Puteți susține ziarul Informația Harghitei și, implicit, această pagină de Internet
prin direcționarea către Fundația „Adevărul Harghitei”
a până la 3,5% din impozitul datorat.

Poveste de iarnă | Informația Harghitei - jurnal independent
vineri , 19 aprilie 2024
Home » Cultură » Poveste de iarnă
Poveste de iarnă

Poveste de iarnă

Expoziţia de fotografii Balási Csaba

Acum zece ani, în seara zilei de 23 februarie 2007, vernisam la Golden Gallery din Miercurea-Ciuc expoziţia artistului fotograf Balási Csaba care purta titlul Simfonia iernii. Trăiam atunci nostalgia unor zăpezi de-altădată… Am avut în acea iarnă, pe meleagurile noastre, foarte puţină zăpadă. Privitorii savurau, în schimb, cu multă satisfacţie şi nesaţ, abundenţa şi splendoarea zăpezii din imaginile fotografice ale creatorului – gazdă. A doua zi artistul avea să împlinească vârsta de 50 de ani.

Iată-ne astăzi mai bogaţi în iarnă, dar şi mai împliniţi în ani. Expoziţia cu cele 20 de fotografii şi cu un generic semnificativ Poveste de iarnă este prilejuită de aniversarea zilei de naştere a lui Balási Csaba, care astăzi împlineşte 60 de ani. Creaţia sa fotografică, întreaga activitate desfăşurată de-a lungul anilor au fost răsplătite, mai recent, de Federaţia Internaţională a Artiştilor Fotografi, care i-a desemnat titlul de maestru.

Succesiunea anotimpurilor marchează ritmul vieţii, ilustrează mitul eternei întoarceri, simbolizează alternanţa ciclică şi veşnica reîntoarcere. Sunt anotimpuri care trezesc plăcerea să le învingi şi să te bucuri de ele.

Iarna este ademenitoare nu doar în poveste, parcă ar vrea să ne vorbească aceste imagini, ci şi-n realitate… Aşa îţi explici că un artist dotat şi experimentat ca Balási Csaba a făcut din acest anotimp un subiect care i-a adus titlul suprem în arta fotografică.

Numai cel ce colindă singur şi gânditor în imensitatea albă se împărtăşeşte cu arhitectura iernii şi subtilităţile ei. Ce ar putea spune un amator de frumos privind aceste imagini? Ninge ordonat în munţi, ninge peste case, ninge în ziuă… Soarele îşi cizelează surâsul la atâta albeaţă… Luna în noapte suspină adânc, îşi scutură apoi genele pline de fulguire şi murmură ca pentru sine „…De atâta ninsoare şi iubirea se va topi!?” Pentru un împătimit fotograf, ca Balási Csaba, studiul frumosului e un „poedinoc” – provocaţie, la care artistul îşi alege cu tenacitate temele şi ustensilele pentru a ieşi mereu învingător. Incursiunea în selecţia hibernală, pe suprafeţe pure, lucii şi albe, devine o meditaţie fără sfârşit. În natură zăpada are o singură nuanţă – alb, culoarea de trecere, a iniţierii, a stării de graţie şi a înţelepciunii, simbolul conştiinţei diurne, care „muşcă” din realitate. Şi totuşi, albul catifelat în imaginile prezentate se logodeşte şi cu alte culori. Sunt peisaje făcute cu lumină şi zăpadă, cu albastru, cu vagi reflexe roşietice, cu griuri de plumb, griuri-albăstrui spre violet ori ocru-gălbui… înfăptuite cu sufletul care le încălzesc.

Impresionează la aceste privelişti tonalitatea cristalină şi diafană, limpezimea şi claritatea formelor naturale, parcă intenţionat alese, de o extraordinară vitalitate. Calmul, răbdarea şi imaginaţia lui Balási Csaba se transpun cu eleganţă în toate aceste tulburătoare şi proaspete scântei ale materiei. În fotografiile sale culoarea se manifestă ponderat, uneori lumina difuză nuanţează efectul de static şi linişte a structurilor sau profilelor. Ne surprind imaginile în care „albul” şi „negrul” vieţuiesc în măreţia înălţimilor.

Iarna ilustrată de artist ne învaţă să gândim în tihnă şi calm. Zăpada ne cucereşte, fulgii perindaţi din Calea Lactee dau întâlnire brazilor, ce par înfipţi în troiene de omăt. Neclintirea decorului, după atâta privit, te fascinează… îţi vine să alergi de nepotolita arătare senină şi falnică.

E bine să-i fericeşti pe cei dornici de frumuseţe cu imagini alese, compoziţii graţioase şi înmiresmate. În aceste peisaje fericirea pare a se nunti cu tăcerea, fantezia şi imaginaţia devin realitate. Într-o astfel de ambianţă şi respiraţia devine mai sănătoasă, clipa timpului mai domoală, iar visul închide în el nenumărate mistere. Din toate văile şi crestele munţilor, din desişul brazilor, din adâncurile cerului, printre nori, raze şi apusuri de soare, cântă pentru ochi şi suflet o tainică simfonie şi… povestea iernii pare a nu se mai termina. Acestea sunt tablourile iernii plăsmuite de mâna şi spiritul artistului fotograf, maestrul Balási Csaba.

Nicolae BUCUR

* Vernisajul expoziţiei va avea loc mâine, 25 februarie 2017, ora 18:00 la Galeria Muzeului Secuiesc al Ciucului de pe str. Kossuth din Miercurea-Ciuc.

Arhivă foto

Comentarii:

comentarii

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.