Puteți susține ziarul Informația Harghitei și, implicit, această pagină de Internet
prin direcționarea către Fundația „Adevărul Harghitei”
a până la 3,5% din impozitul datorat.

DGASPC Harghita are nevoie de 6,5 milioane de lei pentru funcţionarea sistemului până la sfârşitul anului | Informația Harghitei - jurnal independent
miercuri , 24 aprilie 2024
Home » Societate » DGASPC Harghita are nevoie de 6,5 milioane de lei pentru funcţionarea sistemului până la sfârşitul anului
DGASPC Harghita are nevoie de 6,5 milioane de lei pentru funcţionarea sistemului până la sfârşitul anului

DGASPC Harghita are nevoie de 6,5 milioane de lei pentru funcţionarea sistemului până la sfârşitul anului

  • Fondul de rezervă bugetară la dispoziţia Consiliului Judeţean Harghita pe anul 2022 va fi utilizat pentru acoperirea necesităţilor Direcţiei Generale de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului (DGASPC) Harghita, care nu mai are fonduri pentru ultimele două luni ale anului

O nouă rectificare a bugetului de venituri şi cheltuieli al judeţului a fost efectuată în regim de urgenţă. Potrivit adresei transmisă de DGASPC Harghita consiliului judeţean, instituţia a solicitat fonduri pentru următoarele necesităţi urgente: 395.000 de lei pentru asigurarea hranei pentru beneficiarii din sistem; alocarea unei sume pentru achiziţionarea urgentă de lemne de foc, costul estimat pentru sezonul rece fiind aproximat la 692.000 de lei; 195.000 de lei pentru achitarea sumelor de bani de nevoi personale beneficiarilor pentru lunile septembrie, octombrie (care nu s-au plătit), precum şi pentru luna noiembrie.

Pentru achitarea facturilor la utilităţi din luna noiembrie se estimează un necesar de 110.000 de lei.

La Centrul din Gheorgheni, încălzirea este asigurată cu carburant lichid. În lipsa fondurilor, se achiziţionează lunar cantitatea minimă, care costă 42.000 de lei/lună, precizează directorul DGASPC Harghita.

Pentru acoperirea cheltuielilor necesare achiziţionării de îmbrăcăminte şi de încălţăminte potrivite sezonului rece pentru 390 de tineri beneficiari DGASPC a estimat un necesar de 120.000 de lei (aproximativ 300 lei/beneficiar), pentru achiziţionarea materialelor de igienă personală, de medicamente şi de rechizite mai este nevoie de 60.000 de lei, iar pentru cumpărarea produselor de curăţenie, instituţiei îi mai trebuie încă 40.000 de lei.

Potrivit directorului DGASPC Harghita, alte cheltuieli ale instituţiei de protecţie socială sunt generate de indemnizaţiile de ieşire din sistem, la care sunt îndreptăţiţi prin lege 40 de tineri care au plecat sau vor părăsi sistemul până la sfârşitul anului, cumulând 140.000 de lei, precum şi onorarea celor 27 de cereri pentru plata indemnizaţiei pentru familie adoptatoare, care însumează 75.000 de lei.

Până la finalul anului, DGASPC este obligată să plătească angajaţilor şi sporurile câştigate, în valoare de 538.000 de lei, precum şi tichetele de vacanţă. Iar pentru plata salariilor aferente lunii octombrie este nevoie de încă 4,078 de milioane de lei.

Pentru evitarea unui blocaj al funcţionării serviciilor sociale, cauzat de imposibilitatea de a plăti furnizorii de alimente şi de medicamente, a utilităţilor, a indemnizaţiilor şi pe fondul nemulţumirilor sociale ale salariaţilor care nu îşi vor mai primii salariile, conducerea DGASPC a solicitat modificarea bugetului de venituri şi cheltuieli al judeţului Harghita şi a solicitat utilizarea fondului de rezervă bugetară la dispoziţia Consiliului Judeţean Harghita pe anul 2022 în acest scop. Pentru susţinerea funcţionării sistemului până la sfârşitul anului, pentru plata salariilor şi pentru onorarea drepturilor câştigate ale angajaţilor, DGASPC Harghita are nevoie în total de peste 6,5 milioane de lei.

Proiectul de hotărâre a fost adoptat în regim de maximă urgenţă de către Consiliul Judeţean Harghita.

Direcţia Generală de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului Harghita asigură servicii de plasament şi îngrijiri rezidenţiale unui număr de 1.356 de beneficiari (189 de beneficiari în sistemul de protecţie a adultului şi 1.167 de beneficiari în sistemul de protecţie a copilului), alte servicii şi beneficii pentru peste 13.000 de persoane cu dizabilităţi şi din alte categorii defavorizate, în aceste activităţi fiind implicaţi peste 800 angajaţi.

În cadrul rectificării bugetare au mai fost alocate fonduri Spitalului Judeţean de Urgenţă Miercurea-Ciuc pentru achiziţionarea de echipamente şi Spitalului de Psihiatrie Tulgheş.

DANIELA MEZEY

Comentarii:

comentarii

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.