Puteți susține ziarul Informația Harghitei și, implicit, această pagină de Internet
prin direcționarea către Fundația „Adevărul Harghitei”
a până la 3,5% din impozitul datorat.

Patriarhul Daniel şi IPS Teofan au impresionat Sfântul şi Marele Sinod din Creta | Informația Harghitei - jurnal independent
vineri , 29 martie 2024
Home » Religie » Patriarhul Daniel şi IPS Teofan au impresionat Sfântul şi Marele Sinod din Creta
Patriarhul Daniel şi IPS Teofan au impresionat Sfântul şi Marele Sinod din Creta

Patriarhul Daniel şi IPS Teofan au impresionat Sfântul şi Marele Sinod din Creta

Articol publicat în limba franceză de revista Orthodoxie, privind unele observaţii făcute de Mitropolitul Hieroteu de Nafpaktos (Grecia), referitor la poziţia adoptată de Biserica Ortodoxă Română la Marele Sinod din Creta

„În calitate de membru al delegaţiei Bisericii Greciei, am urmărit cu mare atenţie toate sesiunile Sfântului şi Marelui Sinod, care a fost convocat recent în Kolymbari, Creta. Am scris şi voi mai scrie observaţiile mele cu privire la activitatea Sinodului.

Aici aş sublinia pur şi simplu, rolul important jucat în Sinod de către Patriarhul Daniel al României şi, în general, de Patriarhia Română.

În primul rând, Patriarhia Română a fost foarte bine pregătită pentru Sinod şi a prezentat propuneri importante pentru corectarea textelor, în special a celui referitor la „Relaţia Bisericii Ortodoxe cu restul lumii creştine”.

Doar trei Biserici au făcut propuneri concrete, şi anume Biserica Ortodoxă Română, Biserica Ciprului şi Biserica Greciei. Biserica Ortodoxă Sârbă a prezentat, de asemenea, propuneri orale. Cred că Patriarhia Română a avut cel mai mare număr de observaţii.

In timpul sesiunilor, Patriarhul Daniel al României a fost cel care a sprijinit opiniile sale teologice, cu măiestrie, experienţă a dialogului şi determinare. În unele cazuri, a fost foarte ferm şi a participat în mod semnificativ la formularea articolului 21 din textul „Relaţiile Bisericii Ortodoxe cu restul lumii creştine”.

El a repetat că, dacă unele corecturi nu vor trece, el nu va semna textul. De multe ori, de asemenea, şi-a exprimat opinia că discuţia nu ar trebui să fie finalizată acum, că textul nu ar trebui să fie semnat, dar a lăsat poarta deschisă unui următor Mare şi Sfânt Sinod. Într-un anumit context, el şi-a exprimat cu tărie nemulţumirea personala şi a declarat că a simţit că participanţii au acţionat sub constrângere.

Când textul a fost completat şi citit în şedinţă, Patriarhul României a menţionat că traducerea în franceză nu era făcută în mod corect şi că unele dintre observaţiile sale nu au fost luate în considerare. El a spus atunci că, dacă nu se fac acele corecturi, el nu va semna textul. Acest lucru a avut ca efect oprirea întregului proces, pentru ca textul să fie corectat din nou. Acest lucru a însemnat o lungă perioadă de timp. Dintre toţi primaţii, Patriarhul României şi-a demonstrat abilităţile sale teologice şi capacitatea de a-şi apăra opiniile proprii teologice.

S-a văzut, de asemenea, abilitatea ca, atunci când opiniile sale nu au fost adoptate, să propună alternative. Cu toate acestea, întrucât aşa prevedea regulamentul – în cazul în care propunerea unei Biserici nu este adoptată de către alte Biserici, textul să rămână aşa cum este – niciuna dintre propuneri nu a fost reţinută.

În general, Patriarhul i-a impresionat pe mulţi membri ai Sinodului, prin cunoştinţele sale teologice şi prin modul în care a stăpânit subiectele.

Mitropolitul Teofan al Moldovei a formulat, de asemenea, observaţii importante. El a vorbit cu o conştiinţă eclezială ortodoxă, a susţinut învăţătura Bisericii.

Cred că Biserica din România a impresionat cu prezenţa sa. În cazul în care actele vor fi publicate, aceasta se va vedea puternic”. (După Lăcaşuri Ortodoxe)

Comentarii:

comentarii

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.