După cum aminteam la finele primului articol apărut sub acest generic, azi vă voi împărtăşi experienţa unei familii din Racu, revenită acasă după ani buni trăiţi în Bucureşti, unde singura legătură cu sectorul pe care aveau să-l dezvolte ceva mai târziu o făcea paharul cu lapte cumpărat din magazin.
Erau mulţumiţi de decizia luată, şi fiecare îşi vedea liniştit de serviciu şi de casă. Asta însă până într-o zi, când, pe adresa doamnei Bánfi Enikő, a sosit din Germania un colet în dar, pe care, la expeditor, figura numele unei prietene. Când l-a deschis, surpriza a fost la fel de mare ca şi pachetul în interiorul căruia se aflau un tanc de răcire a laptelui, cu o capacitate de 150 litri, şi un aparat pentru muls mecanic.
Povestită cu mult farmec, această întâmplare avea să le schimbe radical viaţa! După ce doamna Bánfi a încercat fără succes să găsească un cumpărător pentru a transforma în bani cadoul primit, cei doi temerari s-au hotărât să înfiinţeze o fermă cu vaci de lapte, în condiţiile în care, dincolo de tanc şi aparat, nu ştiau nimic despre creşterea animalelor şi nici nu aveau atâţia bani ca să pună pe rol o astfel de treabă.
Aşa s-a născut ideea de a accesa fonduri europene prin Măsura 112 – „Instalarea tinerilor fermieri”, cu care să înfiinţeze o fermă zootehnică…
Ei bine, această fermă despre care vă vorbesc acum a fost cuprinsă în programul vizitei ce ţine de Campania de informare a APDRP, ca exemplu de bună practică, alături de alte 10 proiecte din judeţ, finanţate prin PNDR 2007-2013.
Revin însă la istoricul ei şi vă spun că valoarea totală a proiectului a fost de 25.000 euro, că ferma care a pornit la drum cu două vaci de lapte are acum 70 şi că soţii Bánfi sunt mulţumiţi, dedicându-se în totalitate activităţii din cadrul ei, fără nici un regret că au renunţat la calitatea de salariat. Domnul Bánfi se ocupă de tot ceea ce are legătură cu practica, iar doamna Bánfi, absolventă a două facultăţi, titulara proiectului în discuţie, de problemele administrative, în care se poate include şi un alt proiect pe Măsura 121.
Pentru toate aceste lucruri frumoase care li s-au întâmplat, soţii Bánfi au dorit să aducă mulţumiri celor care i-au ajutat şi încurajat în demersul lor şi au apreciat relaţia foarte bună cu specialiştii OJPDRP Harghita, rugându-l pe dr. ing. Ioan Hîrb să le transmită consideraţia şi respectul lor, pentru modul în care înţeleg să lucreze cu oamenii.
Cu sublinierea că locul micuţului tanc de răcire a fost luat de unul mai mare, cu o capacitate de 750 litri, voi mai arăta aici că, pe măsură ce efectivul a crescut, s-a mai achiziţionat un aparat de muls mecanic şi s-au angajat doi muncitori.
Cât priveşte producţia de lapte, vorbim acum, în medie, de 16 litri/cap/zi, pentru care noul procesator plăteşte 1,45 lei/litru. „Este, aprecia domnul Bánfi, preţul corect, mai ales că animalele sunt ţinute în regim permanent de stabulaţie”. Asta înseamnă pe de o parte mai multă muncă, pe de altă parte mai multe cheltuieli pentru fermier, dar, prin efortul făcut rezultă firesc un lapte de foarte bună calitate, pe care achizitorul o recunoaşte!
Despre furaje, doar atât: pe 60 de hectare închiriate, familia le produce la nivelul necesarului, cu grijă maximă faţă de calitate, dacă vremea nu le este potrivnică. Întrebaţi de domnul Pál Csaba, reprezentantul LDK în teritoriu, ce ar schimba dacă ar fi să o ia de la început, după un scurt răgaz ambii soţi au răspuns că nu ar schimba nimic, chiar dacă pe ici pe colo mai apar probleme, cum ar fi de pildă cele referitoare la licitaţii.
Şi uite aşa, cu un tanc german modest, doi oameni inimoşi au cucerit lumea, cea din Racu şi cea de dincolo de hotarele satului, stârnind deopotrivă admiraţia unora şi invidia altora, sentimente care nu fac decât să-i motiveze pentru următorul pas…
ŞTEFANA DRĂGHICI
One comment
Pingback: Proiecte harghitene de succes: Cu un tanc german, doi oameni au cucerit lumea… | Projobs