Puteți susține ziarul Informația Harghitei și, implicit, această pagină de Internet
prin direcționarea către Fundația „Adevărul Harghitei”
a până la 3,5% din impozitul datorat.

Deputatul Korodi Attila iniţiază o analiză care va sta la baza strategiei de relansare economică a municipiului Miercurea Ciuc | Informația Harghitei - jurnal independent
joi , 23 mai 2024
Home » Economic » Deputatul Korodi Attila iniţiază o analiză care va sta la baza strategiei de relansare economică a municipiului Miercurea Ciuc
Deputatul Korodi Attila iniţiază o analiză care va sta la baza strategiei de relansare economică a municipiului Miercurea Ciuc
Foto: Mihály László

Deputatul Korodi Attila iniţiază o analiză care va sta la baza strategiei de relansare economică a municipiului Miercurea Ciuc

Informaţiile adunate în acest scop şi analizate de profesionişti ar urma să ofere răspunsul adecvat prin care zona publică poate sprijini necesităţile companiilor locale în următorii 3-4 ani, pe diferite paliere decizionale instituţionale.

Frânarea economiei locale, ca urmare a deciziilor naţionale privind limitarea mobilităţii, altminteri „normale şi cu impact în toată România, dar şi în întreaga Europă”, potrivit parlamentarului UDMR, urgentează demararea acestui demers.

„Începem un proces de analiză şi ulterior de dezvoltare a unei strategii în care vom implica companiile locale, asociaţiile profesionale ale economiştilor, Camera de Comerţ şi Asociaţia Întreprinzătorilor din Miercurea Ciuc pentru a vedea, pe de o parte, criza cauzată de limitarea mobilităţii în perioada de luptă împotriva virusului COVID-19, efectul asupra companiilor din Miercurea Ciuc, care este perspectiva de relansare şi cum putem sprijini, prin decizii publice, relansarea economiei locale”, a precizat deputatul UDMR Korodi Attila, joi, în cadrul unei conferinţe de presă on-line.

Şi pentru că relansarea economică nu stă exclusiv în puterea municipiului Miercurea Ciuc, colaborarea se va extinde, în plan decizional, în funcţie de aşteptările companiilor, la nivelul Parlamentului, al deciziilor guvernamentale şi nu în ultimul rând al cooperării între statul maghiar şi comunitatea maghiară din România, a declarat preşedintele interimar al organizaţiei Miercurea Ciuc a UDMR.

„În această perspectivă, am avut deja discuţii cu preşedintele Asociaţiei Economiştilor Maghiari din România, Gyerkó László, cu europarlamentarul Iuliu Winkler, dar şi cu preşedintele Grupului de Strategii Economice al UDMR, să creionăm o analiză adecvată a datelor pe care le strângem de la companiile din Miercurea Ciuc astfel încât să avem un răspuns adecvat pe diferite paliere instituţionale. (…) În afara necesităţii de a avea o strategie pe termen mediu, 3-4 ani, este urgent nevoie de o abordare pragmatică, raţională şi rapidă a relansării economiei din oraşul Miercurea Ciuc”, a subliniat parlamentarul Uniunii.

Potrivit acestuia, colaborarea cu asociaţiile profesionale şi cu asociaţiile patronale va fi „foarte strânsă”, fiind vizată, de asemenea, colaborarea cu administraţia publică locală din Miercurea Ciuc, deciziile şi direcţiile urmând să fie, „începând din acest an, creionate şi implementate împreună cu administraţia locală”. Pe alte paliere, se va acţiona pentru influenţarea pozitivă a deciziilor care se conturează la nivel guvernamental, pe baza datelor obţinute de la companiile locale, sau prin dialog Parlament-Guvern, la nivelul hotărârilor de Guvern.

Korodi Attila a apreciat pozitiv anunţul preşedintelui Klaus Iohannis, potrivit căruia după 15 mai vor fi anulate anumite restricţii cu privire la mobilitatea persoanelor. „Este important, pentru că mobilitatea este unul dintre fundamentele relansării economiei”, a punctat acesta.

Până la mijlocul săptămânii viitoare se intenţionează finalizarea unui chestionar online adresat companiilor din oraş, care va fi util nu numai elaborării viitoarei strategii de relansare economică a oraşului, ci şi lor, oferindu-le ocazia unei analize proprii asupra situaţiei în care se află în prezent. (D. Drăgan)

Comentarii:

comentarii

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.