Puteți susține ziarul Informația Harghitei și, implicit, această pagină de Internet
prin direcționarea către Fundația „Adevărul Harghitei”
a până la 3,5% din impozitul datorat.

Organizarea pelerinajului de la Șumuleu Ciuc, principalul motiv al convocării ședinței de îndată a Consiliului Județean Harghita | Informația Harghitei - jurnal independent
duminică , 25 februarie 2024
Home » Societate » Organizarea pelerinajului de la Șumuleu Ciuc, principalul motiv al convocării ședinței de îndată a Consiliului Județean Harghita
Organizarea pelerinajului de la Șumuleu Ciuc, principalul motiv al convocării ședinței de îndată a Consiliului Județean Harghita

Organizarea pelerinajului de la Șumuleu Ciuc, principalul motiv al convocării ședinței de îndată a Consiliului Județean Harghita

  • Borboly Csaba, președintele Consiliului Județean Harghita: „Circa 40.000 de oameni ar putea participa la pelerinajul de Rusaliile catolice în condiții de maximă siguranță”

După ce Guvernul și Comitetul Național pentru Situații de Urgență au aprobat eliminarea interdicției participării la procesiuni și pelerinaje, Consiliul Județean (CJ) Harghita a convocat, marți, ședința de îndată a forului decizional. În principal pentru aprobarea modificării bugetului de venituri și cheltuieli al județului pe anul în curs și utilizarea fondului de rezervă bugetară aflat la dispoziția CJ pentru organizarea și asigurarea măsurilor de protecție împotriva COVID-19 la ediția din acest an a Pelerinajului de la Șumuleu Ciuc.

„Pe primul loc trebuie să punem siguranța. Dorim ca cei care vor veni la Șumuleu Ciuc să o poată face în condiții de siguranță”, a declarat președintele CJ Harghita, Borboly Csaba.

Potrivit acestuia, în primă fază vor fi tipărite carduri pentru participanți. „Pelerinii vor avea carduri de identificare, cu ajutorul cărora se va stabili locul în care va sta fiecare, ca să nu se producă învălmășeală în șa, iar organizarea să fie cât se poate de bună. Municipalitatea a calculat pe ortofotoplan că, respectând distanțarea fizică, pot participa (la pelerinaj – n.a.) aproximativ 40.000 de oameni, care pot fi primiți în condiții de maximă siguranță; inițial s-a planificat un număr mai mic de participanți. Joi ne putem aștepta la un act normativ din partea Guvernului și după aceea putem discuta și dezbate detaliile. Deocamdată încercăm să facem cartografierea participanților, dezinfecția și poate că vom mai face o altă ședință de îndată, după apariția actului normativ”, a declarat Borboly Csaba.

Fondul de rezervă va fi folosit pentru achiziționarea cu celeritate a celor necesare în următoarele zile, având în vedere că săptămâna viitoare se vor sărbători Zilele Județului, iar în 22 mai va avea loc tradiționalul pelerinaj.

Potrivit directorului executiv al administrației publice județene, Vasile Bicăjanu, fondul de rezervă bugetară aflat la dispoziția CJ Harghita s-a modificat cu suma de 30.000 de lei, jumătate pentru majorarea bugetului Serviciului Public Salvamont și Salvaspeo al Consiliului Județean în scopul asigurării măsurilor de protecție împotriva COVID-19 la pelerinaj, celelalte 15.000 de lei fiind alocate majorării bugetului Școlii Populare de Artă și Meserii „Vámszer Géza”, cu ocazia derulării programului cultural în cadrul Zilelor Județului Harghita.

Și cele din urmă două puncte aflate pe ordinea de zi a ședinței au necesitat „votul în regim de urgență” al consilierilor județeni, de această dată pentru repartizarea unor sume din fondul constituit din cota de 6% din impozitul pe venit pe anul în curs, aflat la dispoziția CJ.

Astfel, municipiului Odorheiu Secuiesc i-a fost repartizată suma de 1,25 de milioane de lei pentru finalizarea impozantei săli de sport a Școlii Generale „Orbán Balázs”, „în vederea realizării unui proces educaţional la standarde europene şi creşterii participării la educaţie a tinerilor”.

Potrivit inițiatorilor, principala problemă care justifică intervenția o constituie „riscul de părăsire timpurie a sistemului de învățământ obligatoriu, elevii nebeneficiind de resursele, dotările și gradul de confort necesar pentru un proces educațional optim și adecvat, care să le stârnească interesul și motivația de a participa la programele școlare”.

Beneficiarii direcți ai investiției sunt cei 530 de elevi de la clasa zero până la clasa a VIII-a ai unității de învățământ, cele 28 de cadre didactice și personalul auxiliar al școlii. Indirect, ar putea beneficia de această investiție și locuitorii din cartierul Taberei, pasionați de sport și mișcare, care ar putea închiria sala de sport în afara programului școlar.

Iar comunei Corund i-a fost alocată suma de 115.000 de lei, pentru achitarea de urgență a unei părți din contribuția proprie, din același fond de 6% din impozitul pe venit pe anul 2021, în vederea continuării investiției „Modernizarea şi extinderea sistemului de alimentare cu apă potabilă” în localitate, care se derulează prin programul PNDL.

La final, președintele CJ Harghita a făcut apel la consilierii județeni, să participe la manifestările ocazionate de Zilele Județului, la care și-au anunțat participarea și delegațiile din partea a jumătate dintre județele înfrățite cu Harghita, care vor lua parte și la pelerinajul de Rusaliile catolice.

DANIELA MEZEY

Comentarii:

comentarii

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.