Puteți susține ziarul Informația Harghitei și, implicit, această pagină de Internet
prin direcționarea către Fundația „Adevărul Harghitei”
a până la 3,5% din impozitul datorat.

Praid: A fost inaugurat cel mai mare ştrand cu apă sărată din România | Informația Harghitei - jurnal independent
vineri , 19 aprilie 2024
Home » Economic » Praid: A fost inaugurat cel mai mare ştrand cu apă sărată din România
Praid: A fost inaugurat cel mai mare ştrand cu apă sărată din România

Praid: A fost inaugurat cel mai mare ştrand cu apă sărată din România

 Investiţia, care a costat 1,5 milioane de euro, are o suprafaţă de 5.200 mp (1.942 mp luciu de apă)
Cel mai mare ştrand cu apă sărată din România a fost inaugurat sâmbătă, la Praid, investiţia de 1,5 milioane de euro fiind realizată integral din fondurile proprii ale Societăţii Naţionale a Sării.

Şeful Serviciului Turism de la Salina Praid, Ilie Colorian, a declarat că incinta ştrandului are o suprafaţă de 5.200 de metri pătraţi, din care luciu de apă este de 1.942 de metri pătraţi.

Copiii au la dispoziţie două bazine, cu adâncime cuprinsă între 60 cm şi 1,20 m, după care urmează o zonă de trecere pe sub un podeţ, de un metru adâncime şi se intră apoi în bazinul pentru adulţi, care are o adâncime a apei cuprinsă între 1,20-1,60 m, acestea fiind interconectate.

Potrivit lui Ilie Colorian, este vorba de cel mai mare ştrand cu apă sărată din România, cu o concentraţie foarte mare a sării, de 220 miligrame pe litru, apa fiind indicată pentru tratarea afecţiunilor reumatice.

Lucrările efective de construcţie au început în luna aprilie 2013 şi s-au finalizat la 1 iunie 2014, valoarea investiţiei fiind de 1,5 milioane de euro, cea mai mare făcută vreodată în domeniul turismului de Societatea Naţională a Sării.

„Avem 300 de locuri pe şezlonguri care sunt deja amplasate pe zonele de plajă, restaurant cu autoservire, două baruri exterioare, unul la parter, unul la primul nivel, şi un bar în piscină. Zonă de plajă amplasată pe parter şi pe etaj. Capacitatea totală este de 520 de locuri. Avem 40 de angajaţi, ştrandul dispunând de salvamari şi de personal medical”, a explicat şeful Serviciului de Turism al Salinei Praid.
Sâmbătă, înainte de inaugurarea oficială, intrarea la ştrand a fost liberă pentru toţi cei care au dorit să se relaxeze, aproximativ 300 de persoane fiind prezente în incintă.

„Urmărim de câteva săptămâni pe Internet ca să vedem când se deschide ştrandul şi astăzi am venit, vă spun, sincer, din curiozitate. E foarte frumos, ne place, apa este mult mai sărată decât în alte locuri din ţară şi sigur mai venim aici”, a spus o familie de turişti din Piatra Neamţ.

Ştrandul cu apă sărată de la Praid face parte dintr-un program mai amplu al salinei din localitate privind dezvoltarea turismului.

Directorul Salinei Praid, Seprodi Zoltán, a spus că există deja un studiu de fezabilitate pentru construirea unui hotel de patru stele, dar se doreşte şi amenajarea unei zone de camping şi separarea, în subteran, a zonei de distracţie de cea destinată bolnavilor care vin pentru tratarea diferitelor probleme respiratorii.
Seprodi Zoltán susţine, însă, că pentru realizarea acestor obiective este nevoie şi de voinţă politică.

„Pentru asta este nevoie de voinţă politică, fiindcă nu trebuie să uităm că 51% aparţinem statului şi bineînţeles ei ne pot sprijini, pot avea încredere în studiile de fezabilitate pe care le-am făcut şi trebuie susţinute asemenea investiţii. Doar hotelul ar costa în jur de 15 milioane de euro. Aici, Consiliul de administraţie mi-a pus două condiţii majore, să intre şi un privat în afacere (…) şi să obţinem şi fonduri europene. Deci, trebuie întărită colaborarea şi în domeniu privat”, a conchis Seprodi Zoltán.

„Investiţia este un pas foarte important pentru dezvoltarea staţiunii Praid şi, din punct de vedere turistic, este ca o gură de oxigen pentru turismul harghitean. Sper ca acea afluenţă de 70.000 de turişti pe an, atunci când exista vechiul ştrand, să fie de cinci-şase ori mai mare, pentru că vorbim de un ştrand cu apă sărată, care are efecte curative şi care dispune de condiţii la standarde europene. Judeţul Harghita dispune de resurse naturale extraordinare şi sper ca această investiţie să atragă după sine alţi oameni de afaceri care vor vrea să investească în turismul harghitean, pentru că nu vor greşi niciodată”, a declarat prefectul Harghitei, Adrian Jean Andrei.

Gina Ştefan, Agerpres

Comentarii:

comentarii

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.