Peste 320 de persoane aflate în căutarea unui „job”, la bursa locurilor de muncă din Harghita | Informația Harghitei - jurnal independent
duminică , 23 iunie 2024
Home » Societate » Peste 320 de persoane aflate în căutarea unui „job”, la bursa locurilor de muncă din Harghita
Peste 320 de persoane aflate în căutarea unui „job”, la bursa locurilor de muncă din Harghita

Peste 320 de persoane aflate în căutarea unui „job”, la bursa locurilor de muncă din Harghita

Peste 320 de persoane au participat, vinerea trecută, la Bursa generală a locurilor de muncă organizată simultan în Miercurea-Ciuc şi Odorheiu Secuiesc. Agenţia Judeţeană pentru Ocuparea Forţei de Muncă (AJOFM) Harghita a informat că la acţiune au luat parte, în total, 326 de persoane aflate în căutarea unui loc de muncă, dintre care 176 în Miercurea-Ciuc şi 150 în Odorheiu Secuiesc. La bursă au fost prezenţi 30 de angajatori cu o ofertă de 307 locuri de muncă. Peste 100 de locuri de muncă au fost oferite de angajatori din municipiul reşedinţă din judeţ, iar 204 de cei din Odorheiu Secuiesc. Oferta a inclus locuri de muncă în diverse meserii precum cea de maşinist la maşini pentru terasamente, de zidar, de fierar betonist, de vopsitor manual, de şlefuitor manual, de vopsitor pulverizator, de lăcătuş mecanic, de electrician de întreţinere şi reparaţii, de operator linie de producţie în industrializarea lemnului, de operator confecţioner industrial îmbrăcăminte (în număr mare în Odorheiu Secuiesc), de agent vânzări, de lucrător comercial, de vânzător, de ospătar, de bucătar, de operator calculator, de recepţionist, de designer grafică sau de designer industrial. Printre ofertele pentru cei cu studii superioare s-au numărat posturile de inginer ori de subinginer mentenanţă, de specialist securitatea muncii, de inginer în industria alimentară, de inginer confecţioner piele sau de consilier juridic.

Potrivit AJOFM Harghita, din totalul participanţilor, angajatorii au selectat, pentru un interviu suplimentar sau pentru probă de lucru, 75 de persoane, dintre care 49 în Miercurea-Ciuc şi 26 în Odorheiu Secuiesc. De asemenea, la bursa din Miercurea-Ciuc şi-au căutat loc de muncă şi elevi din ultimul an ai Şcolii Profesionale Speciale „Sfânta Ana” din Miercurea-Ciuc şi persoane private de libertate care urmează să fie eliberate în perioada următoare din penitenciarul din municipiul reşedinţă de judeţ.

Directorul executiv al AJOFM Harghita, Tiberiu Pănescu, a declarat publicaţiei noastre că numărul angajatorilor prezenţi la bursă a fost puţin mai scăzut decât al celor care au luat parte la astfel de acţiuni organizate în anii anteriori, dar situaţia poate fi pusă şi pe seama prudenţei reprezentanţilor unora dintre companii în ceea ce priveşte încadrarea de personal nou, în contextul creşterii preţurilor la energie şi gaze în ultima perioadă. „În acest context este normal oarecum să nu avem la fel de mulţi angajatori. În schimb, a fost îmbucurător faptul că, deşi am avut ceva mai puţini angajatori decât acum trei ani, am avut o varietate a poziţiilor oferite, atât la Miercurea-Ciuc, cât şi la Odorheiu Secuiesc. Am avut nu mai puţin de 71 de poziţii distincte. Este foarte important să avem o varietate în ceea ce priveşte oferta de locuri de muncă, pentru a putea să aplice cât mai mulţi şomeri care provin din situaţii cât mai variate. Pe de altă parte, şomerii parcă au fost mai timizi, mai reticenţi decât în anii precedenţi, cel puţin la începutul bursei. Anii în care nu am organizat burse probabil că au lăsat anumite urme, dar în orice caz noi vom continua în următoarele două-trei săptămâni, în mod intens, să intermediem nu doar aceste locuri de muncă care au fost oferite la bursă, ci şi celelalte locuri de muncă care se află în oferta Agenţiei în aşa fel încât să ne asigurăm că şomerii aflaţi în evidenţele noastre îşi îndeplinesc şi ei obligaţia de a căuta activ un loc de muncă, în conformitate bineînţeles cu studiile şi experienţa lor profesională”, a afirmat Tiberiu Pănescu. În 2020 şi în 2021 nu au fost organizate burse ale locurilor de muncă din cauza restricţiilor introduse în contextul pandemiei de coronavirus.

La sfârşitul lunii trecute, în evidenţele AJOFM Harghita erau 4.552 de şomeri, dintre care 2.088 femei, iar rata şomajului a înregistrat o uşoară scădere, de la 3,41 la sută în martie la 3,35 la sută în aprilie. În aprilie şi-au găsit un loc de muncă 287 de persoane aflate în evidenţele instituţiei. Aproape jumătate dintre şomerii harghiteni au, din păcate, cel mult patru clase, iar din acest motiv au şanse destul de reduse să îşi găsească un loc de muncă. Cea mai mare pondere a şomerilor în rândul populaţiei active era înregistrată, în aprilie, în Gheorgheni, Topliţa, Atid, Mărtiniş, Săcel şi Ocland.

EMIL GROZA

Comentarii:

comentarii

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.