Puteți susține ziarul Informația Harghitei și, implicit, această pagină de Internet
prin direcționarea către Fundația „Adevărul Harghitei”
a până la 3,5% din impozitul datorat.

Hramul Catedralei Episcopale din Miercurea Ciuc, la 25 de ani de la înfiinţarea Episcopiei Ortodoxe a Covasnei şi Harghitei | Informația Harghitei - jurnal independent
vineri , 29 martie 2024
Home » Religie » Hramul Catedralei Episcopale din Miercurea Ciuc, la 25 de ani de la înfiinţarea Episcopiei Ortodoxe a Covasnei şi Harghitei
Hramul Catedralei Episcopale din Miercurea Ciuc, la 25 de ani de la înfiinţarea Episcopiei Ortodoxe a Covasnei şi Harghitei

Hramul Catedralei Episcopale din Miercurea Ciuc, la 25 de ani de la înfiinţarea Episcopiei Ortodoxe a Covasnei şi Harghitei

Un sobor format din şase ierarhi şi numeroşi preoţi au oficiat, ieri, Sfânta Liturghie la Catedrala Episcopală „Acoperământul Maicii Domnului şi Sfântul Ierarh Nicolae” din municipiul Miercurea Ciuc, cu ocazia hramului sfântului lăcaş de cult. Sfânta Liturghie ocazionată de hramul catedralei a coincis cu împlinirea în această toamnă a 25 de ani de la înfiinţarea Episcopiei Ortodoxe a Covasnei şi Harghitei. La slujbă au participat credincioşi din cele două judeţe din componenţa episcopiei, unii dintre ei îmbrăcaţi în costume populare, alături de oficialităţi judeţene şi locale.

Soborul arhieresc a fost format din: Înaltpreasfinţitul Părinte Varsanufie, arhiepiscopul Râmnicului, Preasfinţitul Părinte Nicodim, episcopul Severinului şi Strehaiei, Preasfinţitul Părinte Andrei, episcopul Covasnei şi Harghitei, Preasfinţitul Părinte Visarion, episcopul Tulcei, Preasfinţitul Părinte Gurie, episcopul Devei şi Hunedoarei, şi Preasfinţitul Părinte Siluan, episcopul Ungariei şi episcop locţiitor al Episcopiei Daciei Felix.

Cuvântul de învăţătură a fost rostit de Preasfinţitul Părinte Visarion, episcopul Tulcei. „Este ziua Acoperământului Maicii Domnului, o sărbătoare care ne aduce aminte de o minune petrecută în secolul al X-lea, în Constantinopol, (…) în biserica noastră a vlahilor, a românilor, când Maica Domnului s-a arătat în chip minunat deasupra altarului bisericii, înconjurată de slavă şi de sfinţii îngeri şi cu cinstitul ei acoperământ îi acoperea pe toţi cei care erau în biserică, pe cler şi credincioşi. Şi tot poporul, văzând minunea aceasta, i-a mulţumit Maicii Preacurate pentru toate binefacerile pe care le-a revărsat asupra Imperiului Bizantin, mai ales că erau vremurile tulburi, când neamurile păgâne năvăleau asupra cetăţii sfinte şi Maica Domnului (…) a apărat şi a ocrotit pe credincioşii ei de acolo”, a spus, printre altele PS Visarion.

În cadrul sfintei slujbe, stareţa Mănăstirii „Acoperământul Maicii Domnului şi Sfântul Ierarh Nicolae” din Miercurea Ciuc, preacuvioasa monahie Minodora, a fost învrednicită să poarte rangul de stavroforă.

Preasfinţitul Andrei: În aceşti 25 de ani a fost multă trudă din partea sfintei Episcopii

Preasfinţitul Părinte Andrei, episcopul Covasnei şi Harghitei, a vorbit la sfârşitul slujbei religioase despre înfiinţarea eparhiei în urmă cu 25 de ani, greutăţile întâmpinate de-a lungul anilor şi despre rolul important pe care îl are eparhia pentru românii din această zonă.

„Astăzi, cu ocazia hramului Catedralei Episcopale din Miercurea Ciuc, episcopia noastră sărbătoreşte 25 de ani de la înfiinţarea ei. Cele două judeţe, Covasna şi Harghita, care s-au desprins din cele două episcopii ale Mitropoliei Ardealului, Arhiepiscopia Sibiului şi Episcopia Alba Iuliei, au avut un rol deosebit când s-a înfiinţat această episcopie. De ce spun un rol deosebit? Pentru că românii din această parte de ţară erau oarecum văduviţi din punct de vedere bisericesc. Şi aşa, la propunerea părintelui protopop Gane Constantin şi a celorlalţi slujitori ai sfintelor altare, mitropolitul de vrednică amintire Antonie Plămădeală al Ardealului a luat şi a aşezat în pagina sufletului înaltpreasfinţiei sale şi s-a născut, cu aprobarea Sfântului Sinod, Episcopia Covasnei şi Harghitei, pentru păstrarea culturii şi identităţii româneşti şi a credinţei noastre străbune în această parte de ţară”, a spus episcopul Covasnei şi Harghitei.

Preasfinţitul Părinte Andrei a spus în faţa credincioşilor că în aceşti 25 de ani „a fost multă trudă din partea sfintei episcopii”, amintind „cât de greu a luat fiinţă această episcopie şi cât de greu a mers rânduiala bisericească până s-a pus pe picioare”. „Dumnezeu a lucrat în chip minunat şi pe scaunul episcopal primul episcop a fost întronizat în persoana Înaltpreasfinţitului Părinte Ioan Selejan, astăzi mitropolitul Banatului. În aceşti 25 ani a fost multă trudă din partea sfintei Episcopii. Gândiţi-vă, cei care sunteţi mai ninşi la păr, cât de greu a luat fiinţă această episcopie şi cât de greu a mers rânduiala bisericească până ce s-a pus pe picioare. Aş vrea să subliniez, ca să se ştie, peste 80 de biserici au fost aşezate sub titulatura şantierului. În 80 de biserici ploua în această episcopie şi Dumnezeu a rânduit ca, prin purtarea de grijă a Înaltpreasfinţitului Părinte Ioan, astăzi să fie bibelouri ale ortodoxiei româneşti”, a evidenţiat episcopul Covasnei şi Harghitei.

Înfiinţarea Episcopiei Covasnei şi Harghitei, „cea mai mare izbândă a românilor de aici”

Dr. Ioan Lăcătuşu, directorul ştiinţific al Centrului European de Studii Covasna-Harghita, a declarat că a participat cu emoţie la această Sfântă Liturghie, la 25 de ani de la înfiinţarea episcopiei, el fiind unul dintre cei care împreună cu membrii Ligii Culturale „Andrei Şaguna”, Fundaţiei „Miron Cristea”, prefecţii din judeţe, miniştrii de atunci, au contribuit la înfiinţarea episcopiei.

„Indiscutabil, acest moment este unul istoric, fără a folosi cuvinte mari, pentru românii din această parte de ţară şi este din perspectiva noastră, a societăţii civile, cea mai mare izbândă a românilor de aici. Faţă de celelalte episcopii din întreg spaţiul românesc şi din diaspora, episcopia noastră îndeplineşte, pe lângă binecuvântatele funcţiuni pastoral-misionare, şi funcţii culturale, funcţii de reprezentare, o instituţie care a schimbat destinul comunităţii româneşti, pentru o comunitate care era deznădăjduită, nu avea un reper, nu avea un reprezentant, nu avea o instituţie care să o reprezinte, a reuşit, iată, prin voinţa divină ca Înaltpreasfinţitul Părinte Ioan să fie primul întâistătător şi omul care a pus bazele a ceea ce trebuie făcut, a vindecat rănile şi Dumnezeu l-a trimis apoi pe Preasfinţitul Andrei, care a continuat aceste lucruri. (…) Avem bucuria ca, în aceşti 25 de ani, viaţa culturală, spirituală, istorică, cercetarea zonei au cunoscut contururi clare şi precise şi astăzi, faţă de acum 25 de ani, cu toate problemele cu care încă ne mai confruntăm, situaţia noastră este alta”, a spus dr. Ioan Lăcătuşu.

Acesta a mai punctat că, deşi suntem la ceas aniversar, nu se poate face abstracţie de problemele cu care încă se confruntă românii din această zonă.

„Bineînţeles că nu putem face abstracţie, deşi este un moment aniversar, de lucrurile cu care în continuare ne confruntăm şi în primul rând de scăderea numărului populaţiei, de problemele care mai există privind condiţia noastră de minoritate numerică. Dar suntem convinşi că Dumnezeu ne va întări, alături de Biserică, de celelalte instituţii (şcoală şi instituţiile de cultură) să biruim şi să asigurăm dăinuirea românească şi în următorii 25 de ani şi mai departe”, a punctat directorul ştiinţific al Centrului European de Studii Covasna-Harghita.

Pe parcursul slujbei religioase, prof. Livia Harpa de la Topliţa, împreună cu un grup de eleve, au interpretat frumoase pricesne tradiţionale româneşti.

Expoziţie realizată de copii, vernisată cu ocazia hramului la demisolul catedralei din Miercurea Ciuc

La demisolul Catedralei Episcopale din Miercurea Ciuc, tot ieri, cu ocazia hramului, a fost vernisată şi o expoziţie realizată de copii în cadrul a două proiecte care au ca obiectiv păstrarea tradiţiilor şi a valorilor culturale româneşti.

„În perioada 1 septembrie – 1 noiembrie,  Asociaţia Social Educativă „Andrei Şaguna” desfăşoară, în parteneriat cu Consiliul Judeţean Harghita, două proiecte: Tradiţie şi Măiestrie şi Cusături tradiţionale, care au ca obiectiv păstrarea tradiţiilor şi a valorilor culturale româneşti. În cadrul primului proiect, 60 de tineri se deprind în pictarea icoanelor pe sticlă la sediul Centrului Cultural Miron Cristea din Miercurea Ciuc, iar în cadrul proiectului Cusături tradiţionale, 25 de tineri au alcătuit diverse lucrări specifice. Ieri, cu ocazia hramului Catedralei Ortodoxe din Miercurea Ciuc, a avut loc expoziţia lucrărilor din cele două proiecte, desfăşurată la demisolul catedralei”, a declarat pr. Cristian Cristinoi, preşedintele Asociaţiei Social Educative „Andrei Şaguna”.

xxx

Manifestările dedicate împlinirii a 25 de ani de la înfiinţarea Episcopiei Covasnei şi Harghitei vor continua astăzi, la Izvoru Mureşului, la Mănăstirea „Adormirea Maicii Domnului”, unde se va desfăşura simpozionul cu tema „Episcopia Covasnei şi Harghitei – 25 de ani de la înfiinţare”, la eveniment urmând să participe şi ÎPS Ioan, cel care a fost episcopul Covasnei şi Harghitei timp de 20 de ani, actualmente Mitropolitul Banatului.

Şt. PĂTRÎNTAŞ

Comentarii:

comentarii

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.