Puteți susține ziarul Informația Harghitei și, implicit, această pagină de Internet
prin direcționarea către Fundația „Adevărul Harghitei”
a până la 3,5% din impozitul datorat.

A scăzut procentul elevilor harghiteni care abandonează şcoala | Informația Harghitei - jurnal independent
miercuri , 17 aprilie 2024
Home » Învățământ » A scăzut procentul elevilor harghiteni care abandonează şcoala
A scăzut procentul elevilor harghiteni care abandonează şcoala

A scăzut procentul elevilor harghiteni care abandonează şcoala

Situaţia la învăţătură şi purtare pe primul semestru ne arată cât de disciplinaţi sunt elevii harghiteni

 

Într-o conferinţă de presă a Inspectoratului Şcolar Judeţean (IŞJ) Harghita, inspectorul şcolar general, Bartolf Hedwig, spunea că în primul semestru al acestui an şcolar, spre deosebire de aceeaşi perioadă a anului şcolar 2012/213, a scăzut cu peste 31% numărul elevilor aflaţi în situaţia de abandon şcolar, de la 247 de cazuri la 170. Pentru această scădere a cazurilor de abandon şcolar, Bartolf Hedwig spunea că, în primul rând, este meritul directorilor şi profesorilor care au reuşit să menţină copiii în şcoli.

Tot inspectorul şcolar general afirma că cei mai mulţi copii care abandonează şcoala provin din zona Topliţei şi a Cristurului-Secuiesc. „Provin din familii dezorganizate, familii de romi, dar nu numai, care pleacă în octombrie sau noiembrie în străinătate şi nu se mai întorc. La început de septembrie îşi înscriu copiii la şcoală, ei încep o clasă, dar renunţă la ea”, spunea Bartolf Hedwig. „Dacă şi părinţii ar sta şi i-ar îndruma să meargă în fiecare zi la şcoală, probabil n-am avea aceste cifre, dar din păcate se mai întâmplă şi avem şcoli cu câte 8-10 copii în abandon. Ştim că sunt şcoli care urmăresc foarte sever evoluţia fiecărui copil pentru că ei au avut situaţii de abandon şi în alţi ani. Avem şcolile tradiţionale care au o populaţie şcolară aflată în abandon de ani de zile, dar anul acesta situaţia este ceva mai bună”.

Cât de disciplinaţi sunt elevii harghiteni?

Situaţia la învăţătură şi purtare pe primul semestru al anului şcolar în curs, realizată de IŞJ Harghita, arată faptul că, faţă de aceeaşi perioadă a anului şcolar trecut, numărul elevilor exmatriculaţi a crescut cu peste 60%, că procentul celor care au rămas fără bursele „Bani de liceu” şi „Bursa profesională” a crescut cu aproape 200%.

Dar să vedem câteva cifre concrete. La începutul semestrului I erau înscrişi 42.660 elevi (nu sunt incluşi cei de la grădiniţă şi postliceal), cu 315 elevi mai mulţi faţă de anul şcolar trecut. Din aceştia: corigenţi – 4.041 de elevi (faţă de 4.784 în anul 2012/2013); cu media la purtare 7 şi mai puţin (clasele V-VIII), respectiv insuficient (pentru clasele I-IV) – 521 de elevi (faţă de 455); elevi exmatriculaţi (din clasele XI-XIII) – 40 (faţă de 24); număr de elevi cu bursa „Bani de liceu” retrasă – 52 (faţă de 36); număr elevi cu bursa „Bursa profesională retrasă” – 51 (faţă de 20).

Referitor la aceste date, Bartolf Hedwig spunea că cele mai multe neplăceri provin în urma absenţelor nemotivate. Din cauza acumulării de absenţe nemotivate se retrage bursa „Bani de liceu” şi „Bursa profesională” şi se poate ajunge până la exmatriculări.

LIVIU C.

Comentarii:

comentarii

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.