Puteți susține ziarul Informația Harghitei și, implicit, această pagină de Internet
prin direcționarea către Fundația „Adevărul Harghitei”
a până la 3,5% din impozitul datorat.

Lansarea Campaniei „EXPRESUL DE SCREENING” | Informația Harghitei - jurnal independent
luni , 26 februarie 2024
Home » Sănătate » Lansarea Campaniei „EXPRESUL DE SCREENING”
Lansarea Campaniei „EXPRESUL DE SCREENING”

Lansarea Campaniei „EXPRESUL DE SCREENING”

  • Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă Târgu Mureş lansează Campania „EXPRESUL DE SCREENING!”, care se adresează tuturor femeilor, cu vârsta între 24-64 de ani, asigurate sau nu, din regiunea Centru, adică inclusiv judeţul Harghita

Campania „EXPRESUL DE SCREENING!” a început în săptămâna trecută şi se va derula până pe 4 decembrie, în toată regiunea Centru, cu scopul de a informa femeile despre importanţa testării şi despre oportunitatea de a se testa gratuit Babeş Papanicolau şi HPV în cadrul acestui program, precum şi a schimba comportamente şi a determina femeile să participe regulat la controale medicale.

Potrivit unui comunicat de presă emis de Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă Târgu Mureş, derularea acestei campanii presupune deplasarea zilnică a caravanei mobile de screening în localităţi rurale, la evenimente publice, la mall-uri, la angajatori, la persoane vulnerabile/defavorizate, obiectivul fiind creşterea numărului de persoane care beneficiază de programe de sănătate de prevenţie, depistare precoce (screening), diagnostic şi tratament pentru principalele patologii, în contextul extrem de îngrijorător al incidenţei crescute a cancerului de col uterin din România.

„Numărul foarte mare de femei cu rezultate pozitive, cu afecţiuni ale colului uterin, pe care le-am depistat şi acum le tratăm, ne-a motivat să accelerăm procesul de testare Babeş Papanicolau şi HPV şi de a include cât mai multe femei în screening. Obiectivul cel mai important al proiectului este FEMEIA din regiunea Centru, femeia care nu a avut acces la informaţii şi servicii medicale, femeia tânără, activă, femeia bogată sau săracă.

În următoarele două luni ne-am propus să fim în cât mai multe locaţii, să informăm cât mai multe femei despre cancerul de col uterin, să le testăm şi să le îndrumăm la controale medicale regulate. Screeningul salvează vieţi, iar cancerul de col uterin poate fi tratat dacă este descoperit la timp.

Accesul la testare este GRATUIT tuturor, pe baza cărţii de identitate, indiferent dacă femeia este asigurată sau nu! Dacă rezultatul e bun, 5 ani nu trebuie repetat!

Aşadar, doamnelor şi domnişoarelor chemaţi-vă prietenele, vecinele, rudele şi veniţi la caravana de screening sau la centrele de testare. Este mult mai uşor să previi decât să tratezi.

Echipa de management a proiectului este implicată zi de zi pentru a rezolva orice situaţie apărută în cazul femeilor testate”, a declarat Dr. Cosmina UZUN, manager proiect.

În cadrul comunicatului se mai precizează faptul că femeile care nu ajung la caravană în această perioadă, sunt invitate la testare gratuită BP şi HPV la centrele de recoltare din unităţile sanitare publice sau din cadrul cabinetelor private de obstetrică-ginecologie. În Harghita, centrele de recoltare se află la: Spitalul Judeţean de Urgenţă Miercurea-Ciuc (telefon: 0746/11.95.70, 0758/ 11.76.64), Spitalul Municipal Topliţa (tel. 0786/44.61.10), Spitalul Municipal Gheorgheni (tel. 0266/36.40.08), Spitalul Municipal Odorheiu Secuiesc (tel. 0723/11.13.59).

Cancerul de col uterin este o boală ce poate afecta femeile de orice vârstă, însă este una dintre puţinele forme de cancer care ar putea fi prevenită aproape 100% prin depistare precoce!

Obiectivul este reducerea numărului de decese care pot fi prevenite în fiecare an prin creşterea nivelului de conştientizare şi de informare cu privire la această afecţiune

Ce este screening-ul cancerului de col uterin?

Screeningul cancerului de col uterin nu este de fapt un test pentru cancer. Este o metodă de prevenire a cancerului prin detectarea şi tratarea anomaliilor precoce care, dacă nu sunt tratate, ar putea duce la cancer la colul uterin al unei femei. Riscul de cancer de col uterin invaziv este redus cu până la 90% pentru femeile care participă în mod regulat la programe organizate folosind oricare dintre cele două teste de screening recomandate. Cu alte cuvinte, 9 din 10 cancere invazive pot fi prevenite prin screening.

Toate serviciile medicale oferite, respectiv consult de specialitate, testare Babeş Papanicolau, testare HPV, diagnosticarea precoce a leziunilor displazice ale colului uterin, colposcopie, tratament excizional sau ablativ al leziunilor precanceroase ale colului uterin, suport social şi psihologic, sunt GRATUITE, fiind finanţate în cadrul proiectului.

Acţiunile caravanei vor fi anunţate înaintea fiecărei deplasări!

Proiectul „Program de prevenţie, depistare precoce şi tratament precoce al cancerului de col uterin regiunea Centru” este derulat de Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă Târgu Mureş, în parteneriat cu Universitatea de Medicină, Farmacie, Ştiinţe şi Tehnologie „George Emil Palade” din Târgu Mureş.

Comentarii:

comentarii

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.