Puteți susține ziarul Informația Harghitei și, implicit, această pagină de Internet
prin direcționarea către Fundația „Adevărul Harghitei”
a până la 3,5% din impozitul datorat.

Peste 26.000 de fermieri sunt aşteptaţi să depună cereri la APIA | Informația Harghitei - jurnal independent
vineri , 24 mai 2024
Home » Agricultură/Ecologie » Peste 26.000 de fermieri sunt aşteptaţi să depună cereri la APIA
Peste 26.000 de fermieri sunt aşteptaţi să depună cereri la APIA

Peste 26.000 de fermieri sunt aşteptaţi să depună cereri la APIA

Un număr de 26.300 de fermieri harghiteni sunt aşteptaţi să depună cereri la Agenţia de Plăţi şi Intervenţii în Agricultură (APIA) pentru acordarea de subvenţii de la Uniunea Europeană, atât pentru terenuri, cât şi pentru animale, termenul limită fiind 15 mai. Directorul APIA Harghita, Haschi András, a declarat că fermierii din judeţ sunt programaţi pentru depunerea cererilor şi este important ca aceştia să respecte programările. „Primirea cererilor se face conform programărilor. Acesta este un lucru foarte important pentru că, excluzând sărbătorile pascale, 1 Mai etc., avem vreo 52 de zile de lucru şi trebuie să preluăm, zilnic, circa 500 de cereri. Asta înseamnă că dacă cumva într-o zi vin doar 200 de fermieri, a doua zi avem de preluat 800 de cereri şi este foarte important ca fermierii să se ţină de această programare. Programarea se întâmplă în diferite moduri: începând de la scrisoare scrisă şi până la e-mail, facebook, telefon, ba chiar şi prin curier personal, uneori. (…) Este imperios necesar ca cei 500 de fermieri să vină în fiecare zi, pentru că, dacă nu, se complică foarte mult treaba”, a precizat Haschi András. Acesta a explicat că, înainte de depunerea dosarului la APIA, fermierii sunt ajutaţi pe plan local să completeze cererile. „Practic, fermierul se prezintă la primărie, unde primeşte o adeverinţă din care reiese situaţia terenurilor lui, de acolo merge la echipa din comună, care îl ajută să completeze cererea. Vorbim de o cerere foarte complexă, care se depune în proporţie de 90% online. Acum, un fermier de 80 de ani, vă daţi seama cât de mult se pricepe la sistemul informatic. El primeşte ajutor, cel puţin la nivelul judeţului Harghita, dat de către primărie, asociaţii ale fermierilor, principalul este ca fermierul să fie cu cererea completată. După aceea, cu dosarul gata pregătit, fermierul se prezintă la APIA, la centrele judeţene sau locale de care aparţine şi acolo predă personal cererea”, a mai spus şeful APIA.

Haschi András a arătat că fermierii din judeţ sunt „absolut disciplinaţi” în depunerea cererilor, dar a făcut din nou apel la ei să respecte programările pentru a nu fi probleme în preluarea dosarelor.

Cererile celor 26.300 de fermieri se depun pentru circa 181.000 de hectare, iar subvenţia acordată în total, la nivel judeţean, se ridică la 80 milioane de euro.

Lia MATEI

Comentarii:

comentarii

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.