A început „mica recalculare a pensiilor” | Informația Harghitei - jurnal independent
sâmbătă , 7 septembrie 2024
Home » Societate » A început „mica recalculare a pensiilor”
A început „mica recalculare a pensiilor”

A început „mica recalculare a pensiilor”

  • În această etapă se iau în calcul veniturile nepermanente
  • Din diverse motive, pentru aproximativ 1.500 de harghiteni încă nu s-au emis deciziile

Recenta recalculare a pensiilor a adus veşti bune pentru majoritatea pensionarilor din judeţul Harghita. Potrivit datelor prezentate de Casa de Pensii Harghita, aproximativ 83% dintre pensionarii judeţului au înregistrat creşteri ale pensiilor. Cu toate acestea, există şi cazuri în care procesul de recalculare a fost întârziat din cauza complexităţii dosarelor.

Joi, în cadrul unei conferinţe de presă, directoarea executivă a Casei de Pensii Harghita, Melinda Vezsenyi,a prezentat progresele privind recalcularea pensiilor şi modul în care aceasta afectează pensionarii din România.

În urma recalculării pensiilor pentru toţi pensionarii, din totalul de aproximativ 4,6 milioane, 82,95% (aproximativ 3,8 milioane) au beneficiat de creşteri ale pensiei, 13,1% (aproximativ 600.000) au rămas la nivelul pensiei din august, urmând să primească o majorare odată cu indexarea anuală a punctului de referinţă, iar 4,4% (aproximativ 200.000) îşi menţin pensia la nivelul actual până când se va atinge echitatea.

Potrivit directoarei executive, în judeţul Harghita, 59.138 de pensionari, adică 82,95%, primesc pensii majorate. Aproximativ 12.000 de pensionari au rămas la nivelul pensiilor din august, inclusiv cei cu pensii sub minimul social.

„Asta cu partea bună a lucrurilor, partea mai puţin plăcută pentru pensionari este faptul că, aşa cum a comunicat şi domnul Daniel Baciu, au fost reţinute de la recalculare, respectiv emiterea deciziilor de recalculare, circa 174.000 de pensii la nivel naţional. Motivul este faptul că aceste dosare au o complexitate mărită în ceea ce priveşte recalcularea. Asta însemnând că au avut multiple recalculări în trecut, sunt suprapuneri de perioade cumul (salariu – n.r.) cu pensia sau alte motive tehnice şi nu s-au putut recalcula. Ca să nu avem neplăceri, aceste pensii au fost reţinute, nici măcar nu s-au emis deciziile, ca nu cumva să inducem în eroare pe cineva, atât pensionari cât şi familia acestora. Aşa cum a mai comunicat şi domnul Daniel Baciu, urmează în cel mai scurt timp, să sperăm, ca în cursul lunii septembrie să fie dezvoltată aplicaţia în aşa fel ca să avem posibilitatea de a emite deciziile de recalculare restante.

Acum, dacă vorbim despre judeţul Harghita, noi avem foarte puţine decizii neemise în momentul de faţă, aproximativ 1.500, astea însemnând mai puţin de 3%, undeva pe la 2,8-2,9%”, a declarat Melinda Vezsenyi.

Pe lângă aceste cifre s-a menţionat şi faptul că pensia medie a crescut de la 2.250 de lei la 2.761 de lei începând cu luna septembrie.

Directoarea executivă adjunctă a Casei de Pensii Harghita, Zsuzsanna Fejér, a vorbit despre aşa-numita „mică recalculare”, care va începe la 1 septembrie şi se va încheia până la 1 martie 2025. Acest proces este esenţial pentru a valorifica veniturile nepermanente, cum ar fi primele, orele suplimentare sau al 13-lea salariu, în calculul pensiei. Legea nr. 360 din 2023 recunoaşte aceste venituri şi le include în baza de calcul a pensiilor.

Un aspect important menţionat este că pentru perioadele de după 1 aprilie 2001, nu sunt necesare documente justificative, întrucât informaţiile sunt deja stocate în bazele de date electronice. Totuşi, pentru veniturile anterioare acestei date, pensionarii trebuie să obţină adeverinţe de la angajatori sau de la deţinătorii de arhive, în cazul în care angajatorii nu mai există.

„Pensionarii trebuie să solicite angajatorilor în activitate adeverinţe cu sporurile nepermanente, conform modelului prevăzut în anexa numărul 6 din noua lege. În cazul în care angajatorii nu mai sunt activi, pensionarii trebuie să se adreseze deţinătorilor de arhive. După 1 septembrie, adeverinţele pot fi depuse în continuare la dosarele de pensii, fără un termen limită, iar drepturile rezultate în urma recalculării vor fi acordate începând cu data de 1 a lunii următoare depunerii cererii. Subliniez încă o dată că pensionarii care nu au venituri, nu au avut venituri nepermanente, nu trebuie să prezinte adeverinţe la casa de pensii”, a explicat directoarea executivă adjunctă.

Lista veniturilor nepermanente include formele de retribuire pe acord, primele anuale, recompensele pentru realizări speciale, orele suplimentare, sporurile pentru personalul didactic, indemnizaţiile pentru muncă nenormată şi alte sporuri care nu au avut caracter permanent, dar pentru care s-a plătit contribuţia de asigurări sociale.

În termen de şase luni de la intrarea în vigoare a legii, începând cu 1 septembrie 2024, pensiile vor fi recalculate din oficiu pentru pensionarii care au obţinut venituri suplimentare înainte de 1 aprilie 2001, dar care nu au fost valorificate anterior. În trecut, calculul pensiilor se făcea pe baza salariilor brute sau nete şi a sporurilor permanente, însă noua lege prevede că toate veniturile care au făcut obiectul contribuţiilor sociale vor fi valorificate.

Recalcularea veniturilor nepermanente nu a fost inclusă în prima etapă de recalculare, astfel că eventualele creşteri rezultate din valorificarea acestora vor fi aplicate ulterior. Aceasta este „mica recalculare” şi va fi efectuată automat în termen de şase luni, începând cu 1 septembrie 2024. Dacă pensionarii depun adeverinţele după acest termen, recalcularea se va face din luna următoare depunerii cererii. Este esenţial ca adeverinţele să conţină detalii despre veniturile plătite din fondul de salarii şi să se specifice că pentru acestea s-au plătit contribuţii de asigurări sociale.

„La Casa Judeţeană de Pensii Harghita, până în acest moment, au fost depuse peste 1.000 de adeverinţe. Însă, bineînţeles, numărul lor ar putea creşte în momentul în care şi aici pensionarii vor depune la dosar adeverinţe din care să reiasă veniturile realizate. Aici aş vrea să subliniez faptul că pensionarii care au deja depuse la dosarele de pensie adeverinţe emise anterior datei de 18 iunie 2021, adică data publicării în monitorul oficial a ordinului 487 sau anterior datei apariţiei legii 360, în cazul în care acele adeverinţe conţin toate elementele necesare prevăzute de anexele mai sus-menţionate, nu trebuie să mai aducă alte adeverinţe. Drepturile recalculate în baza acestor prevederi se acordă începând cu data de 1 septembrie 2024. Şi aici ţinem neapărat să aducem la cunoştinţa pensionarilor că valorificarea acestor adeverinţe nu a făcut obiectul primei recalculări. Astfel, în cuantumul recalculat din deciziile emise pe noua lege, nu este inclusă eventuala creştere a drepturilor în urma valorificării adeverinţelor. Încă valorificarea adeverinţelor nu s-a făcut. Urmează. Asta este mica recalculare”, a explicat Zsuzsanna Fejér.

Recalcularea pensiilor din România reprezintă un proces complex, cu impact asupra a milioane de pensionari. Deşi majoritatea beneficiarilor au înregistrat creşteri, există încă o parte a pensionarilor pentru care recalcularea nu s-a finalizat. Noutăţile legislative oferă o şansă celor care nu şi-au valorificat veniturile nepermanente să beneficieze de o ajustare a pensiilor.

EMILIA ŞERDEAN

Comentarii:

comentarii

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.