Peste 1.600 de operaţiuni vamale, în prima jumătate a anului, în Harghita | Informația Harghitei - jurnal independent
sâmbătă , 9 decembrie 2023
Home » Economic » Peste 1.600 de operaţiuni vamale, în prima jumătate a anului, în Harghita
Peste 1.600 de operaţiuni vamale, în prima jumătate a anului, în Harghita

Peste 1.600 de operaţiuni vamale, în prima jumătate a anului, în Harghita

Peste 1.600 de operaţiuni vamale au fost înregistrate, în prima jumătate a acestui an, la Biroul Vamal de Interior (BVI) Harghita, cele mai multe dintre acestea fiind de import. Potrivit unui raport de activitate prezentat de reprezentanţii BVI Harghita în şedinţa de săptămâna aceasta a Colegiului prefectural, în cursul semestrului I al anului au fost înregistrate 1.641 de operaţiuni vamale, dintre care 982 de import şi 659 de export.

Au fost importate, în principal, mărfuri precum folii din materiale plastice, ambalaje din sticlă, din Turcia, diferite fire şi aţă de cusut, din China, Turcia, India, Indonezia, Vietnam şi Thailanda, aparate electronice, articole din uz casnic, articole de îmbrăcăminte, articole de ornament, din China, autoturisme, motociclete, maşini agricole şi diferite articole de mobilier, din Elveţia şi cărbune din lemn, cherestea răşinoase, pelete din lemn, placaje din lemn, pal brut şi pal melaminat, din Ucraina. Valoarea statistică a mărfurilor importate în cursul semestrului I a fost de 129.654.673 lei, se arată în raport.

În ceea ce priveşte operaţiunile vamale de export, BVI Harghita a informat că a fost vorba în special despre aţă de cusut şi diferite fire, cu destinaţia Republica Moldova, Algeria, Serbia, Turcia şi Ucraina, despre apă minerală, către Canada, Israel, Kuweit şi Regatul Unit, despre publicaţii periodice, în Norvegia şi Regatul Unit, despre material de shelărie din oţel, în Elveţia, despre paleţi din lemn, în Norvegia, Elveţia, Republica Moldova şi Serbia, despre sfori împletite, în Turcia şi Ucraina şi despre construcţii prefabricate, în Elveţia şi Serbia, valoarea statistică a mărfurilor exportate fiind de 88.636.299 lei.

În raportul de activitate al BVI Harghita se mai arată, între altele, că în prima jumătate a acestui an au fost aplicate 23 de procese verbale de contravenţie, în valoare totală de 34.500 de lei. O sancţiune în valoare de 2.000 de lei a fost aplicată pentru nerespectarea reglementărilor referitoare la accize, iar alte 22 în valoare de 32.500 de lei pentru nedeclararea mărfurilor la intrarea pe teritoriul Uniunii Europene, pentru depăşirea termenului de prezentare la biroul vamal de destinaţie şi pentru nedepunerea unor situaţii în termenul legal.

În primul semestru al anului, au fost efectuate 135 de acţiuni de verificare cu privire la controlul producţiei, circulaţiei şi comercializării produselor accizabile. Au fost întocmite 32 decizii de impunere pentru gospodării individuale, în valoare totală de 15.317 lei, nefiind înregistrate confiscări de produse accizabile.

În perioada amintită, personalul din cadrul BVI Harghita a asistat la distrugerea unei cantităţi de 753,93 hl de bere şi a întocmit un proces verbal de contravenţie, valoarea sancţiunii fiind de 2.000 de lei. (E.G.)

Comentarii:

comentarii

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.