Peste 60% din unităţile de învăţământ preuniversitar din judeţ nu au sisteme de pază | Informația Harghitei - jurnal independent
miercuri , 12 iunie 2024
Home » Învățământ » Peste 60% din unităţile de învăţământ preuniversitar din judeţ nu au sisteme de pază
Peste 60% din unităţile de învăţământ preuniversitar din judeţ nu au sisteme de pază

Peste 60% din unităţile de învăţământ preuniversitar din judeţ nu au sisteme de pază

La o săptămână de la începerea anului şcolar, Inspectoratul de Poliţie Judeţean Harghita a organizat o conferinţă de presă în cadrul căreia au fost punctate câteva aspecte legate de siguranţa în şcoli. Legat de acest aspect, comisarul şef de poliţie Ionel Fănel Bucur, şeful Serviciului Poliţiei de Ordine Publică, preciza faptul că înainte de începerea anului şcolar, împreună cu reprezentanţii Inspectoratului Şcolar, s-a făcut o reevaluare a unităţilor de învăţământ şi, implicit, o actualizare a listei acestora. De asemenea, structurile teritoriale din cadrul poliţiei au realizat şi o reevaluare a modului de asigurare din punct de vedere al sistemelor de securitate. Iar în urma acesteia, cifrele arată astfel: din 386 de unităţi de învăţământ, doar 25 au pază umană (lucru despre care cms. şef Ionel Fănel Bucur spunea că este o cifră foarte mică); alte 151 (39,11%) de unităţi deţin sisteme de supraveghere video; iar 232 nu au asigurată nici paza umană, nici sisteme video. „E o cifră destul de importantă. Nu contestăm faptul că sunt grădiniţe unde sunt 3-4 copii sau sunt în locuri izolate, dar sunt şi multe unităţi de învăţământ la care chiar ar fi necesară îmbunătăţirea modului de asigurare cu pază sau cu sisteme video”, spunea şeful Compartimentului de ordine publică. Acesta a mai adăugat faptul că tot ce ţine de paza umană şi supravegherea video a şcolilor intră în atribuţiile autorităţilor locale.

Legat de colaborarea poliţiei cu şcolile, cms. şef Ionel Fănel Bucur arăta faptul că fiecare unitate de învăţământ a fost repartizată unui poliţist. Acesta va răspunde de unitatea respectivă, având obligaţia de a trece periodic pe acolo, de a întocmi un dosar de obiectiv cu datele ce ţin de unitatea de învăţământ, de a relaţiona cu directorii şi cu profesorii, precum şi de a desfăşura activităţi de prevenire.

Totodată, poliţiştii de proximitate, din cadrul Compartimentului de prevenire a criminalităţii sau a Poliţiei Rutiere vor organiza în şcoli o serie de acţiuni care vor avea caracter preventiv.

LIVIU C.

Comentarii:

comentarii

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.