„Pe urmele Papei Francisc” – un nou traseu tematic în Harghita, lansat cu prilejul Zilei Internaţionale a Turismului | Informația Harghitei - jurnal independent
joi , 2 decembrie 2021
Home » Religie » „Pe urmele Papei Francisc” – un nou traseu tematic în Harghita, lansat cu prilejul Zilei Internaţionale a Turismului
„Pe urmele Papei Francisc” – un nou traseu tematic în Harghita, lansat cu prilejul Zilei Internaţionale a Turismului

„Pe urmele Papei Francisc” – un nou traseu tematic în Harghita, lansat cu prilejul Zilei Internaţionale a Turismului

Noul traseu, înfiinţat la iniţiativa și cu sprijinul Consiliului Judeţean de Asociaţia de Dezvoltare Intercomunitară Harghita, este dedicat vizitei istorice a Sfântului Părinte la Şumuleu Ciuc. Traseul propus turiștilor îl urmează întocmai pe cel parcurs, la data de 1 iunie, de Suveranul Pontif și se încheie cu meniul pregătit special și degustat de Papa Francisc.

„De Ziua Internaţională a Turismului, ne-am gândit să lansăm traseul tematic Pe urmele Papei Francisc, la Şumuleu Ciuc. Este un traseu care leagă toate punctele de importanţă de aici: şaua (dintre Şumuleul Mare și Şumuleul Mic – n.a.), altarul de acolo, Capela Salvator, izvorul de apă minerală Maria, biserica franciscană, respectiv trandafirul de aur care a fost oferit de Papa Francisc sanctuarului din Şumuleu Ciuc. Iar la final, avem posibilitatea degustării unui meniu papal, la Casa de Studii Jakab Antal. (…) Sperăm că în acest an şi anul viitor o să avem posibilitatea de a conduce mai multe grupuri pe acest traseu tematic”, a declarat, în deschiderea evenimentului, Szabó Károly, directorul executiv al Asociaţiei de Dezvoltare Intercomunitară (ADI) Harghita. Potrivit acestuia, se dorește ca noul traseu să fie predat și către tour-operatorii de turism care activează în domeniul ofertei de vacanţă și către ghizi atestaţi, „ca şi ei să poată fi capabili să conducă un grup pe acest traseu”.

Pe urmele Papei Francisc, la Şumuleu Ciuc …

„Pelerinajul” începe cu urcarea în șaua dintre munţi, pe traseul parcurs de Sfântul Părinte, către Altarul triplu, locul de unde Suveranul Pontif a celebrat, în data de 1 iunie, Liturghia Papală. Pe drum, călugării franciscani le vor spune turiștilor povestea Sanctuarului marian de la Şumuleu Ciuc și istoria deja celebrului pelerinaj anual de Rusaliile catolice, considerat de specialiști cel mai mare din centrul și sud-estul Europei. Pe drumul de întoarcere, turiștii își vor putea ostoi setea la izvorul „Maria”, înainte de a vizita Biserica franciscană, care adăpostește cea mai mare statuie din lemn a Fecioarei Maria din lume și unde este păstrat, la loc de cinste, trandafirul de aur dăruit de Papa Francisc Sanctuarului marian de la Şumuleu Ciuc. La finalul traseului care rememorează vizita Suveranului Pontif pe aceste meleaguri, turiștii vor fi invitaţi la Casa Jakab Antal, locul unde a prânzit și și-a luat un scurt răgaz de odihnă Sfântul Părinte.

Meniul Suveranului Pontif

Organizaţiei Caritas Alba Iulia – Filiala Miercurea Ciuc i-a revenit rolul de gazdă, care a oferit prânzul și un spaţiu de odihnă Papei Francisc. Onorantă însărcinare, dar plină de peripeţii, a povestit Péter György, directorul Departamentului Socio-Medical al Caritas.

Meniul pregătit pentru Suveranul Pontif este unul cât se poate de simplu, poate fi consumat și de persoanele cu intoleranţă la gluten și la lactoză, fiind alcătuit dintr-o ciorbă ţărănească cu carne de vită, piept de pui la grătar cu garnitură de cartofi fierţi presăraţi cu pătrunjel proaspăt, o porţie mică de orez simplu, condimentat numai cu sare și legume mexicane pregătite la abur. La desert, Papei Francisc i-au fost pregătite două clătite, una umplută cu gem de caise și cealaltă cu gem de prune.

Pe cât de bazic a fost meniul, pe atât de numeroase condiţiile de îndeplinit de către gazde „Numai ca să putem să Îl primim în casa noastră pe Sfântul Părinte, a trebuit să ne aliniem la nişte norme de securitate pe care nu ni le-am închipui înainte. De la Vatican, ne-au comunicat ce alimente nu trebuie să facă parte din meniu. A trebuit să reorganizăm bucătăria, după propunerile autorităţilor, dar multe dintre acestea au fost chiar logice și ne ajută și de acum încolo. Tot personalul a trecut printr-un filtru foarte strict din punct de vedere al alimentaţiei publice, li s-au făcut toate analize medicale posibile și dacă o bucătăreasă s-a ars la mână în timpul pregătirii bucatelor, a fost înlocuită imediat. De asemenea, la bucătărie am avut observatori de la Laboratorul de toxicologie, care au analizat fiecare preparat. Materiile prime pe care le-am folosit la pregătirea prânzului pentru delegaţia din Vatican au fost verificate încă de la comercianţi. Unele măsuri, din punctul meu de vedere, au fost exagerate, dar astea sunt normele de securitate și trebuia să ne aliniem. După toate aceste măsuri, mi-am zis: acum înţeleg de ce trăiesc atât de mult Sfinţii Părinţi”, a relatat directorul Caritas din Miercurea Ciuc.

Răsplata avea să vină la sfârșit, când șeful Securităţii de la Vatican, care a servit prânzul Sanctităţii Sale, le-a transmis gazdelor că Papa Francisc „a gustat din toate bucatele pregătite și a fost foarte mulţumit”.

„Avem multe de povestit celor care sunt interesaţi de zonă, de vizita Papei Francisc la Şumuleu Ciuc și de peripeţiile legate de aceasta”, a conchis Péter György.

Traseul tematic „Pe urmele Papei Francisc” la Şumuleu Ciuc se parcurge în aproximativ trei ore, iar preţul, de 50 de lei pentru o persoană, incluzând și meniul papal, este unul „simbolic”, au afirmat organizatorii. Potrivit acestora, grupurile vor fi formate din 20 de persoane, rezervarea urmând să se facă înainte cu 4-5 zile. Nu este exclusă, însă, posibilitatea ca traseul să fie parcurs și de grupuri alcătuite din mai puţine persoane.

Cei interesaţi de informaţii suplimentare le pot obţine accesând aplicaţia pentru telefonul mobil Visit Harghita.

Sanctitatea Sa Papa Francisc a efectuat o călătorie apostolică în România, în perioada 31 mai – 2 iunie 2019, sub genericul „Să mergem împreună”. În data de 1 iunie, Sfântul Părinte a vizitat Sanctuarul marian de la Şumuleu Ciuc, unde a oficiat Liturghia Papală, în prezenţa a peste 100.000 de pelerini din toată lumea.

DANIELA M.

Comentarii:

comentarii

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.