Puteți susține ziarul Informația Harghitei și, implicit, această pagină de Internet
prin direcționarea către Fundația „Adevărul Harghitei”
a până la 3,5% din impozitul datorat.

Penalităţi aplicate firmei care a efectuat lucrări de întreţinere pentru asigurarea mijloacelor de siguranţă pe drumurile judeţene | Informația Harghitei - jurnal independent
marți , 16 aprilie 2024
Home » Societate » Penalităţi aplicate firmei care a efectuat lucrări de întreţinere pentru asigurarea mijloacelor de siguranţă pe drumurile judeţene
Penalităţi aplicate firmei care a efectuat lucrări de întreţinere pentru asigurarea mijloacelor de siguranţă pe drumurile judeţene

Penalităţi aplicate firmei care a efectuat lucrări de întreţinere pentru asigurarea mijloacelor de siguranţă pe drumurile judeţene

Consiliul Judeţean Harghita a calculat penalităţi în valoare de 152.000 de lei pentru firma cu care instituţia avea contract şi nu a finalizat lucrările de întreţinere a mijloacelor pentru siguranţa circulaţiei pe drumurile judeţene.

Preşedintele Consiliului Judeţean Harghita, Borboly Csaba, a declarat pentru Agerpres că instituţia nu a avut dreptul să ia măsuri împotriva firmei executante decât după finalizarea contractului.

Potrivit sursei citate, s-au primit numeroase sesizări în legătură cu faptul că firma în cauză nu a efectuat lucrări pentru întreţinerea mijloacelor pentru siguranţa circulaţiei, respectiv schimbarea indicatoarelor rutiere, vopsirea marcajelor rutiere, parapeturilor, marcajelor cu denumirea localităţilor. Borboly a explicat că în această privinţă există prevederi legale care stipulează că se poate acţiona doar după „trecerea termenului de execuţie menţionat în contract, la preluarea lucrărilor”.

Preşedintele Consiliului Judeţean Harghita a mai precizat că se va achita contravaloarea lucrărilor executate, iar ulterior se recuperează penalităţile de întârziere. Astfel, conform legislaţiei în vigoare, firma care s-a angajat să efectueze lucrările va plăti penalităţi de întârziere în valoare de 0,03 la sută/zi din valoarea lucrărilor neexecutate.

„Înţeleg nemulţumirea participanţilor la trafic, însă aceştia trebuie să înţeleagă faptul există reguli pe care trebuie să le avem în vedere. Este un proces de durată, acţionăm în momentul în care ne este permis. Să nu uităm nici faptul că, în cazul în care la procedurile de achiziţie publică se prezintă o firmă locală căreia nu îi sunt atribuite lucrările, acestea revin unei firme care nu cunoaşte zona şi pentru care este importantă terminarea cât mai urgentă a lucrărilor. Suntem în imposibilitatea de a face ceva, până în momentul în care contractul nu se finalizează. Întâmpinăm dificultăţi de ani de zile, lucrările firmei în discuţie au fost aşteptate multă vreme; în contradictoriu, am fost nevoiţi să aplicăm penalităţi pentru lucrările neefectuate”, a afirmat preşedintele Consiliului Judeţean Harghita.

Acesta a adăugat că „firmele din alte judeţe sunt interesate de astfel de lucrări, a căror valoare se ridică la suma de două milioane de euro, în timp ce firmele locale nu sunt interesate sau nu au dotările necesare efectuării acestui tip de lucrări”. (Gina Ştefan)

Comentarii:

comentarii

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.