Puteți susține ziarul Informația Harghitei și, implicit, această pagină de Internet
prin direcționarea către Fundația „Adevărul Harghitei”
a până la 3,5% din impozitul datorat.

La Borsec se poate trăi din turism! | Informația Harghitei - jurnal independent
marți , 27 februarie 2024
Home » Economic » La Borsec se poate trăi din turism!
La Borsec se poate trăi din turism!
SAMSUNG CSC

La Borsec se poate trăi din turism!

Exclamaţia din titlu aparţine unor proprietari de pensiuni din staţiunea balneară. Antreprenorii au fost chestionaţi în legătură cu situaţia industriei de profil din oraş din ultimul an.

„Funcţionarea în parametri optimi a pârtiei de schi ne-a asigurat un grad de ocupare de peste 90 la sută în timpul iernii. Este vorba de lunile decembrie-martie”, a explicat cu zâmbetul pe buze Gyula Bajkó. Proprietarul de pensiune spune că majoritatea turiştilor cazaţi în unitatea sa au sosit din regiunea Clujului şi din Moldova, foarte mulţi dintre ei fiind clienţi fideli. În opinia antreprenorului, industria de profil este pe un trend ascendent în ultimii ani, asta datorită diversificării serviciilor oferite, precum şi datorită investiţiilor făcute de primărie. În afară de amenajarea pârtiei de schi s-au făcut investiţii masive în infrastructură, acestea aducând beneficii mari proprietarilor de pensiuni. După spusele proprietarului, o dovadă a creşterii interesului turiştilor pentru Borsec o constituie faptul că în comparaţie cu anii trecuţi, când pachetele pentru Revelion au putut fi vândute în noiembrie, în ultima perioadă pensiunile sunt rezervate pentru perioada sărbătorilor de iarnă încă din luna august.

„În opinia mea, turismul din Borsec s-a dezvoltat foarte mult în ultimii ani şi continuă să fie pe un trend ascendent”, consideră Melánia Sárpátki. Proprietara de pensiune şi, în acelaşi timp, preşedinta Asociaţiei Turistice din Borsec, consideră că introducerea tichetelor de vacanţă a contribuit la această creştere, asigurând un grad de ocupare mare şi pe timp de vară.

„Staţiunea este la mare căutare de turiştii care doresc să se relaxeze în mijlocul naturii, într-o ambianţă plăcută, liniştită. Trebuie avut în vedere faptul că în afară de apele minerale, avem şi alte atracţii”. Liderul asociaţiei a atras atenţia asupra unei deficienţe importante în contextul asigurării unor servicii optime pentru turişti: deocamdată, în localitate există prea puţine restaurante, iar foarte puţine pensiuni asigură şi masă, pe lângă cazare. „Pensiunile trebuie să depună eforturi pentru a-şi putea servi clienţii măcar cu un mic dejun” .

Primarul Mik József: Investiţiile trebuie să continue, inclusiv cele private

Primarul Mik József consideră sezonul de iarnă recent încheiat ca fiind unul bun. În opinia sa, politica de preţuri a primăriei a contribuit cu mult la acest lucru, deoarece abonamentele de o zi la pârtiile de schi au fost păstrate la nivelul anilor trecuţi, adică la 45 de lei pentru o persoană. În alte localităţi, turiştii plăteau şi 70 de lei pentru aceeaşi perioadă.

„Astfel am avut aproximativ acelaşi venituri din anii trecuţi, numai că pârtia a putut să funcţioneze la capacitate maximă aproape tot sezonul. O creştere suplimentară vom putea atinge numai prin efectuarea de noi investiţii”, explică primarul. Potrivit dânsului, pe termen scurt, primăria intenţionează să suplimenteze numărul porţilor de acces a pârtiilor şi, în acelaşi timp, să îmbunătăţească infrastructura acestora. Se va amenaja un patinoar în aer liber, iar pe termen lung se are în vedere amenajarea unei noi pârtii de schi.

„Este îmbucurător faptul că tot mai mulţi turişti aleg să-şi petreacă vacanţele la noi. O veste foarte bună este faptul că Ministerul Turismului a decis să asigure fondurile necesare construirii unei piste de bob, astfel că vom avea o atracţie care va atrage şi mai mulţi turişti pe timp de vară. În afară de asta vom continua organizarea evenimentelor şi a festivalurilor deja consacrate, pentru a asigura un program cât mai variat şi diversificat”.

Mik: Ne cunoaştem deficienţele
Primarul este conştient de faptul că odată cu deschiderea bazei de tratament se vor confrunta cu o problemă majoră: nu vor fi suficiente locuri de cazare, numărul acestora în acest moment fiind în jur de 600. Totodată, nu vor fi suficiente restaurante, adică cererea va fi mai mare decât oraşul va putea oferi. „După părerea mea, în doi ani de zile şi această problemă va fi rezolvată. Sunt convins de faptul că proprietarii clădirilor vechi în cele din urmă vor găsi fondurile necesare pentru renovarea acestor imobile şi transformarea lor în pensiuni”.

Primarul şi-a exprimat speranţa că şi investitorii privaţi vor apărea în Borsec. La urma-urmei, municipalitatea se străduieşte să facă progrese şi să ofere servicii. „Sunt foarte încrezător în faptul că vor veni şi investitorii privaţi. În acest scop am dat aproximativ 20 de parcele în concesiune, pe care vor fi construite pensiuni. Astfel, în următorii ani, numărul locurilor de cazare ar urma să crească cu 200-300 de paturi. Există oportunităţi de dezvoltare, dar sectorul privat trebuie, de asemenea, să încerce să aducă resursele financiare necesare”.

Rédai BOTOND

Comentarii:

comentarii

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.