Puteți susține ziarul Informația Harghitei și, implicit, această pagină de Internet
prin direcționarea către Fundația „Adevărul Harghitei”
a până la 3,5% din impozitul datorat.

Sâncrăieni: Bărbat aflat la cosit, atacat de ursoaică | Informația Harghitei - jurnal independent
luni , 27 mai 2024
Home » Societate » Sâncrăieni: Bărbat aflat la cosit, atacat de ursoaică
Sâncrăieni: Bărbat aflat la cosit, atacat de ursoaică

Sâncrăieni: Bărbat aflat la cosit, atacat de ursoaică

Dr. Adrian Dobrică: „Acest caz este cel mai grav din ultimii doi ani de zile”

Un bărbat din localitatea Sâncrăieni a ajuns, vineri seara, la Spitalul Judeţean de Urgenţă din Miercurea Ciuc cu răni grave şi a fost supus unei intervenţii chirurgicale complexe, după ce a fost atacat de o ursoaică cu pui, atunci când se afla la cosit.

Bărbatul a povestit că se afla pe un câmp la marginea localităţii şi, întrucât avea o problemă la coasă, la un moment dat s-a apropiat de un tufiş pentru a căuta o bucată de lemn, cu care să o repare.

Din tufiş a ieşit, însă, o ursoaică cu pui, care l-a atacat şi i-a provocat multiple răni muşcate şi zgâriate pe piept, braţe şi pe un picior.

Victima a fost salvată de un cioban care se afla în apropiere, i-a auzit strigătele de ajutor şi a dat drumul la câini, moment în care ursoaica a fugit.

Bărbatul a fost transportat la Spitalul Judeţean de Urgenţă din Miercurea Ciuc şi a fost supus imediat unei intervenţii chirurgicale.

Coordonatorul blocului operator, medicul specialist în chirurgie toracică Adrian Dobrică, a declarat că este cel mai grav caz pe care l-a operat în ultimii doi ani, bărbatul fiind internat cu multiple plăgi muşcate în zona toracică, pe braţe, dar şi la nivelul şoldului şi coapsei stângi.

„Starea generală era profund alterată, pacientul era şocat, însă conştient. S-a intervenit chirurgical de urgenţă. (…) Viaţa i-a fost pusă în pericol, a petrecut noaptea în terapie intensivă, unde a fost monitorizat şi a primit tratament de reechilibrare şi în cursul dimineţii a fost transferat la salonul de chirurgie toracică. Acest caz, de departe, este cel mai grav din ultimii doi ani de zile şi anticipez că în această toamnă vor mai urma şi alte cazuri cel puţin asemănătoare”, a declarat dr. Adrian Dobrică.

Preşedintele Consiliului Judeţean Harghita, Borboly Csaba, a declarat că a discutat despre acest caz cu ministrul Mediului, de la care a primit promisiunea că va aproba derogarea pentru extragerea ursului. „Nu este bine că în judeţul Harghita se întâmplă foarte des astfel de accidente. I-am spus şi doamnei ministru că nu este bine că în ultimele săptămâni am primit numai răspunsuri negative la derogări. (…) Viaţa oamenilor din judeţul Harghita este în foarte mare pericol şi avem o suprapopulaţie de urs şi, conform Directivei Habitat şi Constituţiei României, ar trebui să fie o intervenţie şi ar trebui să avem cotele de prevenţie pentru aceste zone, unde deja urşii trăiesc în casele noastre, pentru că nu este normal ce se întâmplă şi aşteptăm ca aceste decizii să fie luate cât mai devreme”, a declarat Borboly Csaba. (L.M.)

Comentarii:

comentarii

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.