În Miercurea Ciuc, manifestările dedicate sărbătoririi Zilei Naţionale a României şi aniversării Centenarului Marii Uniri vor începe luni şi se vor întinde pe tot parcursul săptămânii viitoare, asemenea evenimente urmând să fie organizate şi în alte localităţi din judeţ unde sunt comunităţi mai însemnate de români
Timp de o săptămână, începând de luni, în municipiul Miercurea Ciuc vor avea loc manifestări dedicate sărbătoririi Zilei Naţionale a României şi aniversării Centenarului Marii Uniri.
Potrivit informaţiilor furnizate de Instituţia Prefectului – judeţul Harghita, luni, începând cu ora 10:00, în foaierul Palatului Administrativ din municipiu va avea loc vernisarea unei expoziţii de desene realizate de elevi din judeţ, în memoria celor care au participat şi au desăvârşit actul Marii Uniri. Tot de la ora 10:00, în sala de marmură a Palatului Administrativ va avea loc prezentarea „Harghita – populaţia din 1930 până în 2018”.
Marţi, de la ora 17:00, la Centrul Eparhial al Episcopiei Ortodoxe a Covasnei şi Harghitei se va desfăşura „Şezătoarea Tricolorului”. Cu această ocazie vor fi înmânate parohiilor din judeţ semne de carte cusute manual, cu motive tradiţionale şi cu însemne tricolore.
Tot marţi, de la ora 17:00, în sala amfiteatru a Palatului Administrativ va fi susţinut spectacolul din cadrul proiectului „Costumul popular autentic – pilon de păstrare a identităţii naţionale”.
Miercuri, la Colegiul Naţional „Octavian Goga” din Miercurea Ciuc va avea loc o expoziţie de desene intitulată „La mulţi ani, România”, organizată în cadrul unui proiect dedicat Centenarului şi implementat de Inspectoratul de Jandarmi Judeţean Harghita.
Joi se va desfăşura faza finală a Concursului judeţean de istorie „Uniţi în cuget şi-n simţiri”.
Vineri, 30 noiembrie, va avea loc, începând cu ora 17:00, la Casa Artelor, spectacolul festiv dedicat sărbătoririi Zilei Naţionale a României – „Din inima României uniţi pentru Centenar”.
Pe 1 Decembrie sunt programate mai multe acţiuni, în prima parte a zilei vor avea loc: întâlnirea dintre elevi şi cadre didactice din Harghita cu colegii lor din Republica Moldova, în cadrul unui proiect dedicat Centenarului, intitulat „Ambasadorii Limbii şi Culturii Române”, o expoziţiei foto-documentară, la Muzeul Oltului şi Mureşului Superior, şi prezentarea tehnicii militare, a armamentului şi a materialelor specifice trupelor de vânători de munte şi armelor din cadrul Ministerului Afacerilor Interne.
În a doua parte a zilei se va desfăşura tradiţionalul ceremonial militar şi religios, de comemorare a eroilor neamului, la monumentul proaspăt renovat al Ostaşului Român Necunoscut, urmat de retragerea cu torţe a vânătorilor de munte şi un foc de artificii, în centrul municipiului (cu programul detaliat al evenimentelor din a doua parte a săptămânii viitoare vom reveni).
Toate acţiunile vor fi organizate de Instituţia Prefectului – judeţul Harghita, în colaborare cu instituţii publice şi de cultură, unităţi militare din judeţ şi cu Episcopia Ortodoxă a Covasnei şi Harghitei. (Şt.P.)
Evenimente pentru celebrarea Marii Uniri au fost organizate în judeţ pe tot parcursul anului, Instituţia Prefectului – judeţul Harghita fiind parteneră în 58 de proiecte menite să marcheze acest moment
Prefectul judeţului Harghita, Jean-Adrian Andrei, a evidenţiat faptul că în Harghita s-au derulat manifestări dedicate Centenarului pe tot parcursul acestui an, instituţia pe care o conduce fiind parteneră în 58 de astfel de proiecte. De asemenea, ziua de 1 Decembrie va fi marcată şi în alte localităţi ale judeţului: municipiile Topliţa, Gheorgheni şi Odorheiu Secuiesc, oraşul Bălan şi comunele din nordul Harghitei (cu programul manifestărilor vom reveni într-un număr viitor).
„Manifestările prilejuite de celebrarea Marii Uniri s-au desfăşurat pe tot parcursul anului şi în judeţul Harghita, Instituţia Prefectului fiind parteneră în 58 de proiecte care au evocat istoria noastră naţională şi actul Marii Uniri şi au promovat valorile româneşti şi identitatea naţională. Pentru marcarea Zilei Naţionale a României şi a Centenarului organizăm evenimente care se întind pe durata a şase zile, pentru că şi harghitenii trebuie să simtă că sunt uniţi în jurul idealului naţional, cu conştientizarea efortului, luptei şi sacrificiului înaintaşilor noştri de a reîntregi România. Mai mult decât atât, românii din judeţul Harghita trebuie să fie cei care dau semnalul identităţii naţionale, a respectului faţă de istorie şi a transmiterii spiritului românesc către generaţiile viitoare”, a spus Jean-Adrian Andrei.
Prefectul judeţului a dat asigurări că municipiul Miercurea Ciuc va fi pavoazat corespunzător cu prilejul Zilei Naţionale, în conformitate cu legea. (L.M.)