Petiţia adresată Avocatului Poporului cu privire la atacurile şi pagubele provocate de urşi, trimisă împreună cu 4.000 de semnături de preşedintele CJ Harghita | Informația Harghitei - jurnal independent
joi , 28 septembrie 2023
Home » Agricultură/Ecologie » Petiţia adresată Avocatului Poporului cu privire la atacurile şi pagubele provocate de urşi, trimisă împreună cu 4.000 de semnături de preşedintele CJ Harghita
Petiţia adresată Avocatului Poporului cu privire la atacurile şi pagubele provocate de urşi, trimisă împreună cu 4.000 de semnături de preşedintele CJ Harghita

Petiţia adresată Avocatului Poporului cu privire la atacurile şi pagubele provocate de urşi, trimisă împreună cu 4.000 de semnături de preşedintele CJ Harghita

Preşedintele Consiliului Judeţean (CJ) Harghita, Borboly Csaba, a transmis, ieri, Avocatului Poporului petiţia prin care atrage atenţia asupra atacurilor carnivorelor mari, în special urşi, în judeţ şi a pagubelor provocate de acestea, solicitând modificarea legislaţiei în domeniu. Petiţia, care a fost votată şi de CJ Harghita, este însoţită de patru mii de semnături ale locuitorilor judeţului, dar şi de documente referitoare la practica europeană în domeniu. Borboly Csaba a declarat că va trimite şi Ministerului Mediului copii după aceste documente.

În petiţia trimisă Avocatului Poporului se arată că se doreşte „sesizarea posibilei încălcări a drepturilor şi libertăţilor noastre fundamentale garantate prin Constituţia României de către Ministerul Mediului”. Mai exact, dreptul la viaţă şi la integritate fizică şi psihică, dreptul la ocrotirea sănătăţii şi dreptul la mediu sănătos, după ce în luna octombrie 2016, Ministerul Mediului, Apelor şi Pădurilor „a anunţat suspendarea procedurii de emitere a ordinului privind derogările acordate la vânătoarea de urs, lup şi pisică sălbatică”.

Preşedintele CJ Harghita a spus că aşteaptă de la Avocatul Poporului să solicite Parlamentului şi Guvernului să adopte mai multe modificări legislative în domeniu. Acesta a dat exemplu faptul că nu se acordă despăgubiri persoanelor rănite de urşi, ceea ce trebuie remediat. „Trebuie să fie puse la punct legile ţării (…) în aşa fel încât viaţa omului să fie pe primul loc”, a spus Borboly.

Borboly Csaba a precizat, totuşi, că „noi suntem mândri” de prezenţa urşilor în judeţul Harghita, fiind folosiţi ca o atracţie şi în domeniul turismului, „dar totodată credem că viaţa (n.n. – oamenilor) trebuie să fie ocrotită (…) prin lege”.

Şeful CJ Harghita a salutat şi emiterea ordinului ministrului privind derogările acordate la vânătoarea de urs, lup şi pisică sălbatică şi publicarea acestuia, marţi, în Monitorul Oficial. Totuşi, acesta a reproşat faptul că au trecut peste 60 de zile de când putea fi emis legal acest ordin, „zile în care s-au întâmplat multe nenorociri”, însă şi-a exprimat speranţa că intervenţiile foarte urgente pot fi făcute în perioada imediat următoare.

De asemenea, Borboly Csaba a mai criticat şi faptul că ordinul de ministru privind derogările include şi relocările în numărul exemplarelor ce pot fi recoltate. Acesta a argumentat că urşii care sunt periculoşi şi atacă oameni în Harghita vor avea acelaşi comportament în orice judeţ unde ar fi mutaţi.

Al doilea reproş al lui Borboly Csaba se referă la numărul mic de angajaţi al Agenţiei pentru Protecţia Mediului care se ocupă de această problematică. Acesta a arătat că în Harghita sunt angajaţi tot atâţia oameni la APM ca în alte judeţe unde nu sunt probleme. „După cunoştinţele mele, sunt doi angajaţi şi nu ştiu cum fac faţă”, a spus Borboly, precizând că această situaţie poate fi schimbată prin suplimentarea numărului angajaţilor, prin mutări interne.

Revenind la ordinul de ministru, urmează să se solicite asociaţiilor de vânători să-şi depună dosarele, pentru a putea cere cote de recoltare. Preşedintele CJ Harghita a spus că preconizează ca în judeţul Harghita să fie 60-70 de solicitări de intervenţie, „pentru că avem 1.570 de exemplare”. „Este o cifră rezonabilă şi necesară, dar nu trebuie să ne oprim aici, ci şi prin legislaţie trebuie luate măsuri”, a mai precizat Borboly Csaba.

∗∗∗

În acest an, în judeţul Harghita, zece persoane au fost rănite de urs. Dintre victime, cinci au semnat petiţia către Avocatul Poporului. În petiţia înaintată Avocatului Poporului se arată că în ultimii ani au avut loc aproape zilnic atacuri cauzate de marile carnivore. În urma acestor atacuri, în anul 2015 au fost rănite 10 persoane, iar în 2016 – 13 persoane. (Şt.P.)

Comentarii:

comentarii

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.