Puteți susține ziarul Informația Harghitei și, implicit, această pagină de Internet
prin direcționarea către Fundația „Adevărul Harghitei”
a până la 3,5% din impozitul datorat.

Papa Francisc va face o vizită apostolică în România şi va fi prezent la Şumuleu-Ciuc | Informația Harghitei - jurnal independent
marți , 16 aprilie 2024
Home » Religie » Papa Francisc va face o vizită apostolică în România şi va fi prezent la Şumuleu-Ciuc
Papa Francisc va face o vizită apostolică în România şi va fi prezent la Şumuleu-Ciuc

Papa Francisc va face o vizită apostolică în România şi va fi prezent la Şumuleu-Ciuc

Papa Francisc va face o călătorie apostolică în România în perioada 31 mai – 2 iunie, răspunzând invitaţiei autorităţilor statului român şi a Bisericii Catolice din România şi va vizita oraşele Bucureşti, Iaşi, Blaj şi sanctuarul marian de la Şumuleu-Ciuc.

Logo-ul vizitei pe care Suveranul Pontif o va efectua în România cuprinde motto-ul Să mergem împreună! Papa Francisc în România 31 mai – 2 iunie 2019”, care invită la unirea tuturor sub mantia ocrotitoare a Maicii Domnului, se explică pe site-ul Curiei Arhiepiscopiei Majore. Culorile utilizate în logo fac trimitere la cele ale drapelului naţional, respectiv albastru, galben şi roşu.

„Poporul lui Dumnezeu din România îşi duce existenţa sub ocrotirea Maicii Domnului. România este numită adesea Grădina Maicii Domnului, expresie dragă tuturor credincioşilor, folosită şi de Sfântul Ioan Paul al II-lea în timpul vizitei sale din 1999. Vizita Papei Francisc preia această amprentă tipic mariană, invitând la unirea tuturor sub mantia ocrotitoare a Maicii Domnului, aşa cum indică moto-ul Să mergem împreună!”, se arată în postarea de pe e-communio.ro.

Potrivit materialului menţionat, Suveranul Pontif însuşi a îndemnat adesea la unirea diferitelor forţe, la renunţarea la egoism şi la acordarea priorităţii binelui comun: „Urmaşul Sfântului Petru vine în România pentru a invita la unitate, pentru a întări în credinţă. Într-un context confesional divizat, apelul la unitate primeşte o importantă dimensiune ecumenică”.

„Sperăm ca prezenţa în România a Urmaşului Sfântului Petru să aducă României inspiraţia pentru a uni tot ceea ce e bun şi valoros în favoarea ţării şi a binelui comun. Să putem regăsi voinţa dialogului între Bisericile creştine bazat pe respectul alterităţii, care să unească energiile creştinilor în favoarea vieţii şi a valorilor fireşti ale Creaţiei lăsate de Dumnezeu”, a transmis, în mesajul său, Preafericitul Cardinal Lucian Mureşan, Arhiepiscop Major al Bisericii Române Unite cu Roma, Greco-Catolică şi preşedinte al Conferinţei Episcopilor Catolici din România.

Vicarul General al Arhieparhiei de Alba Iulia şi Făgăraş, preot prof. univ. Cristian Barta, este convins că Blajul şi Câmpia Libertăţii se vor dovedi neîncăpătoare pentru numărul mare de pelerini care vor dori să-l salute pe Suveranul Pontif, greco-catolici şi nu numai. Cristian Barta a amintit că „la Blaj s-a născut o şcoală care a format adevărate caractere, care şi-au adus cu prinos jertfa lăudându-l şi preamărindu-l pe Dumnezeu, urmându-l pe Iisus pe drumul crucii”, cu trimitere la victimele persecuţiei de după instaurarea regimului comunist. „Nu trebuie să uităm că şapte episcopi martiri ai Bisericii Române Unite cu Roma s-au format la Blaj şi toţi şapte au apărat cu preţul vieţii lor demnitatea neamului românesc. Jertfa lor de sânge a pecetluit cu tărie credinţa în libertatea şi unitatea dorită de Iisus Hristos Mântuitorul nostru, care şi-a dăruit viaţa pentru ca toţi să fie una”, a spus preotul.

Preşedintele Consiliului Judeţean Harghita, Borboly Csaba, a adus în discuţie la şedinţa extraordinară de vineri a consiliului judeţean faptul că Papa Francisc urmează să fie prezent la Şumuleu-Ciuc în data de 1 iunie, subliniind că vizita acestuia este „un succes al diplomaţiilor din România şi Ungaria” şi va fi o sărbătoare atât pentru maghiari, cât şi pentru români. Acesta a arătat că va fi o mare provocare pentru judeţ şi a punctat că bugetul CJ va fi elaborat ţinând cont de acest aspect, pentru că trebuie făcute diverse investiţii în contextul vizitei Suveranului Pontif. „Eu cred că este o mare provocare, o mare posibilitate pentru judeţul nostru să ne prezentăm, trebuie să ne pregătim. (…) Pentru că asta va fi cu o săptămână înainte de Rusalii şi s-ar putea ca şi un milion de oameni să fie aici şi trebuie să ne pregătim pe toate domeniile şi trebuie să conlucrăm cu Biserica Catolică în aşa fel ca toţi să se simtă în siguranţă, să se simtă bine şi să dorească să revină în judeţul Harghita”, a spus Borboly.

„Eu cred că asta nu numai pentru maghiari, ci şi pentru români este o sărbătoare şi este un eveniment, un moment deosebit, deoarece, pe lângă Bucureşti, Suveranul Pontif va vizita şi regiunea Moldovei, respectiv acum avem o platformă unde cu toţii suntem de acord şi cu toţii am lucrat şi vom lucra împreună, cele două guverne ale celor două ţări, diferite culte şi biserici şi se pare că această activitate va avea succes”, a afirmat preşedintele CJ Harghita.

În pofida acestor minunate mesaje creştineşti se mai găsesc inşi ieşiţi azi dimineaţă din grotă care consideră că „steagurile româneşti vor umple altarul din Csíksomlyó şi vor avea loc târguri de hoţi transilvăneni. (…) Nu-mi place medierea medievală a Papei Francis, românii ocupă Csíksomlyó. Ei vor fi mândri de ceea ce nu au de-a face cu asta, deoarece acest loc este secuiesc, maghiar, dar în nici un caz românesc. Nu va fi niciodată” (István Kecskés, pe net). Alt primitiv zice că „Vaticanul a furnizat dovezi suplimentare despre insensibilitatea sa şi chiar despre Hungarophobia”. De aia nu mai hibernează urşii, că locul e ocupat… (M.G.)

Comentarii:

comentarii

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.