Puteți susține ziarul Informația Harghitei și, implicit, această pagină de Internet
prin direcționarea către Fundația „Adevărul Harghitei”
a până la 3,5% din impozitul datorat.

„Patimile” lui Iisus, la Şumuleu-Ciuc | Informația Harghitei - jurnal independent
marți , 16 aprilie 2024
Home » Cultură » „Patimile” lui Iisus, la Şumuleu-Ciuc
„Patimile” lui Iisus, la Şumuleu-Ciuc

„Patimile” lui Iisus, la Şumuleu-Ciuc

Ráduly Róbert Kálmán: „Nu putea exista un răspuns mai frapant atunci când unii vorbesc de 100 de ani înapoi, iar noi cu 1.100 de ani de când suntem aici”

Teatrul Naţional din Budapesta, împreună cu Ansamblul Naţional de Dans din Ungaria vor prezenta în data de 18 august, în şaua dintre Şumuleul Mic şi Şumuleul Mare, punctul terminus al celebrului pelerinaj de Rusaliile Catolice, opera de anvergură „Csíksomlyói Passió”, în traducere „Patimile de la Şumuleu-Ciuc”.

„Nu putea exista un răspuns mai frapant atunci când unii vorbesc de 100 de ani înapoi, iar noi cu 1.100 de ani de când suntem aici, la ce înseamnă Secuimea, rădăcinile bisericeşti, şcoala, cultura pentru noi şi ce înseamnă pentru noi să privim înapoi”, a declarat primarul Ráduly Róbert Kálmán la conferinţa de presă organizată la Casa Lázár a Consulatului General al Ungariei la Miercurea Ciuc pentru prezentarea evenimentului.

Edilul le-a mulţumit realizatorilor spectacolului că „au readus acasă Csíksomlyói Passió, la locul de origine”, precizând că „Şumuleu-Ciuc este o noţiune, un loc sfânt nu doar pentru secui, ci pentru toată naţiunea maghiară, un sprijin spiritual important şi un loc important de pelerinaj”.

Un eveniment sacru, „determinant din toate punctele de vedere şi al mesajului pe care îl poartă”

Prezenţi la Miercurea Ciuc, pentru a studia locul unde va fi amplasată uriaşa scenă pe care se va desfăşura spectacolul, regizorul, coregraful, dar şi cei care îi vor sprijini în realizarea acestui proiect de amploare, au dezvăluit câteva dintre aspectele care dau unicitate acestei producţii.

Attila Vidnyánszky, directorul general al Teatrului Naţional din Budapesta şi regizorul spectacolului „Patimile de la Şumuleu-Ciuc” – „Csíksomlyói Passió”, a amintit că premiera piesei a avut loc în data de 10 martie 2017, la Teatrul Naţional din Budapesta şi la un an şi jumătate de la debut, „visul” de a o aduce la Şumuleu se va împlini.

„Va fi un eveniment determinant, important din toate punctele de vedere şi al mesajului pe care îl poartă; nu e foarte uşor să găsim acel ton cu care trebuie să ne adresăm, dar mesajele sunt clare. Producţia există de un an, dar ce va fi sus pe munte, va fi cu totul altceva, vom renaşte, va fi un eveniment sacru şi sunt foarte mândru că ne vom afla aici”, a declarat Attila Vidnyánszky.

Potrivit regizorului, opera va dura o oră şi 40 de minute. Textul acesteia a fost realizat folosindu-se patru surse: 80 la sută a fost preluat din piesele şcolare din secolul al XVIII-lea ridicate de călugării franciscani, o altă sursă importantă a fost Biblia, au mai fost folosite cântece vechi, legende şi poveşti maghiare, precum şi opera „Patimile”, scrisă de Szőcs Géza şi apărută în anii ’90, care prezintă martiriul din punctul de vedere al omului contemporan, toate acestea închegate într-un tot unitar.

Scena dublă va avea suprafaţa „a trei-patru terenuri de fotbal”, iar decorurile şi recuzita au fost concepute pe măsura acesteia.

Artiştii, corul, orchestra şi dansatorii vor sosi în data de 13 august la Miercurea Ciuc şi din 14 august vor urma patru zile de probe şi repetiţii pe scena de la Şumuleu, dar şi în Sala Sporturilor din Miercurea Ciuc, cu cele câteva zeci de dansatori harghiteni care vor fi incluşi în această producţie.

Spectacolul se adresează tuturor celor interesaţi şi intrarea va fi gratuită.

Directorul general al Ansamblului Naţional de Dans din Ungaria, Zoltán Zsuráfszky, care asigură coregrafia, a precizat că în spectacol vor fi incluse dansuri secuieşti, iar dansatorii vor evolua pe scenă în portul secuiesc.

„În prezent se duc tratative cu televiziunile maghiare, să vină în august la Şumuleu, să transmită în direct acest spectacol în întregul Bazin Carpatic, pentru ca această revelaţie să fie şi mai minunată”, a afirmat Zoltán Zsuráfszky.

Teatrul Naţional de la Budapesta – teatrul naţiunii

Consulul general al Ungariei la Miercurea Ciuc, Tóth László, a precizat că Teatrul Naţional de la Budapesta „este un teatru al naţiunii şi spectacolul care va avea loc în şaua Şumuleului ne va întări în acest sentiment naţional”.

„Este o sarcină proeminentă a consulatului să sprijine activităţile culturale. Consulatul Ungariei la Miercurea Ciuc are un loc special pe harta consulatelor, aici, pe lângă activităţile consulare, avem şi sarcini de politici naţionale şi ne asumăm cu bucurie alte îndatoriri culturale, sportive sau din viaţa publică”, a afirmat Tóth László.

Spectacolul „Patimile de la Şumuleu-Ciuc” – „Csíksomlyói Passió” va mai fi prezentat, potrivit consulului general Tóth László, la Târgu Mureş, la Satu Mare, în două localităţi din Ucraina, „deci şi în întregul Bazin Carpatic, o dovadă pentru noi că Teatrul Naţional este teatrul naţiunii. Considerăm că este o sarcină specială să întărim aceste relaţii culturale, iar Teatrul Naţional şi Ansamblul Naţional de Dans şi muzeele să aibă relaţii cu organizaţiile similare de aici”, a adăugat consulul general al Ungariei la Miercurea Ciuc.

La conferinţa de presă au mai participat părintele Böjte Csaba şi preşedintele Consiliului Judeţean Harghita, Borboly Csaba.

DANIELA MEZEY

Comentarii:

comentarii

2 comments

  1. Dl.Primar spune bine când se referă la cei 1000 de ani ai secuilor. Dar a uitat că mai înainte de secui, aici au fost dacii, înaintașii românilor. 100 de ani au provinciile românești unite într-una singură. Mai pune, dle, mâna pe carte și studiază!

    • Mie cel mai mult îmi place reclama la berea Timișioreana. Fabrica existä de 300 de ani.(țara există de 100 de ani). Cu ce ne lăudăm noi românii ? În Timișioara se făcea bere cu 200 de ani ìnainte șă fie “românia mare” Cine făcea bere? Dacii bineînțeles.😁

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.