Puteți susține ziarul Informația Harghitei și, implicit, această pagină de Internet
prin direcționarea către Fundația „Adevărul Harghitei”
a până la 3,5% din impozitul datorat.

Sezonul de vânătoare la cerbi de trofeu s-a încheiat | Informația Harghitei - jurnal independent
joi , 25 aprilie 2024
Home » Agricultură/Ecologie » Sezonul de vânătoare la cerbi de trofeu s-a încheiat
Sezonul de vânătoare la cerbi de trofeu s-a încheiat

Sezonul de vânătoare la cerbi de trofeu s-a încheiat

  • De pe fondurile cinegetice gestionate de ocoalele silvice din cadrul DS Harghita, în acest sezon, cel mai mare şi frumos trofeu de cerb a cântărit 9,2 kilograme

Una dintre cele mai frumoase vânători este considerată a fi cea la cerbi comuni de trofeu, apreciată de foarte mulţi vânători – în special de cei străini care locuiesc în mari aglomerări urbane – deoarece se desfăşoară în mediul natural, sălbatic, şi nu în ţarcuri cinegetice sau în zone unde vânatul este ademenit cu hrană. Astfel că partidele de vânătoare la cerbi de trofeu se întind pe mai multe zile, iar abilităţile vânătorilor sunt serios puse la încercare. În acest an, la această vânătoare nobilă, cum o numesc cei împătimiţi, pe fondurile cinegetice administrate de DS Harghita au participat doar cetăţeni străini.

Directorul Direcţiei Silvice (DS) Harghita, ing. Cătălin Mutică, a declarat că sezonul de vânătoare la cerb mascul de trofeu s-a încheiat, cota de vânătoare în acest an, pentru fondurile cinegetice administrate de ocoalele silvice din cadrul direcţiei, a fost de 16 exemplare de cerbi masculi, din care 10 de trofee valoroase şi şase de selecţie (extragerea exemplarelor care nu sunt valoroase din punct de vedere genetic). Din cele 16 exemplare, s-au recoltat 13, din care opt de trofeu şi cinci de selecţie.

Ing. Cătălin Mutică a precizat că cele trei fonduri de vânătoare din cadrul DS Harghita sunt gestionate prin trei ocoale silvice: Topliţa, fondul cinegetic Voivodeasa, Borsec – Bistricioara, Tulgheş – Rezu Mare. Trofeele recoltate în această toamnă sunt împărţite pe cele trei fonduri cinegetice. De altfel, a spus directorul direcţiei silvice, o gestionare corectă a unui fond cinegetic înseamnă implementarea unor măsuri specifice, vânătoarea fiind una dintre ele, astfel încât numărul real de exemplare de vânat existent pe suprafaţa respectivă să fie cât mai aproape de cel optim.

Vânători din Germania, Ungaria şi Belgia

Revenind la vânătoarea la cerb de trofeu din această toamnă, ing. Cătălin Mutică a explicat că trofeele la cervide sunt evaluate în primul rând după greutate, însă mai sunt şi alte elemente calitative: culoarea, perlajul, structura, coroana trofeului. Sunt mai multe elemente care formează un punctaj. În funcţie de punctaj, se împart în trofee nemedaliabile şi medaliabile, echivalentul medaliilor de bronz, argint sau aur. În această toamnă, în funcţie de acest punctaj, de pe fondurile cinegetice din cadrul DS Harghita au fost recoltate cinci trofee de argint şi patru de bronz.

Trofeul cu cea mai mare greutate a fost recoltat de pe fondul cinegetic Bistricioara, de la Ocolul Silvic Borsec, şi a avut 9,2 kg. Conform sursei citate, au fost ani în care s-au extras şi trofee mai valoroase decât în acest sezon, însă aceasta nu înseamnă că rezultatul nu este bun. „Nu oricând poţi avea un trofeu de aur, pentru că aceasta ar însemna să recoltezi un trofeu de peste 12 kg. Nu sunt neapărat rarităţi, dar e o vânătoare grea. Aceasta nu înseamnă că nu avem şi trofee de aur pe fondurile noastre cinegetice. Nu a fost să fie anul acesta. Din punctul nostru de vedere e un rezultat foarte bun, deoarece nici într-un an nu am recoltat integral cota de recoltare la trofee”.

Trofeele recoltate ajung la vânători, după ce reprezentanţii gestionarului fondului de vânătoare se ocupă de îndeplinirea formalităţilor legale pentru a se efectua transportul. Cum am amintit, în acest an toţi vânătorii au fost din străinătate, faţă de 2021 când au fost şi din România, preţurile fiind aceleaşi pentru toţi. Astfel, în acest an au fost vânători din Germania, Ungaria şi Belgia.

Ing. Cătălin Mutică a mai precizat că marea majoritate a vânătorilor au fost găzduiţi în cabanele direcţiei silvice. „Am oferit servicii de cazare şi organizare de vânătoare, ceea ce şi din punct de vedere economic a fost mai mult decât mulţumitor”, a spus directorul DS Harghita.

Sezonul de vânătoare în zona de munte continuă la cerbul comun – mascul de selecţie şi femele – şi la mistreţi

În continuare, la cervide, sezonul de vânătoare rămâne deschis la femele şi mascul de selecţie. „Aceste exemplare se pot recolta în continuare de către reprezentanţii gestionarului fondului de vânătoare, dacă nu sunt doritori din partea vânătorilor. Corect ar fi, conform contractului pe care îl avem cu autoritatea naţională, să se recolteze toate exemplarele aprobate, astfel încât să poţi să gestionezi populaţia respectivă, în cazul acesta de cervide, corespunzător şi să ştii ce ai de făcut în următorul sezon”, a spus ing. Cătălin Mutică.

De asemenea, nu s-a încheiat sezonul de vânătoare la mistreţi, însă în cazul acestei specii recoltarea se realizează cu o atenţia sporită din cauza pestei porcine africane.

Directorul DS Harghita a amintit şi de „ceea ce ar fi trebuit să însemne o revenire la vânătoarea la cocoşul de munte”. Acesta a spus că vânătoarea la cocoşul de munte în toamnă este ceva inedit, deoarece până acum aceasta avea loc primăvara, în perioada rotitului, atunci când vânătorii se pot apropia mai mult de pasăre.

Ordinul de ministru prin care a fost permisă vânarea, până la sfârşitul lunii noiembrie, a 239 de cocoşi de munte, cei mai mulţi dintre ei – 38 – în judeţul Harghita, a fost publicat în Monitorul Oficial în 3 octombrie. Prin acest ordin se redeschidea vânătoarea pentru cocoşul de munte după 11 ani de interdicţie. Totuşi, judecătorii Curţii de Apel Braşov au decis săptămâna trecută suspendarea ordinului de ministru până la pronunţarea instanţei de fond. Solicitarea a fost depusă de Asociaţia Alianţa pentru Combaterea Abuzurilor.

DS Harghita a avut aprobată o cotă de recoltă de câte un cocoş de munte pentru fiecare din cele trei fonduri cinegetic.

Hrană pentru cervide în sezonul rece

Directorul DS Harghita a declarat că în sezonul rece pe cele trei fonduri cinegetice este asigurată hrana pentru vânat când temperaturile sunt foarte scăzute, stratul de zăpadă e mare şi animalele nu-şi mai pot asigura singure hrana. Ocoalele silvice asigură frunzarele, fânul, ce se recoltează din zone speciale din fondul forestier. De asemenea, în momentul de faţă este în derulare procedura de achiziţie publică pentru cantitatea de porumb necesară pe timpul iernii.

În perioada următoare se refac hrănitorile pentru cervide sau se construiesc altele noi. De asemenea, potecile pentru vânat se curăţă de crengi pentru a crea un acces cât mai facil în zonele în care se administrează hrana. (Şt. Pătrîntaş)

Comentarii:

comentarii

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.