Pregătirile pentru noul an şcolar în judeţul HarghitaPeste 51 de mii de elevi şi preşcolari sunt aşteptaţi în săli | Informația Harghitei - jurnal independent
sâmbătă , 7 septembrie 2024
Home » Învățământ »
Pregătirile pentru noul an şcolar în judeţul Harghita
Peste 51 de mii de elevi şi preşcolari sunt aşteptaţi în săli
<h5><i>Pregătirile pentru noul an şcolar în judeţul Harghita</i></h5>Peste 51 de mii de elevi şi preşcolari sunt aşteptaţi în săli

Pregătirile pentru noul an şcolar în judeţul Harghita
Peste 51 de mii de elevi şi preşcolari sunt aşteptaţi în săli

  • După ultima şedinţă de repartizare a cadrelor didactice, la nivelul judeţului mai erau 45 de posturi vacante
  • Începând din acest an, în Miercurea-Ciuc, la Şcoala Gimnazială „Liviu Rebreanu”, funcţionează o creşă în limba română

Şcolile din întreaga ţară îşi deschid porţile luni, 9 septembrie, dând start unui nou an şcolar, marcând astfel revenirea elevilor în bănci şi reluarea activităţilor didactice.

În judeţul Harghita, autorităţile şi instituţiile de învăţământ se pregătesc intens pentru debutul anului şcolar 2024-2025. Cei doi inspectori şcolari generali adjuncţi în cadrul Inspectoratul Şcolar Judeţean (IŞJ) Harghita – Cristinel Glodeanu și Costin Hîrlav – ne-au oferit detalii despre verificările efectuate şi eforturile depuse pentru ca elevii şi profesorii să înceapă noul an în cele mai bune condiţii posibile.

„În săptămâna 26-30 august, echipe mixte din partea Inspectoratului Şcolar al Instituţiei Prefectului, Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă „Oltul” şi Direcţia de Sănătate Publică, s-au deplasat în zonele judeţului Harghita pentru a putea să vadă condiţiile în care unităţile de învăţământ îşi aşteaptă cadrele didactice, elevii, altfel spus, modul în care unităţile de învăţământ sunt pregătite pentru începerea anului şcolar”, a declarat publicaţiei noastre Cristinel Glodeanu.

Deşi multe unităţi de învăţământ erau bine pregătite, s-au înregistrat şi situaţii în care şcolile nu au atins standardele dorite. Acestora li s-au oferit termene clare pentru a remedia problemele înainte de începutul anului şcolar. „Am avut şi unităţi unde lucrurile nu erau chiar aşa cum ne-am dorit noi, dar au primit un termen de conformare, astfel încât începutul de an şcolar să fie pentru toată lumea în condiţii foarte bune”, a subliniat Cristinel Glodeanu.

Un alt aspect important pregătit pentru începutul de an şcolar a fost distribuirea manualelor. Inspectoratul Şcolar a centralizat comenzile, a recepţionat manualele şi le-a distribuit către unităţile de învăţământ, astfel încât acestea să fie disponibile elevilor începând cu prima zi de şcoală.

În plus, au fost discutate noile reglementări legislative din vara aceasta, inclusiv regulamentul de organizare şi funcţionare a unităţilor de învăţământ preuniversitar şi statutul elevului. Inspectoratul a solicitat ca fiecare unitate de învăţământ să încheie contracte educaţionale cu părinţii şi să respecte procedurile stabilite, asigurând un cadru transparent şi eficient pentru buna desfăşurare a procesului educaţional. Inspectoratul Şcolar colaborează strâns cu directorii de şcoli pentru a îmbunătăţi continuu calitatea actului educaţional. Prin organizarea de întâlniri periodice se urmăreşte găsirea celor mai bune soluţii pentru a răspunde nevoilor elevilor şi profesorilor. Obiectivul principal este de a oferi elevilor cunoştinţele şi competenţele necesare pentru a se integra cu succes în societate.

„În anul acesta vom avea şcolarizaţi peste 51.000 de elevi la nivelul judeţului Harghita. Aici vorbim despre creşe – aş face menţiunea că începând de anul acesta avem o grupă de creşe în limba română la Şcoala Gimnazială Liviu Rebreanu din Miercurea-Ciuc. Revin şi vorbesc despre creşe, despre grădiniţe, şcoli gimnaziale, licee tehnologice, teoretice, vocaţionale, şcoli postliceale şi sigur că acum a fost perioada în care elevii au dat corigenţe, au dat examene de diferenţe dacă au dorit să se transfere de la unitate de învăţământ la alta sau de la o calificare profesională la alta.

Învăţământul a doua şansă nu a început. Încă nu ştim dacă la seral vom mai avea. Avem şi clase de frecvenţă redusă care vor începe puţin mai târziu, dar suntem într-o actualizare a bazei de date a elevilor, astfel încât în momentul în care nu vor mai fi mişcări şi va fi iniţializat noul an şcolar cu baza de date vom putea da o cifră exactă a acestor elevi care sunt în anul şcolar 2024-2025”, a explicat inspectorul şcolar.

Situaţia posturilor ocupate

În perioada 5 august – 3 septembrie au avut loc şase şedinţe publice de repartizare a posturilor didactice vacante. Aceste şedinţe au avut scopul de a ocupa posturile disponibile în sistemul de învăţământ preuniversitar pentru anul şcolar 2024-2025. Posturile vacante sau fracţiunile de posturi au fost atribuite cadrelor didactice care au participat la concursul naţional de titularizare din data de 17 iulie, la concursul judeţean din 30 august, dar şi celor care au folosit notele obţinute în anii anteriori la titularizare.

„La sfârşitul ultimei şedinţe de repartizare din data de 3 septembrie, 1.219 de persoane au ocupat posturi pe parcursul tuturor etapelor de mobilitate a personalului didactic pentru anul şcolar 2024-2025, dintre care 576 au fost posturi din mediul rural şi 643 posturi din mediul urban. Mai sunt 45 de posturi vacante după ultima şedinţă de repartizare a IȘJ Harghita, dintre care 8 în mediul rural şi 37 în mediul urban. Consider că avem un grad destul de bun de ocupare, dar totuşi există posturi sau fracţiuni de posturi vacante, iar directorii unităţilor de învăţământ vor demara de urgenţă procedurile legale pentru ocuparea acestora. În acele situaţii unde există fracţiuni de posturi neocupate, de exemplu 3 ore de istorie, directorul, cu acordul consiliului de administraţie al unităţii, poate atribui aceste ore unui cadru didactic titular în sistem plată cu ora”, a declarat publicaţiei noastre inspectorul şcolar general adjunct, Costin Hîrlav.

Elevi relocaţi din cauza lucrărilor de renovare

În ceea ce priveşte pregătirea unităţilor de învăţământ pentru noul an şcolar, Costin Hîrlav a precizat că acestea sunt pregătite să îşi primească elevii. Săptămâna trecută a avut loc o verificare a stadiului de pregătire realizată de o comisie mixtă, coordonată de Instituţia Prefectului, la care au participat reprezentanţi ai Inspectoratului Şcolar Judeţean (IŞJ), Biroului de Siguranţă Şcolară al IPJ, Direcţiei de Sănătate Publică (DSP) şi Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă (ISU) Harghita. Totuşi, în 22 de unităţi de învăţământ, elevii vor fi relocaţi din cauza lucrărilor de consolidare, reabilitare şi modernizare. Sunt şi două cazuri speciale: Şcoala Gimnazială „Xántus János” din Miercurea-Ciuc, unde Primăria va achiziţiona containere destinate procesului de învățământ pentru cei 95 de elevi, şi Liceul Teoretic „O.C. Tăslăuanu” din Topliţa, unde toţi cei 664 de elevi vor fi mutaţi temporar la Colegiul Naţional „Mihai Eminescu” şi Şcoala Gimnazială „Miron Cristea”. Pentru a se adapta acestei situaţii, elevii din clasele primare, gimnaziale şi cei din clasa a XII-a vor desfăşura cursuri de dimineaţă, iar elevii din clasele a IX-a, a X-a şi a XI-a vor avea cursuri după-amiaza.

„Vreau să mulţumesc instituţiilor partenere pentru buna colaborare şi sprijinul acordat atât unităţilor de învăţământ, dar în primul rând elevilor care sunt beneficiarii direcţi ai actului educaţional. Vreau să mulţumesc şi mass-media pentru faptul că de fiecare dată prezintă doritorilor informaţiile actualizate şi corecte, astfel încât să fie în cunoştinţă şi părinţii, nu numai elevii, cu ceea ce se întâmplă în unităţile de învăţământ. Vreau, nu în ultimul rând, să le urez mult succes elevilor, cadrelor didactice, directorilor, colegilor mei inspectori în anul şcolar şi să sperăm că vom avea un an cu rezultate mult mai bune la finalul acestui an când vorbim despre evaluarea naţională şi examenul de bacalaureat”, a menţionat inspectorul Cristinel Glodeanu.

În încheiere, inspectorul Costin Hîrlav a transmis un mesaj de încurajare atât pentru profesori, cât şi pentru elevi, urându-le „multă sănătate, putere de muncă şi rezultate deosebite în anul şcolar 2024-2025”.

EMILIA Ş.

Comentarii:

comentarii

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.