„O zi în închisoare” – colaborare între Penitenciarul Miercurea-Ciuc şi o asociaţie din Bălan pentru prevenirea delincvenţei juvenile | Informația Harghitei - jurnal independent
duminică , 23 iunie 2024
Home » Societate » „O zi în închisoare” – colaborare între Penitenciarul Miercurea-Ciuc şi o asociaţie din Bălan pentru prevenirea delincvenţei juvenile
„O zi în închisoare” – colaborare între Penitenciarul Miercurea-Ciuc şi o asociaţie din Bălan pentru prevenirea delincvenţei juvenile

„O zi în închisoare” – colaborare între Penitenciarul Miercurea-Ciuc şi o asociaţie din Bălan pentru prevenirea delincvenţei juvenile

  • Elevi ai Şcolii Gimnaziale „Geo Bogza” din Bălan au experimentat modul în care decurge o zi în detenţie

La Penitenciarul din Miercurea-Ciuc, începutul primăverii a fost marcat prin activităţi de educaţie informală dedicate nu doar tinerilor deţinuţi aflaţi în custodie, ci şi elevilor din oraşul Bălan, care au trecut pentru prima dată pragul închisorii din municipiul reşedinţă de judeţ şi dincolo de gratiile ei.

Astfel, 15 elevi ai Şcolii Gimnaziale „Geo Bogza” din Bălan au experimentat modul în care decurge o zi în detenţie, începând de la depunere, amprentare, cazare în camera de deţinere, respectarea cu stricteţe a programului zilnic şi participarea la muncă şi activităţi de reinterare socială, a informat printr-un comunicat Penitenciarul Miercurea-Ciuc.

Conform sursei citate, scopul acestei acţiuni a fost cunoaşterea, formarea unui comportament civic asumat şi prevenirea comportamentelor deviante.

Elevii au fost însoţiţi de prof. Nicoleta Pinghiriac, preşedinte al Asociaţiei Focus for Partnership din oraşul Bălan. Asociaţia colaborează cu instituţiile şcolare pentru susţinerea elevilor în proiectele educaţionale. Prin proiectul de prevenire a delincvenţei juvenile „O zi în închisoare” tinerii au putut să îşi formeze o atitudine civică asumată şi au beneficiat de o lecţie de educaţie civică care nu se învaţă la şcoală, ci prin experimentare directă.

„Partea cea mai interesantă a experienţei din închisoare a elevilor din Bălan a constat într-o discuţie directă cu un tânăr deţinut condamnat la o pedeapsă cu închisoarea pentru infracţiuni multiple: conducere fără permis, furt şi furt calificat. În calitate de beneficiar indirect al proiectului, deţinutul a povestit tinerilor modul în care relaţia cu familia s-a deteriorat după debutul activităţii infracţionale, anturajul cu preocupări ilicite care l-au influenţat negativ, dar şi pierderea contactului cu realitatea şi, în final, pierderea libertăţii.

Mesajul tânărului deţinut care a purtat dialogul interactiv cu tinerii elevi a fost unul de încurajare la autoreflecţie, asumare, dar şi un semnal de alarmă major dat în legătură cu semnele care pot indica un comportament delincvenţial la vârsta adolescenţei”, se arată în comunicatul semnat de comisarul şef de poliţie penitenciară Octavian POP, directorul Penitenciarul Miercurea-Ciuc.

Potrivit documentului citat, în urma acestei activităţi, Penitenciarul Miercurea-Ciuc şi Asociaţia Focus for Partnership au început demersurile specifice pentru semnarea unui protocol de parteneriat interinstituţional pentru proiecte similare, dedicate tinerilor. (Şt.P.)

Comentarii:

comentarii

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.