PNL Harghita şi-a ales noua conducere | Informația Harghitei - jurnal independent
luni , 11 decembrie 2023
Home » Politic » PNL Harghita şi-a ales noua conducere
PNL Harghita şi-a ales noua conducere

PNL Harghita şi-a ales noua conducere

  • Sebastian Buzilă a fost reales în fruntea organizaţiei judeţene
  • Ludovic Orban: Deocamdată nu s-a găsit o soluţie constituţională ca etnicii români din Harghita să aibă un reprezentant în Parlament

Duminică, la Miercurea Ciuc, a avut loc Conferinţa Judeţeană de Alegeri a Organizaţiei PNL Harghita, la aceasta votând pentru preşedinte şi pentru noul Birou Politic Judeţean 89 de delegaţi. Preşedinte al PNL Harghita a fost reales, cu unanimitate de voturi, Sebastian Buzilă, iar cei doi prim-vicepreşedinţi sunt Petru Runcan şi Marius Ţepeluş.

Conferinţa a mai ales 8 vicepreşedinţi şi a stabilit componenţa Biroului Politic Judeţean, precum şi componenţa comisiilor.

„L-am rugat pe dl preşedinte să fim sprijiniţi mai mult pe zona românească”

La finalul şedinţei, preşedintele PNL, Ludovic Orban, şi preşedintele filialei judeţene, Sebastian Buzilă, au susţinut o conferinţă de presă. Întrebat care sunt cele mai importante solicitări pe care filiala judeţeană le are faţă de organizaţia naţională, Sebastian Buzilă spunea că l-a „rugat pe dl Ludovic Orban să fim mai mult sprijiniţi pe zona românească”, punctând şi faptul că este pentru prima dată când PNL Harghita are un subsecretar de stat.

De asemenea, preşedintele filialei judeţene a precizat că i-a mulţumit pentru înfiinţarea Serviciului de Dezvoltare Comunitară din cadrul Secretariatului General al Guvernului. „Serviciul – arăta Sebastian Buzilă – s-a înfiinţat ca urmare a solicitării noastre împreună cu Forumul Civic al Românilor din Harghita şi Covasna. Prin Serviciul de Dezvoltare Comunitară se finanţează activităţile culturale din zonă”.

Sprijinirea comunităţii româneşti prin investiţii în dezvoltarea judeţului

Odată cu renunţarea la colegiile electorale din judeţe, ca urmare a configuraţiei etnice, partidele româneşti din Harghita nu au mai reuşit să trimită un deputat în Parlament. De atunci se pune întrebarea dacă se poate găsi o portiţă legislativă ca şi etnicii români din judeţ să fie reprezentaţi în Parlament.

„Deocamdată nu s-a găsit o soluţie constituţională. Dacă o s-o găsim, o s-o punem în practică – spunea Ludovic Orban legat de această situaţie. E vorba de sistemul electoral, care e stabilit prin lege, în funcţie de prevederile constituţionale. Deocamdată nu s-a elaborat un proiect de lege în sensul acesta. Dacă se va găsi o soluţie, o vom susţine”.

Întrebat cum va susţine comunitatea românească din Harghita în timpul în care se află la guvernare, preşedintele PNL, Ludovic Orban, a răspuns că prin „investiţiile în dezvoltarea judeţului Harghita”, iar cea mai importantă este autostrada Tg. Mureş – Iaşi – Ungheni.

„Imediat ce se vor aproba indicatorii tehnico-economici prin Hotărâre de Guvern, practic se poate porni la realizarea, măcar a primului  tronson, Tg. Mureş – Tg. Neamţ, care este extrem de important.

(…) Acest proiect este foarte important pentru că, alături de celelalte proiecte de pe Autostrada Transilvania, de la Tg. Mureş până la Borş, va putea asigura conectarea directă pe infrastructură rutieră de tip autostradă a judeţului Harghita şi, evident, în perspectiva Moldovei, cu infrastructura de transport european. Acest lucru, în mod evident, va creşte atractivitatea judeţului Harghita pentru investiţii. Şi sunt convins că Guvernul, în colaborare cu autorităţile locale, va găsi soluţii pentru a încuraja noi investiţii care să creeze locuri de muncă şi să creeze dezvoltare economică în judeţul Harghita”, spunea preşedintele PNL.

Întrebat despre un alt drum naţional care necesită reparaţii capitale, DN 12C Gheorgheni – Lacu Roşu, Ludovic Orban afirma că, pe lângă veniturile proprii ale CNAIR, sunt alocaţi de la bugetul de stat 680 de milioane de lei, astfel că „depinde de miniştrii Transporturilor ca în prioritizare să aloce sume şi pentru reparaţia capitală a acestuia”.

Mesajul pentru harghiteni: să găsim motoare de dezvoltare economică

La finalul conferinţei de presă, Ludovic Orban, în calitate de preşedinte al Camerei Deputaţilor, a fost rugat să transmită un mesaj pentru românii şi maghiarii din Harghita.

„Acelaşi mesaj, că suntem preocupaţi să găsim motoare de dezvoltare economică, să investim în infrastructură (atât în infrastructura de transport, cât şi în cea de gaze).

Avem ambiţia de a lansa un nou plan de dezvoltare, un PNDL 3, cu 45-50 de miliarde, care să finanţeze dezvoltarea infrastructurii în comunităţile locale, pentru că o comunitate poate să aibă perspective de dezvoltare în condiţiile în care are toată infrastructura rezolvată – de apă, canal, gaz, electrică, de transport”, spunea Ludovic Orban.

„Normal că obiectivul nostru fundamental – continua acesta – este ca oamenii să trăiască mai bine, să aibă parte de servicii de calitate, să aibă locuri de muncă. Pentru a crea locuri de muncă mai bine plătite este nevoie de investiţii, este nevoie de a atrage investiţii private, este necesară susţinerea antreprenoriatului local şi naţional şi aceste obiective le urmărim în mod constant.

(…) Chiar am discutat la Bălan, unde pe fosta mină ar putea fi o locaţie potrivită pentru amenajarea unui parc industrial, parc tehnologic, se pot face şi clustere IT. Există foarte multe proiecte prin care poţi să atragi, să stimulezi alocarea unor investiţii în judeţul Harghita”.

Şi Sebastian Buzilă remarca faptul că suntem printre puţinele judeţe care nu au un parc industrial, iar existenţa unuia „e extrem de importantă”, deoarece ar însemna locuri de muncă şi atragerea unor firme puternice.

***

La şedinţa Comitetului de Coordonare Judeţean Harghita au mai participat şi senatorul Mihail Veştea, precum şi fostul ministru al Muncii, Violeta Alexandru.

LIVIU CÂMPEAN

Comentarii:

comentarii

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.