Puteți susține ziarul Informația Harghitei și, implicit, această pagină de Internet
prin direcționarea către Fundația „Adevărul Harghitei”
a până la 3,5% din impozitul datorat.

Pelerini și din țări exotice, precum Africa de Sud, Madagascar, Namibia, Niger, Pakistan, Reunion și Rwanda, la slujba celebrată de Papa Francisc, la Șumuleu | Informația Harghitei - jurnal independent
joi , 22 februarie 2024
Home » Religie » Pelerini și din țări exotice, precum Africa de Sud, Madagascar, Namibia, Niger, Pakistan, Reunion și Rwanda, la slujba celebrată de Papa Francisc, la Șumuleu
Pelerini și din țări exotice, precum Africa de Sud, Madagascar, Namibia, Niger, Pakistan, Reunion și Rwanda, la slujba celebrată de Papa Francisc, la Șumuleu

Pelerini și din țări exotice, precum Africa de Sud, Madagascar, Namibia, Niger, Pakistan, Reunion și Rwanda, la slujba celebrată de Papa Francisc, la Șumuleu

La finalul perioadei de înregistrare pentru vizita Sfântului Părinte la Șumuleu-Ciuc, organizatorii au anunțat „peste 110.000 de pelerini” înscriși. De asemenea, au fost trimise 250 de invitații în țară și în străinătate. Președintele Ungariei, Áder János, și-a arătat intenția de a fi prezent la eveniment într-o scrisoare adresată Suveranului Pontif cu ocazia împlinirii a șase ani de pontificat: „Sfinţia Voastră, sper să ne întâlnim la Şumuleu-Ciuc”.

Prof. univ. dr. Oláh Zoltán, canonic și director de Departament în cadrul Facultății de Teologie Romano-Catolică a Universității „Babeș-Bolyai”, din partea Comisiei de organizare a vizitei Sanctității Sale în Transilvania, a declarat, miercuri, în cadrul unei conferințe de presă, că  până la data limită de 22 aprilie s-au înregistrat pe site-ul oficial pontifex.ro, pentru a participa la liturghia celebrată de Papa Francisc la Șumuleu-Ciuc, „peste 110.000 de pelerini”.

Potrivit statisticilor prezentate de dr. Oláh Zoltán, grupurile înscrise totalizează 75.674 de persoane, iar alte 34.592 sunt persoane individuale şi familii cu până la 10 membri. S-au mai înregistrat 362 de preoţi şi diaconi, 161 de călugări şi călugăriţe, precum și 95 de persoane cu nevoi speciale, bolnave sau care nu se pot deplasa până la locul celebrării Sfintei Liturghii. Un număr de 83.118 dintre pelerinii care s-au înregistrat sunt din România, preponderent din județele Covasna, Harghita și Mureș, precum și din celelalte trei dieceze din Oradea, Satu Mare și Timișoara. „Din Ungaria s-au înscris peste 25.000 de pelerini, din alte ţări s-au înregistrat 2.047 de persoane, aşa cum reiese din lista de înregistrări, din Serbia, Slovacia, Ucraina, unde sunt comunităţi de limba maghiară şi credincioşi catolici – acestea sunt cele mai mari grupuri – dar au apărut pe lista noastră şi ţări exotice, cum ar fi Africa de Sud, Australia, Canada, Israel, Madagascar, Namibia, Niger, Pakistan, Reunion și Rwanda”, a precizat dr. Oláh.

Reprezentantul Comisiei de organizare a vizitei Papei Francisc în Transilvania a mai spus că au fost trimise 250 de invitații la eveniment, atât în țară, cât și în străinătate, nefiind primite confirmări, președintele Ungariei, Áder János, arătându-și intenția de a fi prezent la eveniment într-o scrisoare adresată Suveranului Pontif cu ocazia împlinirii a șase ani de pontificat: „Sfinţia Voastră, sper să ne întâlnim la Şumuleu-Ciuc”.

Președintele Consiliului Județean Harghita, Borboly Csaba, a anunțat, la rândul său, că o poartă secuiască înaltă de 4,5 metri și având o deschidere de opt metri va fi amplasată la o distanță de aproximativ 200 de metri de altarul de pe Muntele Șumuleu. „Poarta secuiască este unul din simbolurile cele mai cunoscute şi chiar recunoscute la nivel european (…) vom construi această poartă secuiască împreună cu elevii şi meşterii Școlii Populare de Artă și eu sper să ne reprezinte, ea simbolizând ospitalitatea și deschiderea față de toți cei care vin aici, la noi, şi să fie şi un punct de reper şi în viitor”, a arătat Borboly Csaba.

Totodată, a anunțat că instituția pe care o conduce a alocat fonduri pentru dotarea Serviciului Salvamont, 80 de salvamontiști fiind pregătiți să asigure permanență și „să facă față oricărui eveniment neplăcut”. „Vom avea câte o echipă mică în fiecare sector, aşadar, vom putea interveni foarte repede, dacă va fi nevoie”, a precizat președintele CJ Harghita.

La rândul său, Szabó István de la Centrul Diecezan pentru Pastoraţia Tineretului a dat de veste că profesorul Kelemen Gábor de la Liceul de Artă a scris „un cântec special pentru vizita Papei”, care va fi prezentat, weekend-ul următor, la Gimnaziul romano-catolic din Miercurea Ciuc. Potrivit acestuia, cântecul dedicat liderului spiritual suprem al Bisericii Romano-Catolice va fi tradus în limbile română, italiană şi engleză.

O altă noutate anunțată la conferința de presă atrage atenția asupra faptului că după Sfânta Liturghie, celebrată de Sanctitatea Sa Papa Francisc, va fi prezentată „opera muzicală intitulată În slujba credincioşilor, consacrată episcopului Márton Áron”.

DANIELA MEZEY

Comentarii:

comentarii

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.