Peste 4.000 de manifestanţi secui au plecat într-un marş neautorizat prin Târgu-Mureş | Informația Harghitei - jurnal independent
sâmbătă , 2 decembrie 2023
Home » Societate » Peste 4.000 de manifestanţi secui au plecat într-un marş neautorizat prin Târgu-Mureş
Peste 4.000 de manifestanţi secui au plecat într-un marş neautorizat prin Târgu-Mureş

Peste 4.000 de manifestanţi secui au plecat într-un marş neautorizat prin Târgu-Mureş

Peste 4.000 de persoane care au participat la comemorarea secuilor martiri de la Târgu-Mureş au pornit, luni seara, într-un marş neautorizat pe străzile din Târgu-Mureş, unii dintre participanţi îmbrâncindu-se cu forţele de ordine

Deşi marşul către Prefectura Mureş nu a fost autorizat, organizatorul manifestării, Izsak Balazs, a cerut participanţilor la comemorarea din Cartierul 22 Decembrie să se îndrepte pe trotuare către Prefectura Mureş, pentru a depune o petiţie prin care se solicită autonomia.
În timpul marşului, o serie de membri ai Organizaţiei 64 de Comitate au scandat lozinci cu caracter xenofob, iar în zona Pieţei din Cartierul 22 Decembrie s-au îmbrâncit cu jandarmii.
Purtătorul de cuvânt al Inspectoratului Judeţean de Jandarmi (IJJ) Mureş, Daniel Manea, declarase anterior pentru Agerpres că, după comemorarea organizată luni după-amiază la Monumentul Secuilor Martiri din Târgu-Mureş de Consiliul Naţional Secuiesc (CNS) prin Asociaţia Siculitas, nu a fost autorizat nici un marş către centrul municipiului, aşa cum susţin organizatorii, iar persoanele care vor încerca să scandeze lozinci în faţa Instituţiei Prefectului vor fi sancţionate conform legii.
Prefectul judeţului Mureş, Corneliu Grosu, a anunţat sâmbătă că, în pofida afirmaţiilor organizatorilor, marşul nu este autorizat în Târgu-Mureş, în ziua de 10 martie, nici de către Primăria Târgu-Mureş, nici de către instanţa de judecată şi nici de către Prefectura Mureş, iar orice acţiune de această natură ,,este ilegală şi va fi sancţionată potrivit legii”.
Comemorarea de la Monumentul Secuilor Martiri este organizată în memoria a trei intelectuali condamnaţi la moarte şi executaţi, în 10 martie 1854, la Târgu-Mureş, de către Armata Austriacă, pentru organizarea unei conspiraţii prin care se dorea reizbucnirea unei revoluţii, similare celei de la 1848-1849.
Anul trecut, în 10 martie, după comemorare, Consiliul Naţional Secuiesc a iniţiat o acţiune prin care a revendicat autonomia teritorială a ţinutului secuiesc, solicitând Guvernului, printr-o petiţie, consfinţirea acesteia printr-o lege organică.
În acest an, Primăria Târgu-Mureş, la propunerea Comisiei de avizare a evenimentelor publice, nu a mai dat autorizaţie pentru organizarea marşului, deoarece la mitingul din 2013 au participat membrii unor organizaţii din afara judeţului Mureş şi din Ungaria, între aceştia numărându-se reprezentanţi ai partidului de extremă dreapta Jobbik, ai Gărzii Maghiare şi ai Organizaţiei 64 de Comitate, care au promovat sloganuri xenofobe de genul ,,Opincari, plecaţi acasă!”, ,,Să piară Trianonul!”, ,,Ţinutul secuiesc nu e România!”, ,,În Bucureşti toţi sunt ţigani!” etc.
Avizul negativ dat de Primăria Târgu-Mureş a fost atacat în instanţa de judecată de organizatorii manifestării – Asociaţia Siculitas – însă Tribunalul Mureş a respins ca inadmisibilă acţiunea. (Agerpres)

Precizăm că la miting şi marş au participat reprezentanţi ai UDMR, între care preşedintele Consiliului Judeţean Covasna, Tamas Sandor, şi primarul din Miercurea-Ciuc, Raduly Robert. UDMR cică ar fi formaţiunea ,,de încredere” pe care premierul Victor Ponta a insistat, împotriva oricărei evidenţe, s-o aducă la guvernare!

Prefectul de Mureş: La ,,marşul secuilor” unii manifestanţi au încercat să provoace forţele de ordine

,,Cei care au provocat forţele de ordine au fost cei de la HVIM (Organizaţia 64 de Comitate – n.r.). (…) Dar nu cei din Târgu-Mureş au fost cei mai vocali, nu cei din Târgu-Mureş au provocat organele de ordine. Au fost de prin Harghita şi Covasna. Aceştia au fost cei mai vehemenţi, aceştia au venit şi s-au apucat să facă dezordine în Târgu-Mureş”, a declarat, ieri, prefectul de Mureş, Corneliu Grosu.
Grosu a apreciat că au fost peste 2.000 de oameni din afara judeţului, din totalul celor aproximativ 4.000 care au luat parte la manifestări, ceea ce demonstrează un interes scăzut faţă de aşteptările organizatorilor, care s-au pregătit pentru peste 100.000 de participanţi.
,,La Monumentul Secuilor Martiri, cât şi pe parcursul mişcării maselor de oameni spre centrul oraşului (…) au fost acţiuni şi au fost manifestări antistatale, antiromâneşti, segregaţioniste, şovine – scandându-se lozinci cu cuvinte grele adresate românilor, adresate statului român, autorităţilor române din Bucureşti şi Târgu-Mureş. Totul s-a transformat într-o parodie de solicitare a unor aşa-zise drepturi pe care unii şi le revendică de prin 1900 toamna, care au culminat cu un fâs. Se anunţa cu surle şi trâmbiţe, inclusiv de către organizatorul principal, Izsak Balazs, că se vor duce la Prefectură şi vor depune documente de protest la Guvern şi la Preşedinţie. Nu a venit nimeni, nu a depus nimic. De dimineaţă am fost informat că a venit pe e-mail o hârtie cu tot felul de revendicări”, a afirmat prefectul. ,,Au fost mulţi oameni beţi, aseară nu putea să plece un autobuz către un judeţ pentru că nu îl găseau pe unul care era beat prin boscheţi”, a mai spus prefectul judeţului Mureş.
Grosu a adăugat că la manifestări au fost o serie de reprezentanţi din străinătate care ,,au venit să dea lecţii de democraţie”, deşi la ei acasă ,,nici nu sunt luaţi în seamă”, el subliniind că ,,plimbări prin oraş cu steaguri şi cu solicitări din acestea de rupere a pământului românesc nu trebuie să mai aibă loc, iar autorităţile ar trebui să le interzică”.
,,Cred că pe viitor aceste marşuri nu trebuie să mai aibă loc şi trebuie stabilite condiţiile exacte de manifestare. (…) Plimbări prin oraş cu steaguri şi cu solicitări din acestea de rupere a pământului românesc în Târgu-Mureş nu trebuie să se mai întâmple niciodată, autorităţile, de data aceasta, pe un fundament legal care acum nu există şi care trebuie creat, să interzică astfel de manifestări”, a mai spus prefectul.
,,Conform legii, după ce vom identifica persoanele care au încercat să comită anumite acte neconforme legii, vom sancţiona. Deocamdată n-am dat nici o sancţiune. Legea ne permite să identificăm întâi persoanele, ca să le putem sancţiona. Au fost filmări, există filmări şi vom analiza imaginile şi vom identifica persoanele”, a declarat, ieri, purtătorul de cuvânt al Inspectoratului Judeţean de Jandarmi Mureş, Daniel Manea. (Mediafax)

Comentarii:

comentarii

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.