Peste 300 de apeluri la 112 din cauza urşilor, de la începutul anului, în Harghita | Informația Harghitei - jurnal independent
duminică , 16 iunie 2024
Home » Societate » Peste 300 de apeluri la 112 din cauza urşilor, de la începutul anului, în Harghita
Peste 300 de apeluri la 112 din cauza urşilor, de la începutul anului, în Harghita

Peste 300 de apeluri la 112 din cauza urşilor, de la începutul anului, în Harghita

  • Autorităţile locale din Bălan ar putea lua în curând măsuri pentru relocarea unui pui de urs care intră frecvent în localitate

Autorităţile au primit, de la începutul anului şi până în prezent, peste 300 de apeluri prin intermediul serviciului 112 prin care era semnalată prezenţa unor urşi în apropierea zonelor locuite, numărul acestora fiind mai scăzut comparativ cu aceeaşi perioadă a anului trecut. Inspectoratul de Jandarmi Judeţean (IJJ) Harghita a informat printr-un comunicat că de la începutul anului au fost înregistrate la dispeceratul instituţiei 310 astfel de apeluri, iar în aceeaşi perioadă din 2021 autorităţile au fost solicitate să intervină de 472 de ori. Săptămâna trecută, la dispeceratul IJJ Harghita au fost primite doar 4 apeluri prin intermediul serviciului 112, acestea fiind efectuate din localităţile Bălan şi Ditrău.

Din comuna Ditrău a fost efectuat un singur apel, în data de 31 octombrie, la ora 21:49, fiind semnalată prezenţa unui urs în curtea unei instituţii de învăţământ. Jandarmii, împreună cu ceilalţi membri ai echipei de intervenţie, constituită conform procedurilor legale, au reuşit să alunge ursul în afara localităţii, intervenţia încheindu-se după miezul nopţii.

Din oraşul Bălan au fost primite 3 apeluri în zilele de 5 şi 6 noiembrie, de fiecare dată la faţa locului fiind trimis fie un echipaj de poliţie, fie unul de jandarmi, animalul sălbatic fiind îndepărtat de fiecare dată. Din cele relatate de către cetăţeni, este vorba de un urs care are obiceiul să coboare seara pentru a căuta hrană. Pe timpul intervenţiilor nu au fost înregistrate alte pagube sau incidente. În toate cazurile, patrulele au mai rămas în zonă pentru o perioadă, pentru a se asigura că pericolul nu mai este iminent.

„Echipa de intervenţie este formată, în conformitate cu prevederile Legii 197/2022, pentru aprobarea OUG 81/2021, din primarul/viceprimarul unităţii administrativ-teritoriale pe raza căreia s-a produs evenimentul, desemnat în comitetul local de situaţii de urgenţă, personalul tehnic de specialitate angajat al gestionarului care a încheiat contract de prestări servicii de permanenţă/intervenţie imediată pentru prevenirea şi combaterea atacurilor exemplarelor de urs brun cu unitatea administrativ-teritorială şi un medic veterinar”, se arată în comunicat.

Primarul oraşului Bălan, Gheorghe Iojiban, a declarat publicaţiei noastre că în ultima perioadă un pui de urs şi-a făcut apariţia de mai multe ori în localitate, animalul având practic deja un traseu regulat. Acesta a precizat că puiul de urs coboară din pădure în oraş, se deplasează pe lângă blocuri, traversează strada şi urcă pe celălalt munte, uneori cotrobăind în coşurile de gunoi în căutare de hrană, dar nu este un animal periculos. Gheorghe Iojiban a afirmat că există un plan de acţiune, au avut loc discuţii cu membrii echipei de intervenţie şi ar putea fi luată măsura tranchilizării şi relocării în viitorul apropiat, dacă ursul va reveni în oraş. Din zona oraşului Bălan au fost relocaţi în ultima perioadă trei urşi adulţi care intrau în localitate şi căutau mâncare în containerele pentru gunoi.

Autorităţile le reamintesc cetăţenilor că este recomandat ca, de fiecare dată când văd urşi în localităţi, să sune la 112, să nu încerce să intervină, să nu hrănească animalele sălbatice şi să nu se apropie de acestea pentru a le filma sau fotografia. (E.G.)

Comentarii:

comentarii

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.