Puteți susține ziarul Informația Harghitei și, implicit, această pagină de Internet
prin direcționarea către Fundația „Adevărul Harghitei”
a până la 3,5% din impozitul datorat.

Peste 60 de persoane au fost rănite pe pârtiile din Harghita, în acest an | Informația Harghitei - jurnal independent
joi , 25 aprilie 2024
Home » Societate » Peste 60 de persoane au fost rănite pe pârtiile din Harghita, în acest an
Peste 60 de persoane au fost rănite pe pârtiile din Harghita, în acest an

Peste 60 de persoane au fost rănite pe pârtiile din Harghita, în acest an

Peste 60 de persoane au fost rănite, de la începutul anului, pe pârtiile din Harghita, în urma unor accidente produse din diverse motive.

Şeful Serviciului Salvamont Salvaspeo al Consiliului Judeţean Harghita, Fekete Örs, a declarat că salvatorii montani au participat, de la începutul anului, la peste 60 de salvări de pe pârtie, după ce schiorii au căzut şi s-au accidentat.

Cele mai multe dintre accidente sunt cauzate de neatenţie, de lipsa de experienţă, dar şi de faptul că există, în continuare, persoane care intră pe pârtii sub influenţa băuturilor alcoolice. Fekete Örs a spus că din cauza neatenţiei unui schior, a fost rănit şi un salvator montan care încerca să asigure zona pentru a evacua o persoană rănită de pe pârtie.

„Nu suntem atenţi deloc unul la celălalt. Avem un salvamontist care acum stă în pat pentru că a fost lovit, din spate, de un schior, chiar dacă era la marginea pârtiei, în timpul unei misiuni de asigurare a zonei, pentru evacuarea unui alt rănit de pe pârtie”, a explicat şeful Salvamont Harghita. Acesta a mai precizat că săptămâna trecută, când a fost vacanţă pentru şcolari şi numărul turiştilor de pe pârtii a fost ridicat, a crescut numărul accidentelor, unele dintre ele fiind foarte grave. Fekete Örs a dat exemplul unei persoane care s-a accidentat la coloana vertebrală, pe o pârtia de la Harghita-Mădăraş, şi a fost nevoie de intervenţia unui elicopter SMURD pentru transportul acesteia la spital. De asemenea, trei persoane şi-au fracturat picioarele, după ce au căzut de pe sania pe care se aflau, pe o pârtie de la Băile Harghita.

Şeful salvatorilor montani harghiteni le-a recomandat turiştilor să se echipeze corespunzător, să fie foarte atenţi şi dacă nu ştiu să schieze prea bine să aleagă o pârtie cu grad de dificultate mai redus.

În ciuda temperaturilor destul de ridicate din ultimele zile, care au dus la topirea zăpezii, în Harghita se schiază foarte bine pe pârtiile de la Harghita-Mădăraş, Băile Tuşnad, Topliţa, Borsec, Băile Harghita şi Homorod. (L.M.)

Comentarii:

comentarii

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.