Puteți susține ziarul Informația Harghitei și, implicit, această pagină de Internet
prin direcționarea către Fundația „Adevărul Harghitei”
a până la 3,5% din impozitul datorat.

Dublă lansare de carte la Izvoru Mureşului:„Marele Absent”, de Cezar Haiura şi volumul colectiv „Albastru ILEGAL” | Informația Harghitei - jurnal independent
vineri , 29 martie 2024
Home » Cultură »
Dublă lansare de carte la Izvoru Mureşului:
„Marele Absent”, de Cezar Haiura şi volumul colectiv „Albastru ILEGAL”
<h5><i>Dublă lansare de carte la Izvoru Mureşului:</i></h5>„Marele Absent”, de Cezar Haiura şi volumul colectiv „Albastru ILEGAL”

Dublă lansare de carte la Izvoru Mureşului:
„Marele Absent”, de Cezar Haiura şi volumul colectiv „Albastru ILEGAL”

Un nou eveniment dedicat limbii şi culturii româneşti a fost organizat, sâmbătă, de Asociaţia Cenaclului Literar „Buna Vestire” din Miercurea-Ciuc la Complexul Sportiv Naţional Izvoru Mureşului: lansarea cărţilor „Marele Absent”, de Cezar Haiura şi volumul colectiv „Albastru ILEGAL”.

În deschiderea evenimentului, moderatorul evenimentului, Gheorghe Filip, a remarcat prezenţa mai multor tineri şi a punctat că „este un lucru extraordinar” deoarece ei sunt cei care trebuie „să ducă mai departe frumosul”.

„Aici văd şi tineri, ceea ce este extraordinar, pentru că eu întotdeauna am spus că atunci când ne gândim la noi înşine nu e suficient să trăim prezentul, ci trebuie să pregătim şi viitorul într-un fel sau altul. (…) Esenţial este aşadar să avem nişte călători, nişte truditori de a duce mai departe frumosul”, a spus Gheorghe Filip.

La începutul evenimentului, părintele Claudiu Voşloban a binecuvântat întâlnirea de sâmbătă, după care a urmat prezentarea propriu-zisă a celor două volume.

„Titlul Marele Absent este titlul unei poezii dedicată Crăciunului din care, din păcate, l-am exclus pe însăşi protagonist”

Prima carte lansată în prezenţa autorului a fost „Marele Absent”, de Cezar Haiurea chiar de ziua de naştere a poetului bucovinean. Volumul a apărut la Editura Agnos din Sibiu, prefaţa fiind semnată de Ştefan Mitroi şi postfaţa de pr. Constantin Necula.

Preşedintele Asociaţiei Cenaclului Literar „Buna Vestire”, poetul Ionel Simota, care este şi membru al Uniunii Scriitorilor din România – Filiala Braşov, a punctat faptul că Cezar Haiura este „un scriitor de forţă”. „Cezar Haiura vine astăzi cu o carte de poezie foarte frumoasă, se numeşte Marele Absent. Eu aş putea să vă desluşesc puţin de ce se numeşte cartea aceasta Marele Absent, pentru că eu chiar îl înţeleg, îl pricep pe acest om. Este un scriitor de forţă. Este un poet puternic, dar este în acelaşi timp un individ care stă în propria umbră. Este un om care nu ţine neapărat să rupă frâiele, să iasă. Cezar întotdeauna a fost aşa. Este un om care stă şi aşteaptă, stă şi vede, stă şi cugetă şi credeţi-mă că în spaţiul acesta literar românesc sunt foarte puţini oamenii care fac asemenea. (…) Cezar este un tip care are o expresie literară profundă, lăuntrică”, a spus Ionel Simota.

Moderatorul lansării de carte a dat citire recenziei volumului realizată de prof. Ramona Moldovan, membră a Cenaclului „Buna Vestire” din Miercurea-Ciuc, din care spicuim:

„Am întâlnit în Marele Absent, volumul de poezii al poetului Cezar Haiura, o lume iubită, analizată atent de ochiul pătrunzător al poetului, realist, energetic, profund, dar cu multă iubire, o poezie caldă, cuminte, chiar şi în revoltă, presărată cu îngeri, coborâţi sporadic într-o lume desacralizată («Văzându-ne blocaţi mult prea urât/În omeneşti războaie de uzură,/Toţi îngerii din cer s-au hotărât/Şi lăcuiesc pământul cu glazură» – ARIPI DE ZĂPADĂ). Vizualizăm un eu poetic răstignit între trecut şi contemporaneitate, cu braţele larg deschise, el ocroteşte, pe de o parte, toate valorile morale, naţionale, creştine ale poporului său. Numele-icoană pentru care luptă cu arma-cuvânt scoasă din teacă sunt ŢARĂ, ROMÂNIA, BASARABIA, DUMNEZEU, HRISTOS, MARIA, MAMĂ, EA. Pe de altă parte, eul liric este un om al timpului său, perfect conştient de tarele lumii al cărei cetăţean este, aşa cum magistral se prezintă în PARIU: «poetul deschide ochii/odată cu ultima secvenţă/din visul păsărilor/îşi spală dinţii/îşi bea cafeaua/(sau viceversa…?)/poate-şi fumează/ţigara fără filtru/scrie ceva genial/ce nu interesează/pe nimeni/apoi îşi coboară în oraş/primind cu stoicism/croşeul realităţii». În tot acest demers al său de a salva valori morale pe care unii, din ce în ce mai mulţi, le consideră desuete, eul poetic nu este singur, el pare într-un perpetuu dialog cu Dumnezeu, cu iubita, sau adeseori este un eu – voce a unei mulţimi, a unei comunităţi, un tribun justiţiar, un salvator, mereu în alertă, mereu atent, mereu în căutare… şi, probabil, acolo, în această căutare răzbate motivul marelui absent, explicat, de altfel, de poet în poezia omonimă, în care profanul cotidian, consumerismul omului modern, sufocă sacrul, într-un mod agresiv aproape, uneori chiar involuntar, printr-o pasivitate criminală: «Cu roşii moşi-crăciuni pavăm istorii/Cu globuri, ciocolată, staniol,/Hristos, motivul clar al sărbătorii/Stă umilit, atemporal şi gol.//Aşteaptă cuminţel o-mbrăţişare,/Un La mulţi ani timid sau complezent,/Noi, robii, L-am exclus din sărbătoare/Pe Împărat, pe Marele Absent». (…) Marele Absent este cartea care constată o stare de fapt, o situaţie de breaking news nietzscheană, dar care ne arată şi calea, ne oferă şi soluţiile: căutarea, ieşirea din pasivitate şi iubirea”.

La rândul său, autorul volumului „Marele Absent”, Cezar Haiura, a explicat că mesajul cărţii este acela „pe care încearcă orice poet să-l transmită prin scrisul său pentru a devoala lumea privind în ochii pe care câteodată Dumnezeu îi dăruieşte mai limpezi şi pentru a găsi semnificaţii pe care omul obişnuit nu reuşeşte să le întrevadă”. „Marele absent este un volum care vrea să transmită ideea de iubire ca o ramificaţie a iubirii dumnezeieşti. Titlul Marele Absent este titlul unei poezii dedicată Crăciunului din care, din păcate, l-am exclus pe însăşi protagonist, aşa cum se întâmplă cam peste tot în societatea noastră: dăm deoparte esenţialul şi ne interesează staniolul şi faţada. Esenţialul rămâne undeva în umbră. Marele Absent nu este absent doar de la sărbătoarea lui, este absent din păcate de multe ori şi din viaţa noastră cotidiană. Creatorul nu mai beneficiază de atenţia creatului care s-a limitat a trăi în carapacea propriului orgoliu”, a declarat Cezar Haiura. 

„Albastru ILEGAL” – poeţi din cadrul Ministerului Afacerilor Interne

Poetul Ionel Simota, cel care a coordonat volumul colectiv, a vorbit despre a doua carte lansată, „Albastru ILEGAL”, o antologie de poezii scrise de şapte autori, toţi militari de carieră ai Ministerului Afacerilor de Interne. Cartea a apărut la Editura Agnos din Sibiu. Ionel Simota a explicat publicului prezent la Izvoru Mureşului că prin apariţia acestui volum a dorit să contrazică stereotipurile referitoare la angajaţii Ministerului Afacerilor de Interne.

„Am vrut cumva să contrazic ideile acelea deşănţate în care, vezi, Doamne!, se propagă teoria că ce pot să facă nişte oameni din Ministerul de Interne. Sunt toţi militari de carieră ai Ministerului de Interne, şapte persoane din acest volum. Sunt oameni premiaţi pentru literatură, fac parte unii dintre ei din Uniunea Scriitorilor din România. (…) M-am gândit: chiar am să-i scot în faţă, am să-i promovez, am să fac lucrul acesta. Şi am trudit la această carte cumva cu tipul de la tipografie, care îmi este foarte bun prieten, maghiar fiind. Eu am prieteni foarte buni şi maghiari. Şi am dus-o la capăt şi am scos la lumină acest volum”, a spus preşedintele Cenaclului Literar Buna Vestire.

Cei şapte autori care au contribuit cu poezii la apariţia volumul „Albastru ILEGAL” sunt: Magda Răducu, Vasile Bele, Marius Coşerariu, Cezar Haiura, Teodor Sandu, Ionel Simota şi Costel Stancu. La evenimentul de sâmbătă, pe lângă Ionel Simota şi Cezar Haiura, a mai participat şi Marius Coşerariu, din Bicazul Ardelean şi membru al grupului folk „Eu cred”.

„Sunt oameni care scriu foarte frumos şi mi-am dorit din toată inima să-i prind în această antologie. Fiecare scrie în alt fel, şi asta am vrut. Ne-am dorit din toată inima autori care să exprime mereu altfel de literatură, altfel de expresie literară şi asta au şi făcut oamenii. În carte se regăsesc şi nişte simple autobiografii. Au versuri reprezentative şi sunt foarte bucuros că am făcut gestul acesta, pentru că în cadrul Ministerului de Interne nimeni eu nu cred că a mai făcut aşa ceva. Chiar nu a făcut. Oamenii se ocupă de cărţi de specialitate, (…) dar nu de literatură adevărată, creată de nişte oameni care trăiesc, respiră literatură” a mai spus Ionel Simota.

După acest moment, Gheorghe Filip a citit, cu talentul său recunoscut, câte o poezie sau două din fiecare din cei şapte autori.

În cadrul manifestării, Claudia Voşloban, profesor şi doctor în literatură, a vorbit despre activitatea Cenaclului Literar „Buna Vestire” din Miercurea-Ciuc în această zonă, dedicată neamului românesc, de 25 de ani sub această denumire.

De asemenea, în cadrul evenimentului Ionel Simota a realizat şi o scurtă prezentare a cărţii-document „Folclor românesc din judeţul Harghita – Cercetarea dimensiunii păstrării, conservării şi promovării acestuia”, scrisă de Doru Viorel Ciubîcă şi Elena Gavriluţiu (cu amănunte despre acest volum vom reveni într-un număr viitor).

Pe parcursul întâlnirii, grupurile „Folk în Dar” din Subcetate, coordonat de Dana Buzoianu…, şi „Eu cred”, format din Marius Coşerariu şi Elena Ropotoaia, au încântat publicul cu muzică de calitate. (Consemnare de Şt. Pătrîntaş)

Comentarii:

comentarii

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.