Continuarea lucrărilor de reabilitare pe tronsonul DJ 131 – DJ 133 – DJ 137A şi deszăpezirea căilor de comunicaţie – priorităţile imediate ale Consiliului Judeţean | Informația Harghitei - jurnal independent
vineri , 1 decembrie 2023
Home » Societate » Continuarea lucrărilor de reabilitare pe tronsonul DJ 131 – DJ 133 – DJ 137A şi deszăpezirea căilor de comunicaţie – priorităţile imediate ale Consiliului Judeţean
Continuarea lucrărilor de reabilitare pe tronsonul DJ 131 – DJ 133 – DJ 137A şi deszăpezirea căilor de comunicaţie – priorităţile imediate ale Consiliului Judeţean

Continuarea lucrărilor de reabilitare pe tronsonul DJ 131 – DJ 133 – DJ 137A şi deszăpezirea căilor de comunicaţie – priorităţile imediate ale Consiliului Judeţean

  • Valoarea devizului investiţiei pentru reabilitarea drumului care leagă localităţile Feliceni – Ulieş – Ocland – Mărtiniş s-a dublat

Două puncte, ambele de importanţă majoră, au făcut obiectul şedinţei extraordinare a Consiliului Judeţean Harghita, convocată marţi, 14 noiembrie.

Primul dintre ele a vizat aprobarea indicatorilor tehnico-economici actualizaţi ai obiectivului de investiţie: „REABILITARE DJ 131 – DJ 133 – DJ 137A LOT 3 – DJ 131 KM 38+621 – 54+984; DJ 133 KM 25+000 – 41+866; DJ 137A KM 0+000 – 16+000”, iar cel de-al doilea proiect – aprobarea planului operativ de acţiune pe perioada iernii 2023-2024.

În cazul primului proiect supus aprobării s-a vorbit despre drumul din zona Odorhei, care se întinde de-a lungul localităţilor Feliceni – Ropoţeni – Ulieş – Ocland – Mărtiniş, pentru care a fost reziliat – în aprilie 2023 – contractul cu executantul Asocierea Cosedil SpA – Operes SRL, după ce s-a constatat că procentul de progres înregistrat de la contractarea lucrărilor (în 2021) şi până la finalul perioadei contractate (2023) era de aproximativ 9%.

Între timp, costurile ocazionate de lucrări şi preţurile materialelor de construcţie necesare realizării investiţiei au crescut considerabil, astfel încât valoarea devizului aproape s-a dublat; în speţă, de la valoarea iniţială de 99.922.748,11 lei cu TVA în 2021, la 190.971.059,20 de lei cu TVA în 2023, aceasta acoperind valoarea construcţiilor şi montajului. Însă valoarea totală a investiţiei este mai mare, ridicându-se în prezent la 216.550.682,44 de lei cu TVA.

„Noi am făcut o expertiză tehnică a lucrărilor realizate şi în baza acesteia a fost actualizat atât proiectul tehnic, cât şi valoarea materialelor din deviz. Astfel s-a ajuns la aceste valori. Proiectul actualizat, împreună cu listele actualizate şi cu devizul general vor fi relicitate pe platforma SEAP în cel mai scurt timp, după îndeplinirea tuturor formalităţilor cu privire la loturile în care sunt introduse drumurile judeţene, pe zone geografice”, a explicat Adrian Chiorean, director general adjunct la Direcţia Tehnică a Consiliului Judeţean (CJ) Harghita.

„Totuşi, valoarea devizului general va scădea, ţinând cont de lucrările executate. Îi rog pe colegi să sprijine acest proiect de hotărâre şi le mulţumesc colegilor din aparatul propriu al CJ, domului director Adrian Chiorean – directorul Direcţiei Tehnice şi juriştilor care trebuie să participe la lupte grele, având în vedere că firma italiană ne-a lăsat baltă pe toţi, a lăsat baltă şi lucrarea. A fost dificil să reziliem contractul, deşi chiar şi înainte de acest demers am avut parte de lucruri interesante: localităţile mici ne-au semnalat că firma nu lucrează şi noi, când am ajuns pe teren, am constatat acelaşi lucru. Iar când ne-am întors, firma a adus un utilaj şi trei oameni cu lopeţi, au făcut o fotografie, pe care ne-au arătat-o şi ne-au spus că nu avem dreptate, că ei lucrează. Rezilierea unui astfel de contract nu este uşoară, chiar dacă vedem cu toţii că avem dreptate. Avem încredere că vom putea executa această lucrare, chiar dacă mai lent decât am fi vrut”, a detaliat Bíró Barna Botond – vicepreşedintele Consiliului Judeţean Harghita.

„Şi eu aş dori să le mulţumesc colegilor noştri”, a adăugat preşedintele Consiliului Judeţean Harghita, Borboly Csaba. „Au fost întârzieri în cadrul acestui proiect, avem mai multe procese, nu doar arbitrajul – nu mai departe de ieri au decis că într-un proces de garanţie dosarul a fost trimis la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie – avem mai multe procese cu firma Cosedil şi ne vom lupta ca judeţul să nu sufere o pagubă, însă Justiţia va decide”, a completat Borboly Csaba.

Cel de-al doilea punct al ordinii de zi a şedinţei extraordinare a avut ca obiect aprobarea planului operativ de acţiune pe perioada iernii 2023-2024: aprobarea încadrării drumurilor judeţene pe nivele de viabilitate pentru sezonul de iarnă, cuprinzând bazele de deszăpezire, utilajele şi mijloacele de transport pe fiecare sector de drum pentru activitatea de combatere a înzăpezirii, a poleiului şi a gheţii pe drumurile judeţene aflate în administrarea Consiliului Judeţean Harghita.

Planul operativ de acţiune în sezonul rece se aprobă anual, însă diferenţa actualului plan faţă de cel aprobat anul trecut este că pentru drumurile aferente lotului 3 firma nu se mai ocupă de deszăpezire. „În consecinţă, am realizat o procedură prin care firma noastră («Întreprinderea Drumuri Harghita»n.a.) va realiza deszăpezirea pe aceste drumuri. Cu alte cuvinte, în acest moment prin planul propus spre aprobare încuviinţăm modul prin care se va face deszăpezirea: sunt 18 loturi, din care două loturi vor intra în sarcina firmei noastre, iar restul conform acordurilor cadru care au fost încheiate în urmă cu doi ani. Aşadar, pentru sezonul rece 2023-2024 este asigurată deszăpezirea pe toate drumurile din judeţ”, a declarat Adrian Chiorean, director general adjunct la Direcţia Tehnică a Consiliului Judeţean Harghita.

„De altfel, vin de la unul dintre punctele de lucru – cel de la Feliceni – şi am constatat că suntem pregătiţi pentru deszăpezire. Iarna nu ne va surprinde în judeţul Harghita. Încă nu ninge (în zonele joase – n.a.), doar la altitudini mari s-au înregistrat căderi de zăpadă, dar suntem pregătiţi ca din bani puţini să asigurăm şi deszăpezirea”, a subliniat preşedintele Consiliului Judeţean Harghita, Borboly Csaba.

DANIELA MEZEY

Comentarii:

comentarii

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.