„Practic oamenii cosesc cu chibritul” | Informația Harghitei - jurnal independent
duminică , 16 iunie 2024
Home » Agricultură/Ecologie » „Practic oamenii cosesc cu chibritul”
„Practic oamenii cosesc cu chibritul”

„Practic oamenii cosesc cu chibritul”

  • Reprezentanţii APIA Harghita atenţionează fermierii din judeţ că îşi vor pierde subvenţia de la UE pe anul acesta dacă ard vegetaţia de pe terenurile lor, până în prezent fiind puse pe lista celor care rămân fără acest sprijin financiar peste o sută de persoane

Peste 100 de fermieri harghiteni care au incendiat vegetaţia de pe terenurile lor îşi vor pierde subvenţia de la Uniunea Europeană acordată pentru anul acesta prin intermediul Agenţiei de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură (APIA). Directorul APIA Harghita, Haschi András, a declarat publicaţiei noastre că situaţia care se înregistrează deja în acest an este una fără precedent, numai într-o singură zi fiind primite peste 20 de informări din partea Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă (ISU) în ceea ce priveşte arderile de vegetaţie de pe terenuri.

„Avem anul acesta, până în momentul de faţă, pe listă peste 100 de persoane. Zilnic suntem pe teren şi adăugăm oameni la lista aceasta. Deja peste 100 de oameni şi-au pierdut în totalitate subvenţia şi asta într-o singură săptămână”, a spus Haschi András. Acesta a precizat că există un protocol încheiat între ISU, APIA şi Garda de Mediu, iar fermierii care dau foc la vegetaţie riscă şi sancţiuni. Potrivit afirmaţiilor sale, după ce intervine la incendii de vegetaţie, ISU transmite către APIA anumite date, iar reprezentanţii Agenţiei verifică dacă suprafaţa respectivă este sau nu „sub subvenţie”, respectiv dacă s-a depus cerere pentru acordarea sprijinului financiar pentru aceasta.

„În cazurile în care este solicitată subvenţie pentru suprafaţa respectivă, fermierul o va pierde în proporţie de 100 la sută. Oricât din terenul lui (a fost incendiat n.r.), chiar şi dacă un metru pătrat este ars, fermierul va pierde toată subvenţia. Cu alte cuvinte, nu va primi niciun leu din partea noastră. Degeaba încearcă să se sustragă din această problemă cu diverse teorii, că a anunţat la primărie că nu el a aprins terenul, nu ne mai interesează. Dacă e negru, e scrum, s-a dus subvenţia. Toată subvenţia, indiferent dacă ard 5 ari de teren sau 5 metri pătraţi şi el are 100 de hectare, tot nu va primi niciun un leu, pentru niciun metru pătrat şi pentru niciun animal”. a atras atenţia directorul APIA Harghita.

Haschi András a menţionat că APIA are în prezent 20 de oameni în teren, care pot constata că vegetaţia a fost incendiată chiar şi cu câteva săptămâni în urmă şi a adăugat că este inacceptabil ce se întâmplă în ultima perioadă, mai ales că vegetaţia este uscată şi „practic oamenii cosesc cu chibritul”.

„Vom fi foarte-foarte duri, deja de o săptămână suntem extrem de severi în această problemă. Ceea ce se întâmplă acum este inacceptabil. Niciodată nu a mai fost aşa ceva”, a mai spus Haschi András, precizând că în anii anteriori au fost înregistrate aproximativ 100 de cazuri în care fermierii şi-au pierdut subvenţia din cauză că şi-au igienizat terenurile prin ardere.

În ceea ce priveşte campania pentru primirea solicitărilor pentru subvenţie de la UE pentru terenuri şi animale pe 2022, care a demarat în data de 1 martie, directorul APIA Harghita a spus că până în prezent au depus cereri aproximativ 5.000 de fermieri din judeţ. Este de aşteptat ca până la mijlocul lunii mai să depună astfel de cereri aproximativ 26.000 de fermieri harghiteni, iar valoarea totală a subvenţiilor care vor ajunge în judeţ să se ridice la aproximativ 70 de milioane de euro.

„Suntem absolut în grafic, suntem peste media naţională. Preluăm zilnic în jur de 550 de cereri. Oamenii sunt conştiincioşi, depun cererea la timp conform programărilor. Primăriile ne ajută în continuare, le mulţumesc pentru acest lucru şi cred că nu vom avea probleme deosebite”, a mai spus Haschi András.

E.G.

Comentarii:

comentarii

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.