Puteți susține ziarul Informația Harghitei și, implicit, această pagină de Internet
prin direcționarea către Fundația „Adevărul Harghitei”
a până la 3,5% din impozitul datorat.

Prefectul a solicitat CJ revocarea hotărârii prin care steagul secuiesc a fost votat steag al judeţului | Informația Harghitei - jurnal independent
miercuri , 17 aprilie 2024
Home » Societate » Prefectul a solicitat CJ revocarea hotărârii prin care steagul secuiesc a fost votat steag al judeţului
Prefectul a solicitat CJ revocarea hotărârii prin care steagul secuiesc a fost votat steag al judeţului

Prefectul a solicitat CJ revocarea hotărârii prin care steagul secuiesc a fost votat steag al judeţului

Prefectul Harghitei, Adrian Jean Andrei, a solicitat, joi, revocarea hotărârii Consiliului Judeţean prin care steagul secuiesc a fost votat ca steag al judeţului, în caz contrar urmând să solicite instanţei anularea documentului.

Prefectul a declarat că, în urma verificării legalităţii hotărârii de către juriştii Instituţiei Prefectului, s-a constatat că varianta de steag cuprinsă în anexa la hotărâre şi care ar reprezenta steagul judeţului Harghita „a mai constituit obiectul de reglementare al Hotărârii CJ nr. 269/2009, hotărâre care a fost anulată de Curtea de Apel Târgu-Mureş, prin decizia 2690/R/26 septembrie 2012, decizie judecătorească irevocabilă, care se bucură de puterea lucrului judecat, în sensul că aceasta exprimă adevărul şi nu poate fi contrazisă prin nici o altă hotărâre”.

În aceste condiţii, prefectul a punctat că adoptarea de către Consiliul Judeţean Harghita a aceluiaşi model de steag al judeţului care a constituit deja obiectul controlului de legalitate al instanţei de judecată constituie un abuz de drept.

„La fel cum Curtea de Apel a arătat faptul că un act administrativ trebuie să fie temeinic fundamentat şi să se ia în considerare interesul social, politica legislativă a statului român, precum şi armonizarea legislaţiei naţionale la legislaţia comunitară şi tratatele internaţionale la care România este parte şi Consiliul Judeţean trebuie să adopte o hotărâre în consecinţă”, a declarat Adrian Jean Andrei.

Acesta a ţinut să sublinieze că a atenţionat Consiliul Judeţean că a adoptat hotărârea cu rea-credinţă şi a solicitat revocarea ei, în caz contrar urmând să se adreseze instanţei pentru anularea actului administrativ.

„Am atenţionat Consiliul Judeţean asupra adoptării acestei hotărâri cu rea-credinţă, prin nesocotirea politicii legislative a statului român şi cu încălcarea cerinţelor de respectare a interesului social, solicitând revocarea acesteia şi respectarea unei hotărâri judecătoreşti, în caz contrar ne vom adresa instanţei de contencios-administrativ pentru anularea actului administrativ. În asemenea condiţii, nu se poate reţine sub nici o formă faptul că la adoptarea acestei hotărâri au fost respectate cerinţele de legalitate necesare adoptării în condiţii de legalitate a unui act, cu respectarea Constituţiei, a legilor ţării şi a drepturilor şi intereselor tuturor locuitorilor judeţului Harghita”, a conchis prefectul Adrian Jean Andrei.

Consiliul Judeţean Harghita a aprobat în şedinţa ordinară din decembrie 2015, cu majoritate de voturi, steagul secuiesc ca steag al judeţului, o decizie similară fiind luată de deliberativul judeţean şi în 2009.

Proiectul de hotărâre, iniţiat de preşedintele Consiliului Judeţean Harghita, Borboly Csaba, a propus cinci variante de steag, prima dintre acestea fiind chiar steagul secuiesc, aprobat ca steag al judeţului Harghita în 2009. Pe celelalte patru variante se regăseau culorile albastru şi auriu, de pe steagul secuiesc, şi/sau simbolurile de pe acesta, respectiv luna şi steaua cu opt raze.

Consilierul judeţean liberal Ion Proca a depus un amendament la acest proiect şi a solicitat aplicarea simbolului frunzei de stejar, care să îi reprezinte pe românii din judeţ, întrucât „aceasta este o frunză-simbol, cu rădăcini în cultura, istoria şi spiritualitatea neamului românesc”. Amendamentul consilierului liberal a fost respins însă la vot, iar consilierii UDMR şi cei ai Partidului Civic Maghiar au decis, din nou, ca steagul secuiesc să fie steagul judeţului Harghita. (Gina Ştefan, Agerpres)

Comentarii:

comentarii

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.