Puteți susține ziarul Informația Harghitei și, implicit, această pagină de Internet
prin direcționarea către Fundația „Adevărul Harghitei”
a până la 3,5% din impozitul datorat.

Pagube în valoare de peste 2 milioane de lei provocate de animalele sălbatice în 2023 | Informația Harghitei - jurnal independent
miercuri , 17 aprilie 2024
Home » Agricultură/Ecologie » Pagube în valoare de peste 2 milioane de lei provocate de animalele sălbatice în 2023
Pagube în valoare de peste 2 milioane de lei provocate de animalele sălbatice în 2023

Pagube în valoare de peste 2 milioane de lei provocate de animalele sălbatice în 2023

  • Urşii şi lupii au ucis câteva sute de ovine, bovine şi păsări, fiind înregistrate pagube şi pe terenurile agricole şi în livezile harghitenilor

Animalele sălbatice au provocat, pe parcursul anului trecut, pagube estimate la peste 2 milioane de lei fermierilor harghiteni, cele mai multe probleme fiind înregistrate din cauza urşilor.

Directorul Agenţiei pentru Protecţia Mediului (APM) Harghita, Domokos László, a precizat pentru publicaţia noastră că, anul trecut, au fost înregistrate 538 de cazuri în care animalele sălbatice au provocat pagube în judeţ, în 505 situaţii fiind vorba despre probleme cauzate de urşi. Au fost consemnate şi 33 de cazuri în care pagubele au fost provocate de lupi gospodarilor harghiteni. Valoarea totală a pagubelor provocate de animalele sălbatice a fost estimată la 2.156.208 de lei.

Sălbăticiunile au ucis 323 de ovine, 154 de bovine, 10 porci, 5 cai şi 243 de păsări aflate în gospodăriile oamenilor, fiind distruşi şi 122 de stupi de albine. De asemenea, au fost înregistrate pagube însemnate şi pe 513 hectare de terenuri agricole şi pe 4,46 hectare de livezi, a informat directorul APM Harghita.

În 2022, comisia pentru evaluarea pagubelor produse de animalele sălbatice a fost convocată de 532 de ori, în 475 de cazuri fiind vorba despre probleme cauzate de urşi. Au fost afectate culturile pe o suprafaţă totală de 119 hectare, iar sălbăticiunile au ucis peste 400 de animale domestice, în principal bovine şi ovine. În 2021, comisia de specialitate a fost convocată de 652 de ori, în marea majoritate a cazurilor, respectiv 596, problemele fiind înregistrate tot din cauza urşilor. În anul 2020, în judeţ au fost raportate mai puţine astfel de cazuri, în faţa aceleiaşi comisii ajungând doar 248 de dosare pentru evaluarea pagubelor produse de animalele sălbatice.

Pe parcursul anului 2023, la dispeceratul Inspectoratului de Jandarmi Judeţean Harghita au fost primite 399 de apeluri, efectuate prin intermediul serviciului 112, prin care era semnalată prezenţa urşilor în zona diferitelor localităţi ale judeţului. Numărul acestor apeluri este mai ridicat decât al celor efectuate în anul anterior, când oamenii sunaseră de 311 ori la 112 din cauza urşilor.

EMIL GROZA

Comentarii:

comentarii

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.