Puteți susține ziarul Informația Harghitei și, implicit, această pagină de Internet
prin direcționarea către Fundația „Adevărul Harghitei”
a până la 3,5% din impozitul datorat.

Peste 1.300 de sancţiuni contravenţionale aplicate de jandarmii harghiteni pe parcursul unui an „total atipic” | Informația Harghitei - jurnal independent
sâmbătă , 2 martie 2024
Home » Societate » Peste 1.300 de sancţiuni contravenţionale aplicate de jandarmii harghiteni pe parcursul unui an „total atipic”
Peste 1.300 de sancţiuni contravenţionale aplicate de jandarmii harghiteni pe parcursul unui an „total atipic”

Peste 1.300 de sancţiuni contravenţionale aplicate de jandarmii harghiteni pe parcursul unui an „total atipic”

Jandarmii harghiteni au aplicat, pe parcursul anului trecut, 680 de amenzi în valoare totală de 650.850 de lei, fiind şi peste 650 de sancţiuni contravenţionale în cazul cărora procedurile s-au finalizat cu avertismente scrise. În 2020, efectivele Inspectoratului de Jandarmi Judeţean (IJJ) Harghita au constatat în mod independent 26 de infracţiuni, cu 27 de autori, care au făcut obiectul a 19 dosare, fiind întocmite actele premergătoare începerii urmăririi penale, iar pe timpul executării misiunilor de menţinere a ordinii publice în sistem integrat (cu poliţia) au fost constatate 277 de infracţiuni, cu 218 autori.

Potrivit unui recent comunicat al IJJ Harghita, 2020 a fost un an total atipic din cauza măsurilor ce au trebuit luate şi misiunilor ce au trebuit executate de efectivele proprii, în contextul pandemiei de coronavirus, orice comparaţie cu anul anterior sau cu oricare alt an fiind într-un fel irelevantă. În comunicat se precizează că, anul trecut, activitatea jandarmilor harghiteni a vizat intensificarea misiunilor în domeniul ordinii publice, în vederea prevenirii şi combaterii faptelor antisociale, asigurarea bunei desfăşurări a alegerilor pentru Senat şi Camera Deputaţilor şi alegerilor pentru autorităţile administraţiei publice locale, prevenirea infectării populaţiei cu virusul SARS-CoV-2, concomitent cu menţinerea la un nivel ridicat de calitate a misiunilor de pază şi protecţie instituţională.

Au fost executate 25.814 de misiuni specifice, dintre care 635 de asigurare a ordinii publice pe timpul desfăşurării manifestărilor sportive, cultural-artistice, promoţionale, religioase sau de protest, 18.565 de menţinere a ordinii publice prin constituirea de patrule mixte poliţie-jandarmerie sau prin patrule de jandarmerie incluse în sistemul unic de ordine şi siguranţă publică, 708 misiuni de pază transport valori, caracter special şi de corespondenţă secretă, 224 de intervenţii de salvare-evacuare la animale sălbatice, dar şi 418 misiuni în cooperare (19 cu poliţia, 115 cu ariile protejate, 65 cu organele silvice, 150 cu inspectoratul şcolar şi 69 de acţiuni cu alte instituţii).

Activitatea desfăşurată de posturile de jandarmi montane s-a concretizat în patrulări în staţiunile din raza de competenţă şi pe traseele turistice adiacente acestora, dar şi prin acţiuni desfăşurate în colaborare cu personalul structurilor de Salvamont şi al Rezervaţiilor Cheile Bicazului-Haşmaş, Tinovul Mohoş, Cheile Vârghişului. Au fost constatate 322 de contravenţii, valoarea amenzilor contravenţionale aplicate fiind de 90.600 lei.

De asemenea, fie distinct sau în cadrul misiunilor de menţinere a ordinii publice, în vederea asigurării protejării populaţiei împotriva răspândirii virusului SARS-CoV-2 au fost organizate 8.157 de patrule mixte poliţie-jandarmerie şi 3.286 de patrule de jandarmerie. „Jandarmii harghiteni, aşa cum au acţionat şi până acum, vor contribui în continuare, prin efortul individual şi în echipă, la îndeplinirea cu responsabilitate a misiunilor, la identificarea acelor soluţii optime de gestionare a fenomenului infracţional şi contravenţional, în vederea creării unui climat sigur de ordine şi siguranţă publică pentru cetăţean. Mai mult decât atât, jandarmii harghiteni mulţumesc cetăţenilor, poate cel mai important factor de echilibru în judeţul Harghita pe timpul pandemiei. Faptul că am fost liniştiţi şi fără incidente majore nu s-a datorat doar celei mai bune organizări a noastre, nu am fost nici cei mai performanţi, nu am ştiut mai mult ca alţii despre cum să gestionam acest fenomen, nici nu am avut mai mult noroc. Nu, am avut parte de cetăţeni care au respectat toate regulile impuse, bune sau rele, aşa cum a dorit să le considere fiecare, dar care în final au dus la o stare de bine şi dacă vor fi respectate în continuare de către toţi, ne vom recupera vieţile aşa cum ni le dorim fiecare”, se mai arată în comunicat.

Consemnare de EMIL G.

Comentarii:

comentarii

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.