Peste 120 de sportivi din ţară şi din străinătate participă săptămâna viitoare la tradiţionalul tur ciclist desfăşurat în judeţele Harghita, Covasna şi Mureş
Sportivi din mai multe ţări vor participa, în perioada 7-9 august, la deja tradiţionalul tur ciclist desfăşurat în judeţele Harghita, Covasna şi Mureş, urmând să fie introduse restricţii temporare de circulaţie pe mai multe drumuri.
Evenimentul sportiv denumit de organizatori „Turul Ciclist al Ţinutului Secuiesc” se află anul acesta la cea de-a XVIII-a ediţie, în competiţie fiind înscrişi 126 de concurenţi din 21 de echipe din România, Ungaria, Polonia, Germania, Austria, Bulgaria, Norvegia, Kazahstan, Cehia, Italia şi SUA. Competiţia este clasificată UCI 2.2 în calendarul Uniunii Cicliste Internaţionale, iar traseul include localităţile Târgu Mureş, Miercurea Nirajului, Sovata, Odorheiu Secuiesc, Miercurea-Ciuc, Sfântu Gheorghe şi Covasna.
În acest an, cursa Prolog, care se va desfăşura pe o distanţă de 4,5 kilometri, va începe, în data de 7 august, la ora 18:00, în parcarea hotelului B-Hotel din Sfântu Gheorghe, iar linia de sosire va fi în Băile Şugaş. În prima etapă a competiţiei, programată pentru 8 august, cicliştii vor pedala pe o distanţă de 117 kilometri pe ruta Sfântu Gheorghe – Miercurea-Ciuc, însă pe un traseu mai dificil care trece prin Pasul Nyerges şi localităţile Covasna şi Târgu Secuiesc. Cea de-a doua etapă se va desfăşura în data de 9 august, iar startul va fi din Târgu Mureş, sportivii urmând să ajungă în centrul municipiului Miercurea-Ciuc după ce vor parcurge o distanţă de 171,8 kilometri trecând prin Sovata şi Odorheiu Secuiesc.
„Este un eveniment sportiv foarte important, vorbim de cea de-a XVIII-a ediţie, dar vedem şi greutăţile de fiecare dată, pentru că vorbim de un program şi o competiţie sportivă care este foarte specială. Sunt fericit să anunţ că autorităţile locale au venit şi anul acesta cu un sprijin adecvat şi, pe lângă principala susţinere pe care o dă Primăria Miercurea-Ciuc şi alte municipalităţi din zonă, şi consiliile judeţene îşi aduc aportul. Totodată, vedem necesar pe termen mediu ca această competiţie să iasă din spaţiul geografic în care se desfăşoară ca să poată să fie vizibilă şi pentru cei care urmăresc cu simpatie şi cu deschidere ce se întâmplă în secuime. Competiţia este benefică pentru oraşul nostru pentru că pe de o parte sprijinim sportul local, iar pe de altă parte sprijinim vizibilitatea comunităţii şi conexiunile cu lumea sportivă care este importantă, trebuie pus în cât mai multe specializări pe agenda internaţională şi regională oraşul nostru. Vorbim de 120 de sportivi şi staff-urile tehnice. Asta înseamnă foarte multe venituri generate pentru cei care oferă servicii turistice, dar totodată trebuie să vorbim şi despre vizibilitate.
Este important pentru noi ca în domeniul ciclismului să fie un reper anual ce se întâmplă în Miercurea-Ciuc”, a declarat într-o conferinţă de presă primarul municipiului reşedinţă de judeţ, Korodi Attila.
Competiţia ciclistă este organizată de Direcţia Judeţeană pentru Sport Harghita, Primăria Miercurea-Ciuc, Primăria Târgu Mureş, Federaţia Română de Ciclism şi mai multe organizaţii şi cluburi sportive, cu sprijinul mai multor companii şi instituţii, între care se numără şi consiliile judeţene din Harghita, Covasna şi Mureş.
Primăria Miercurea-Ciuc a informat că, până la trecerea convoiului de ciclişti, vor fi închise temporar mai multe sectoare de drum din localitate:
– joi, 8 august, 15:30-16:15: str. Braşovului – str. Uzina electrică – str. Lunca Mare (până la sensul giratoriu din faţa magazinului Kaufland ) – B-dul Timişoarei – Piaţa Libertăţii (traversând strada Kossuth Lajos);
– vineri, 9 august, orele 14:40-15:40: ieşirea din oraş spre Frumoasa (DN 12A) – sensul giratoriu din Topliţa-Ciuc – str. Câmpul mare – str. Szék – strada Lunca Mare (până la sensul giratoriu din faţa magazinului Kaufland) – B-dul Timişoarei – Piaţa Libertăţii (traversând str. Kossuth Lajos).
Festivitatea de premiere va avea loc în data de 9 august, de la ora 16:00, în Piaţa Libertăţii.
EMIL GROZA