Puteți susține ziarul Informația Harghitei și, implicit, această pagină de Internet
prin direcționarea către Fundația „Adevărul Harghitei”
a până la 3,5% din impozitul datorat.

Peste 200 de persoane s-au angajat, luna trecută, prin intermediul AJOFM Harghita | Informația Harghitei - jurnal independent
luni , 26 februarie 2024
Home » Societate » Peste 200 de persoane s-au angajat, luna trecută, prin intermediul AJOFM Harghita
Peste 200 de persoane s-au angajat, luna trecută, prin intermediul AJOFM Harghita

Peste 200 de persoane s-au angajat, luna trecută, prin intermediul AJOFM Harghita

Peste 200 de persoane aflate în evidenţele Agenţiei Judeţene pentru Ocuparea Forţei de Muncă (AJOFM) Harghita s-au angajat, luna trecută, însă rata şomajului a înregistrat o uşoară creştere faţă de septembrie.

Şefa Serviciului „Analiza Pieţei Muncii şi Economie Socială” din cadrul AJOFM Harghita, Janó Edit Andrea, a declarat publicaţiei noastre că în octombrie au fost încadrate în muncă prin intermediul instituţiei 211 persoane, dintre care 115 femei. Din totalul persoanelor care şi-au găsit luna trecută un loc de muncă, 101 au peste 45 de ani, 29 au vârste cuprinse între 35 şi 45 de ani, 5 între 30 şi 35 de ani, 10 între 25 şi 30 de ani, iar 66 sunt tineri sub 25 de ani. Cele mai multe persoane pentru care au fost identificate locuri de muncă, respectiv 84, au studii liceale, 56 au studii profesionale, 48 au studii gimnaziale, 16 au studii universitare, 4 au studii primare, iar 3 au studii postliceale.

Cele mai multe angajări s-au făcut în domeniul comerţului, în cel al serviciilor şi în cel al construcţiilor. Dintre persoanele încadrate în muncă, 65% fac parte din categoria celor mediu ocupabile, conform activităţii de profilare realizate pe baza criteriilor de studii, calificare şi experienţă în muncă. În luna octombrie, numărul locurilor de muncă anunţate la AJOFM Harghita a fost de 926.

Janó Edit Andrea a mai spus că, la sfârşitul lunii trecute, rata şomajului a fost de 4,01%, mai mare cu 0,15 puncte procentuale faţă de septembrie. În evidenţele AJOFM Harghita erau 4.746 de şomeri, cu 172 mai mulţi faţă de sfârşitul lunii septembrie. Din totalul şomerilor înregistraţi, 923 erau indemnizaţi şi 3.823 neindemnizaţi. Numărul şomerilor indemnizaţi a scăzut cu 13, iar cel al neidemnizaţilor cu 185 de persoane faţă de luna precedentă.

Peste 3.400 dintre şomerii harghiteni provin din mediul rural, iar 1.336 locuiesc în mediul urban. Cei mai mulţi şomeri au vârste cuprinse între 40 şi 49 de ani (1.046), aceştia fiind urmaţi de cei cu vârste sub 25 de ani (1.036) şi de cei cu vârste între 30 şi 39 ani (916). Din categoria celor cu vârste între 50 şi 55 de ani fac parte 731 de persoane, alte 697 au peste 55 de ani şi doar 320 de şomeri au vârste cuprinse între 25 şi 29 de ani.

În ceea ce priveşte structura şomajului după nivelul de instruire, reprezentanta AJOFM Harghita a precizat că persoanele fără studii şi cu un nivel de instruire primar au o pondere însemnată în totalul şomerilor înregistraţi în evidenţe, procentul acestora fiind de 48,34%. Şomerii cu nivel de instruire gimnazial reprezintă 20,59% din total, cei cu studii liceale 17,66%, cei cu studii profesionale 9,5%, cei cu studii universitare 2,68%, iar cei cu studii postliceale doar 1,24%.

În luna octombrie au beneficiat de servicii de informare şi consiliere profesională 621 persoane aflate în evidenţele AJOFM Harghita, dintre care 311 sunt femei. Informarea şi consilierea profesională fac parte dintre măsurile care vizează creşterea şanselor de ocupare a persoanelor în căutarea unui loc de muncă şi constituie un ansamblu de servicii acordate în mod gratuit cu scopul furnizării de informaţii privind piaţa muncii şi evoluţia ocupaţiilor, profilării şi încadrării în nivelul de ocupabilitate, respectiv uşor ocupabil, mediu ocupabil, greu ocupabil şi foarte greu ocupabil, dezvoltării abilităţii şi încrederii în sine în vederea luării deciziei privind propria carieră, instruirii în metode şi tehnici de căutare a unui loc de muncă şi îndrumării pe parcursul procesului de integrare socioprofesională la noul loc de muncă.

Cei mai mulţi şomeri erau, la sfârşitul lunii trecute, în mediul urban în Gheorgheni, iar în mediul rural în Atid, Avrămeşti, Mărtiniş, Suseni şi Ciucsângeorgiu.

EMIL GROZA

Comentarii:

comentarii

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.