Puteți susține ziarul Informația Harghitei și, implicit, această pagină de Internet
prin direcționarea către Fundația „Adevărul Harghitei”
a până la 3,5% din impozitul datorat.

Şedinţa extraordinară convocată la Consiliul JudeţeanPentru luna ianuarie, transportul elevilor va fi decontat în baza sumelor forfetare, în baza unei valori de 0,37 lei/km | Informația Harghitei - jurnal independent
duminică , 19 mai 2024
Home » Societate »
Şedinţa extraordinară convocată la Consiliul Judeţean
Pentru luna ianuarie, transportul elevilor va fi decontat în baza sumelor forfetare, în baza unei valori de 0,37 lei/km
<h5><i>Şedinţa extraordinară convocată la Consiliul Judeţean</i></h5>Pentru luna ianuarie, transportul elevilor va fi decontat în baza sumelor forfetare, în baza unei valori de 0,37 lei/km

Şedinţa extraordinară convocată la Consiliul Judeţean
Pentru luna ianuarie, transportul elevilor va fi decontat în baza sumelor forfetare, în baza unei valori de 0,37 lei/km

Consiliul Judeţean (CJ) Harghita s-a întrunit în şedinţă extraordinară, luni, pentru a dezbate şi supune aprobării mai multe proiecte.

Principală problemă este transportul elevilor, unde s-a aprobat suma în valoare de 0,37 lei/km. Aceasta este suma unitară la nivel naţional conform sumelor forfetare lunare pentru transportul elevilor.

„Trebuie ştiut faptul că suntem printre puţinele judeţe care au comunicat foarte mult cu consiliul concurenţei, cu ministerul, cu autoritatea de supraveghere a serviciilor publice. Foarte greu s-a ajuns la o concluzie, ceva ce trebuia făcut încă din prima săptămână a lunii septembrie, conform legislaţiei, a fost făcut doar acum câteva zile de către ANRSC (Autoritatea Naţională de Reglementare pentru Serviciile Comunitare de Utilităţi Publice). Atunci s-a hotărât că un km în România costă 0,37 lei. Aş dori să vă semnalez că în judeţul Harghita, preţul abonamentelor a fost mai ridicat, suma calculată până acum a fost de 0,40 lei/km. Aici intervine şi frigul, este un consum mai mare de combustibil”, a precizat preşedintele CJ Harghita, Borboly Csaba.

În baza aprobării acestui proiect, autorităţile vor putea deconta abonamentele pentru transportul elevilor. Decizia privind tariful de 0,37 lei/km trebuie aprobată de judeţele în nevoie până la data de 1 februarie. Parcursul pentru a ajunge în acest punct a fost unul dificil, având nevoie de un studiu de oportunitate şi de trafic care a fost contractat în octombrie 2022. Studiul de oportunitate a fost aprobat în noiembrie 2022, după care a fost elaborat caietul de sarcinii, necesar pentru începerea licitaţiilor, care a suferit diverse modificări până în luna decembrie a anului trecut. În momentul de faţă, proiectul se află în faza de control, iar decontarea se va face de minister direct către elevi, şi nu către operatorii de transport.

„Câteva completări la ceea ce s-a spus, inclusiv în luna ianuarie transportul elevilor va fi decontat în baza sumelor forfetare, în baza acestei valori de 0,37 lei/km, deşi în modificarea HG 810 scrie că doar de la 1 februarie. Având în vedere că în luna ianuarie operatorii de transport au decis să nu mai elibereze abonamente gratuite, cum au făcut în lunile octombrie, noiembrie, decembrie, pe bună dreptate pentru că nu şi-au recuperat sumele, în luna ianuarie se va plăti în baza sumelor forfetare. Pentru lunile restante, operatorii de transport au eliberat abonamente gratuite şi ei îşi vor recupera sumele în baza acestei sume forfetare. Sigur există diferenţe foarte mari între facturile emise de ei şi sumele forfetare. Aceste diferenţe sunt oarecum justificate pentru că ei au eliberat abonamente gratuite elevilor pe toată luna decembrie, suma forfetară se calculează 0,37 lei/km pe fiecare zi în care au fost cursuri”, a explicat, în cadrul unei intervenţii, consilierul judeţean Costin Hîrlav, care este şi inspector şcolar general adjunct.

Ajutor pentru Biserica Ortodoxă din Uilac

Pe parcursul şedinţei au fost supuse votului şi aprobate două proiecte din domeniul social, unul privind finanţarea costului anual pentru un copil/tânăr instituţionalizat sau aflat la asistent maternal profesionist, care provine din unitatea administrativ-teritorială respectivă şi se află în evidenţa Direcţiei Generale de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului Harghita, cel de-al doilea privind finanţarea costului anual pentru o persoană cu handicap instituţionalizată, care provine din unitatea administrativ – teritorială respectivă şi se află în evidenţa Direcţiei Generale de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului Harghita.

Totodată, în aceasta şedinţă s-a modificat numărul de delegaţi care se vor deplasa în străinătate, în judeţul Vas, Ungaria, în perioada 8-11 februarie 2024. Comuna Racu va primi 400 mii lei din Fondul la dispoziţia Consiliului Judeţean Harghita constituit din cota de 6% din impozitul pe venit, pe anul 2024. Comuna Săcel va primi un ajutor financiar, în valoare de 100 mii lei din Fondul de rezervă bugetară la dispoziţia Consiliului Judeţean Harghita pe anul 2024, pentru intervenţia de urgenţă pentru eliminarea ciupercii lacrimogene şi reconstrucţia bisericii ortodoxe din satul Uilac.

EMILIA Ş.

Comentarii:

comentarii

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.