Puteți susține ziarul Informația Harghitei și, implicit, această pagină de Internet
prin direcționarea către Fundația „Adevărul Harghitei”
a până la 3,5% din impozitul datorat.

Peste 1,65 de milioane de lei alocaţi pentru sprijinirea dezvoltării localităţilor din zona Odorhei | Informația Harghitei - jurnal independent
sâmbătă , 20 aprilie 2024
Home » Societate » Peste 1,65 de milioane de lei alocaţi pentru sprijinirea dezvoltării localităţilor din zona Odorhei
Peste 1,65 de milioane de lei alocaţi pentru sprijinirea dezvoltării localităţilor din zona Odorhei

Peste 1,65 de milioane de lei alocaţi pentru sprijinirea dezvoltării localităţilor din zona Odorhei

  • Borboly Csaba: „Construirea drumurilor nu reprezintă doar cheltuieli, ci şi asigurarea unor şanse de creştere economică”

Şedinţa extraordinară a Consiliului Judeţean Harghita s-a desfăşurat, vineri, la Căminul Cultural din comuna Lupeni, localitate care găzduieşte la sfârşitul săptămânii cea de-a XX-a ediţie a Festivalului „Zilele Cărbunarilor” şi despre care preşedintele CJ Harghita a afirmat că este „un model de cooperare şi de viziune pentru dezvoltare”.

În debutul şedinţei, a fost aprobată o nouă rectificare a bugetului de venituri şi cheltuieli al judeţului Harghita pe anul 2022, de această dată o rectificare pozitivă, prin majorarea bugetului local la partea de venituri cu 3,713 de milioane de lei – sume defalcate din taxa pe valoarea adăugată, cu care va fi suplimentat capitolul Cheltuieli.

Pentru sprijinirea continuării investiţiilor şi pentru susţinerea proiectelor de dezvoltare ale localităţilor din zona Odorhei, s-a aprobat, vineri, alocarea de sume din fondul aflat la dispoziţia Consiliului Judeţean, constitut din cota de 6% din impozitul pe venit pe anul în curs în valoare de 1,657 de milioane de lei.

Astfel, comunei Lupeni i-a fost alocată suma de 100.000 de lei pentru modernizarea DJ 134C din localitate, comunei Dârjiu i-au fost aprobate 270.000 de lei pentru reabilitarea oficinelor căminelor culturale din Dârjiu şi Mujna şi pentru amenajarea unei parcări şi de spaţii verzi, precum şi pentru construirea trotuarului pe lângă DJ 133; comunei Mereşti i s-a repartizat suma de 280.000 de lei pentru montare de camere de supraveghere şi achiziţionarea de echipament IT pentru Şcoala Gimnazială „Dávid Ferenc”, pentru lucrări de reparaţii pe DJ 132A şi pentru realizarea unei zone de agrement în Comuna Mereşti.

Comuna Corund va beneficia de 150.000 de lei din fondul la dispoziţia Consiliului Judeţean Harghita constituit din cota de 6% din impozitul pe venit pentru amenajarea trotuarului de-a lungul DN 13A în localitate, comunei Căpâlniţa i s-au alocat 200.000 de lei pentru reabilitarea reţelei de apă potabilă şi extinderea reţelei de canalizare, iar pentru comuna Mărtiniş s-au aprobat 450.000 de lei pentru reabilitarea energetică a primăriei.

Oraşul Vlăhiţa a solicitat şi i s-a aprobat alocarea sumei de 150.000 de lei pentru reabilitarea şi modernizarea Liceului Tehnologic „Gábor Áron”, iar comuna Feliceni va primi suma de 300.000 de lei pentru sprijinirea mai multor investiţii: elaborarea proiectului tehnic pentru canalizare, a planurilor urbanistice zonale în localităţile Oţeni şi Tăureni, pentru reabilitarea clădirii Dispensarului Medical Feliceni şi pentru modernizarea zonei bisericii din localitate.

Întrebat când vor fi alocate sume din fondul de constituit din cota de 6% din impozitul pe venit şi localităţilor din zona de nord a judeţului, preşedintele CJ Borboly Csaba a dat asigurări că acest lucru se va întâmpla în cursul acestei luni. „În cursul lunii septembrie, când găsim data şi locaţia potrivită, vom merge cu 100% din ce a mai rămas”, a spus şeful administraţiei publice judeţene.

Cu două abţineri, s-a aprobat şi cererea de tragere de credit nr. 12 din Contractul de credit al Consiliului Judeţean, pentru achitarea facturilor emise de constructor la următoarele investiţii: reabilitare DJ 123 şi reparaţia a patru podeţe afectate de inundaţiile din iunie 2016 – 1.815.793,85 lei; reabilitare DJ 127, judeţul Harghita – 433.558,33 lei şi modernizare sistemului rutier pe DJ 135, limita judeţului Mureş – Atid – 1.500.000,00 lei, totalizând 3.749.352,18 lei.

„Construirea drumurilor nu reprezintă doar cheltuieli, ci şi asigurarea unor şanse de creştere economică”, a subliniat preşedintele CJ Harghita.

Un număr de 44 de angajaţi ai Spitalului Judeţean de Urgenţă (SJU) din Miercurea-Ciuc, a căror activitate „depăşeşte semnificativ volumul optim de activitate, în raport cu complexitatea cazurilor”, vor beneficia de stimulente financiare în valoare totală de 51.841 de lei acordate pentru luna august, conform listei propusă de managerul unităţii sanitare şi avizată de Comitetul director al SJU.

Consiliul Judeţean şi-a însuşit şi proiectul de stemă a judeţului Harghita, cu două abţineri, cele ale consilierilor PSD şi PNL.

Forul decizional al CJ Harghita a mai aprobat stingerea dreptului de proprietate al UAT Judeţul Harghita asupra Vilei nr. 36 situată în localitatea Băile Homorod, care a ars într-un incendiu, şi scoaterea acesteia din domeniul public. În locul ei va fi construit un hotel modern, a precizat Borboly Csaba.

Preşedintele CJ Harghita a anunţat că judeţul Harghita a câştigat un proiect al cărui buget total este de 2.200.000 de forinţi, „cu o finanţare de 100% din partea Ministerului Agriculturii din Ungaria”, care are ca obiectiv „Prezentarea registrului de valori al judeţului Harghita prin spectacole de teatru de păpuşi pentru copii – 2022”, acesta fiind inclus în bugetul de venituri şi cheltuieli al judeţului.

Comentarii:

comentarii

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.