pentru că această situaţie nu se poate modifica substanţial doar scriind anumite texte pe hârtie, pandemia va continua, riscurile care sunt astăzi o să existe şi peste o lună şi peste două luni. O să vedem efectiv atunci vizavi de derularea fenomenului în ce măsură şi la ce intensitate, dar riscurile vor rămâne”, a declarat edilul.

Şi pentru că nu va fi la fel, municipalitatea a început pregătirile pentru ca anumite măsuri să poată fi puse în practică imediat cum se reiau anumite activităţi.

Dezinfecţie zilnică în şcoli

Odată cu reluarea învăţământului, primăria din Miercurea Ciuc doreşte să implementeze două măsuri care în prezent sunt puse în practică. „Dorim ca experienţa noastră pe care am căpătat-o legat de dezinfecţia scărilor de bloc, legat de montarea dozatoarelor, să o utilizăm în cadrul şcolilor”, spunea Raduly Robert Kalman. Practic, se doreşte ca în fiecare sală de clasă, cel puţin din ciclul primar şi gimnazial, să fie montate dozatoare cu dezinfectant, iar în toate şcolile, în fiecare zi, după terminarea orelor, să se facă dezinfecţia sălilor şi a spaţiilor comune.

Piaţa agroalimentară, o singură zi pe săptămână?

Şi activitatea în piaţa agroalimentară se doreşte să se reia treptat, în acest sens fiind discutate trei scenarii. Primul are în vedere ca aceasta să funcţioneze doar miercurea, ziua cu tradiţie de târg pentru municipiu. Al doilea scenariu prevede ca piaţa să fie deschisă trei zile pe săptămână: luni, miercuri şi vineri. Iar o altă posibilitate este ca aceasta să pornească gradual: la început să funcţioneze o singură zi pe săptămână, iar începând cu sfârşitul lunii iulie să se treacă la scenariul cu 3 zile pe săptămână.

Situaţia la zi în Miercurea Ciuc

Potrivit primarului municipiului, în 7 locaţii din Miercurea Ciuc, ieri, se aflau în carantină 108 persoane, iar alte 25 de persoane în izolare la domiciliu.

Din cele 216 de persoane de peste 65 de ani câte există în evidenţa autorităţii locale, 79 au fost sprijinite efectiv de către angajaţii primăriei.

În azilul de noapte se află 17 persoane, şi pentru că imobilul a fost izolat, acestea beneficiază şi de masă.

LIVIU C.

Comentarii:

comentarii

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.