Peste 40 de ovine au fost omorâte de urs la o fermă din comuna Șimonești | Informația Harghitei - jurnal independent
luni , 11 decembrie 2023
Home » Societate » Peste 40 de ovine au fost omorâte de urs la o fermă din comuna Șimonești
Peste 40 de ovine au fost omorâte de urs la o fermă din comuna Șimonești

Peste 40 de ovine au fost omorâte de urs la o fermă din comuna Șimonești

Consiliul Județean Harghita precizează, în cadrul unui comunicat de presă, că un urs a omorât aproape 50 de animale în spatele unei clădiri a fermei, la 50 de metri de zona locuită.

În cadrul unei intervenții video pe pagina sa de Facebook, Borboly Csaba, președintele CJ Harghita, spunea că atacul a avut loc vineri seara, în satul Cădaciu Mare, iar ursul ar fi ucis 42 de oi și miei, iar alte câteva zeci de exemplare au fost rănite, nefiind exclusă posibilitatea ca și acestea să moară sau să trebuiască să fie sacrificate. Mieii trebuiau sacrificați de Paște și reprezentau venitul familiei pentru următoarea perioadă.

Borboly Csaba a readus în discuție necesitatea rezolvării cât mai rapide a conflictului dintre urs și om, arătând că este nevoie de o legislație clară, care să pună pe primul loc viața omului.

Acesta afirma că, în ciuda faptului că legislația permite extragerea urșilor periculoși, ea nu este perfectă, drept dovadă fiind faptul că mulți primari nu au curajul să pună în aplicare prevederile legislative. De altfel, nici ursul care în urmă cu câteva săptămâni a atacat un om la Șoimușu Mic încă nu a fost extras.

Președintele CJ Harghita mai spunea că nici gardurile electrice, despre care se vorbește atâta, nu reprezintă o soluție, pentru că urșii s-au „adaptat provocărilor”. „Gardul electric – spunea Borboly Csaba – poate fi eficient pentru urșii care încă nu au atacat; pentru cei care au atacat, gardul electric nu reprezintă nici un fel de pericol sau nu-i oprește pentru a ucide”.

El mai spunea că nici explicația cu defrișările nu mai este de actualitate, deoarece în ultimii 10 ani suprafața forestieră în județul nostru ar fi crescut cu 17%. Și aceasta deoarece mulți fermieri au renunțat să mai crească animale.

Acum, spunea Borboly Csaba, se așteaptă ca în perioada imediat următoare să se facă public rezultatul numărării efectivelor de urși din țară, iar în funcție de aceste cifre să se ia și măsurile. Președintele CJ Harghita afirma că numai la noi în județ ar trăi 2.500 de urși, mai mult decât în toată Finlanda. (L.C.)

Comentarii:

comentarii

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.