Puteți susține ziarul Informația Harghitei și, implicit, această pagină de Internet
prin direcționarea către Fundația „Adevărul Harghitei”
a până la 3,5% din impozitul datorat.

Până în 2026, Spitalul Judeţean de Urgenţă Miercurea Ciuc se va schimba radical | Informația Harghitei - jurnal independent
vineri , 29 martie 2024
Home » Sănătate » Până în 2026, Spitalul Judeţean de Urgenţă Miercurea Ciuc se va schimba radical
Până în 2026, Spitalul Judeţean de Urgenţă Miercurea Ciuc se va schimba radical

Până în 2026, Spitalul Judeţean de Urgenţă Miercurea Ciuc se va schimba radical

A fost realizat PUZ-ul pentru lucrările ce se vor realiza în următorii 6-8 ani

În cadrul unei conferinţe de presă, la care au participat reprezentanţi ai Spitalului Judeţean de Urgenţă Miercurea Ciuc şi ai Consiliului Judeţean (CJ) Harghita, a fost prezentat Planul Urbanistic Zonal (PUZ) pentru zona în care se află unitatea medicală şi au fost prezentate cele mai importante schimbări care se vor face la spital.

În deschiderea conferinţei, preşedintele CJ Harghita, Borboly Csaba, spunea că prin lucrările care se vor realiza în următorii ani se doreşte ca oamenii din Harghita şi din alte 5 judeţe limitrofe să primească servicii de calitate de care, deocamdată, beneficiază numai în spitale universitare.

„Vom avea noi specializări, noi cadre medicale, aparatură de ultimă generaţie şi pentru foarte multe lucruri suntem deja în faza de contractare prin fonduri europene”, a spus Borboly Csaba. „Noi – continua acesta – am dori ca acest spital să satisfacă nevoile care sunt aşteptate de oamenii din împrejurimi. Este un plan pentru 6 ani. Dacă cineva spune că astfel de investiţii pot fi realizate în câţiva ani, acela minte. Noi credem că, cel puţin până în 2026, majoritatea lucrărilor sunt realizabile”.

La rândul ei, preşedintele Consiliului de Administraţie al spitalului, Zonda Erika, spunea că acest plan s-a reuşit să fie realizat în urma unei bune colaborări atât cu municipiul Miercurea Ciuc, cât şi cu Spitalul Judeţean de Urgenţă.

Konrád Judit, managerul unităţii medicale, afirma că aprobarea PUZ reprezintă un punct important în dezvoltarea spitalului, în continuare existând posibilităţi pentru o dezvoltare şi mai mare faţă de ce s-a realizat până în prezent.

„Prima schimbare de structură a fost organizată pe baza specialităţilor lipsă, care nu existau în spital, şi la care aşteptam specialişti. Aceşti specialişti sunt în curs de formare sau deja au venit. Acum o să avem posibilitatea ca şi în aceste specialităţi să oferim servicii medicale de cel mai înalt nivel la o infrastructură corespunzătoare, pentru că nu este corect ca o secţie să funcţioneze în exteriorul spitalului, cel mai bine fiind ca toate să funcţioneze laolaltă”, preciza Konrád Judit.

Ea a mai declarat că importantă va fi şi construirea heliportului, modernizarea Unităţii de Primiri Urgenţe (UPU), precum şi construirea unei noi clădiri, care va aduce în acelaşi perimetru secţiile exterioare – Dermatologie, Oftalmologie, ORL, Fizioterapie, Psihiatrie.

Modificări majore

Fülöp Otilia, arhitectul judeţului, a spus că implementarea investiţiei este programată a fi finalizată în următorii 6 ani, urmând ca în 10 ani să fie construită şi o nouă clădire. De asemenea, ea a mai precizat că atunci când s-a realizat proiectul s-a avut în vedere ca pe timpul lucrărilor să nu fie perturbată activitatea spitalului.

În ceea ce priveşte schimbările aduse, se preciza faptul că UPU se va extinde, dar cum nu se putea înălţa clădirea, atunci secţia va cuprinde două subsoluri şi un parter. Secţia de Boli infecţioase va fi mutată de la Şumuleu, nu va fi mare pentru a nu afecta celelalte clădiri, astfel că va avea 3 nivele: subsol, parter şi un etaj. Lângă această secţie va fi construit heliportul. Policlinica se va transforma în ambulatoriu integrat al spitalului, urmând ca acolo să funcţioneze toate cabinetele medicale de specialitate.

De asemenea, PUZ mai cuprinde locuinţe pentru medici, amenajarea unui loc de joacă pentru copii şi construirea unui nou drum de acces.

Péli Levente, directorul general adjunct al Direcţiei Tehnice, a declarat că pentru interconectarea actualei policlinici cu spitalul va trebui refăcută toată infrastructura, urmând a fi construită chiar şi o parcare supraterană.

Referitor la fonduri, acesta spunea că accesarea lor se va înscrie pe aproximativ 12 ani, încercând să se obţină finanţare de la Compania Naţională de Investiţii.

Documentaţia pentru aceste lucrări se află în diferite stadii, însă se spunea că lucrările pentru aceste obiective vor începe aproape concomitent.

LIVIU CÂMPEAN

 

 

Comentarii:

comentarii

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.